Ko menstruacije kar ni!

Če menstruacija izostane, ni nujno, da si noseča! Veliko je namreč dejavnikov, ki vplivajo na izostanek mesečnega perila.

Ko menstruacije kar ni! (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 5. 2014

Ti zaostaja? Brez panike!

Za izostanek menstruacije obstaja več razlogov ...

Nosečnost

Seveda je nosečnost najpogostejši in v primeru, da si spolno aktivna, tudi najbolj možen razlog. V primeru, da nisi spolno aktivna, pa se razlog verjetno skriva drugje …

Mladost

Če si pred kratkim dobila prvo menstruacijo, ni nič nenavadnega, da tvoj cikel še ni urejen na 28 dni. Lahko se zgodi, da nekaj mesecev ne boš dobila menstruacije, ali pa jo boš dobila tudi prej kot v 28. dneh.

Hitro hujšanje

Pogosto je izostanek menstruacije povezan s telesno težo oziroma s premajhno količino maščob v telesu. Zato poskrbi, da boš vsak dan zaužila dovolj zdravih hranil in pazila na uživanje večjega števila obrokov.

Pretiravanje z vadbo

Tudi preveč športnih obremenitev lahko škodi telesu in povzroči izostanek menstruacije, sploh če je vadba povezana s hujšanjem. Vedi, da lahko na zdrav način postaneš fit in obdržiš mesečno perilo.

Hormonske tabletke

Ko prekineš jemanje kontracepcijskih tabletk, se lahko zgodi, da menstruacija izostane za kakšen mesec ali dva, obstajajo primeri, ko je menstruacija zaostala tudi za dlje časa. V vsakem primeru se posvetuj s svojim izbranim ginekologom.

Drastične spremembe v življenju

Nova služba, obremenjenost, čustveni pretresi … lahko ustvarijo tolikšno količino stresa, da telo reagira z izostankom menstruacije. Najdi čas tudi zase in za v stresnem obdobju še kako potrebno sprostitev.

Resne bolezni

Da bi se izognila najhujšemu, moraš redno obiskovati ginekologa – slednji namreč lahko le na rednih pregledih ugotovi začetek resnih težav na reproduktivnih organih, ciste, težave z jajčniki, nepravilno delovanje hormonov … Zato nikar ne zanemarjaj obiskov pri ginekologu.

Cosmo priporoča:

  • Da boš imela svoje zdravje pod nadzorom, si v menstrualni koledarček redno beleži, kako močne menstruacije imaš, ne pozabi pripisati tudi opomb, če seveda opaziš kaj nenavadnega … nato pa se pri naslednjem obisku z ginekologom o tem tudi pogovori.
  • Povprašaj mamo, babico ali sestrične, če so imele tvoje sorodnice v preteklosti kakšne menstrualne težave – če so jih imele, to omeni ginekologu, ki ti bo tako znal hitreje pomagati.