Pandemska menstruacija: Ne le cepivo, za NEREDEN cikel je lahko krivo tudi ...

OMG, se tudi tebi to dogaja??! 😳

Pandemska menstruacija: Ne le cepivo, za NEREDEN cikel je lahko krivo tudi ... (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 1. 2022

Si tudi ti ena izmed mnogih, ki (še posebej) v času pandemije doživlja neredne menstrualne cikle?

Naturopatinja Meah Robertson je za spletno stran shesaid.com spregovorila o tem fenomenu in njegovih vzrokih ter kako lahko svojemu telesu pomagaš vrniti ravnovesje.

Ključni dejavnik, ki povzroča neredne cikle, je stres.

Je neizogibni del življenja, a vendar se stres, ki ga doživljamo od začetka pandemije, ne more primerjati s tistim, ki smo ga poznali že prej. Ta je namreč vplival na prav vsak vidik našega življenja – umsko, telesno in duhovno. Od finančnega stresa so tistega, ki so ga povzročili izolacija, strah in dolgčas, je vpliv pandemije koronavirusa nekaj, česar še nismo izkusili.

Ali to, da sanjaš orgazem, pomeni, da si ga v resnici DOŽIVELA? (Strokovnjaki pravijo ...)

Pri ženskah z naravnim ciklom (tj. tiste, ki ne jemljejo kontracepcijskih tabletk) je povratna informacija od možganov do jajčnikov zelo občutljiva. Naši možgani komunicirajo z našimi jajčniki s pomočjo signalizacijskih in stimulatornih hormonov, ki vplivajo na začetek ovulacije in kasneje menstruacije.

A kadar je naše telo pod stresom, pošlje vso kri, energijo in hranila v boj z njim.

To povzroči vnetje v telesu. Ko nato naši hormoni skušajo komunicirati z jajčniki, naletijo na blokado. Vnetje in stres sicer prideta in gresta, ampak ko se nahajamo v nenehnih stresnih situacijah, se naše telo spremeni tako, da se prilagodi temu kroničnemu stresu in vnetju.

Na žalost to pomeni, da se naši reproduktivni hormoni padejo na dno lestvice prioritet telesa, kar lahko vodi do nerednih (ali celo izostalih) ovulacijskih ciklov.

Te pogosto srbi tam spodaj? Težava se lahko skriva v TOALETNEM papirju

Ženske prav tako sproščamo feromone (hormone, ki jih podzavestno vdihavamo), ki dajo moškemu vedeti, kdaj ovuliramo in kdaj imamo menstruacijo. Ti feromoni prav tako omogočijo sinhronizacijo ciklov pri ženskah – si tudi ti opazila, da na neki točki v življenju, ko živiš ali delaš blizu z drugimi ženskami, imate hkrati menstruacijo?

Zanimivo, a pandemija je vplivala tudi na to, saj konstantno nošenje maske (ki preprečuje našo zmožnost vonjati) ter bivanje in delo v izolaciji pomeni, da nismo izpostavljeni tem feromonom, kar po besedah Robertsonove lahko prispeva k temu, da naše menstruacije niso redne.

Kaj lahko storiš?

Prilagajanje na svet in situacijo, v kateri trenutno živimo, ni enostavno. Zato je ključno, da skrbiš za svoje zdravje; se zdravo prehranjuješ, dovolj spiš, si fizično aktivna, piješ dovolj vode ter skušaš čim bolj zmanjšati izpostavljenost svojega telesa strupom iz okolice in stresu.

Kaj točno se s tvojim telesom zgodi, ko prenehaš masturbirati? Nekaj, kar je vredno poskusiti