Kam je šla tvoja menstruacija?

Saj ne, da jo zares pogrešaš, toda če se ne prikaže, je tvoj prvi odziv po navadi panika. Sprosti se – nosečnost je le eden od možnih vzrokov.

17. 10. 2012

Te skrbi, ker nimaš menstruacije točno na 28. dan, o katerem pišejo v knjigah in govorijo ginekologi?

V naravi nobena stvar ni natempirana na mesece, tedne, dneve, ure, minute ...

Ustvarili smo si jih ljudje, da bi lažje nadzorovali svoja življenja, in zdravnikom je vsekakor lažje nadzorovati tvoje zdravstveno stanje, če vedo, kaj in na koliko časa se dogaja s teboj, in seveda bi bilo idealno, če bi jo dobila na 28 dni, kolikor traja lunina mena ...

Si prepričana glede datuma?

Ginekologi opažajo, da se pacientke velikokrat pritožujejo, da jim menstruacija zamuja, a se pozneje izkaže, da so le narobe štele.

Zapiši svoj menstruacijski ciklus v menstrualni koledarček, ki ga dobiš pri ginekologu, priloženega pa imaš tudi v Cosmo koledarčku.

Svoje menstruacije lahko vpisuješ tudi spletni strani www.cosmopolitan.si/ ali v svoj mobilnik.

Prvi dan, ko boš opazila kri, je prvi dan tvojega ciklusa – zabeleži ga.

Da boš ugotovila, koliko dni je minilo od tvoje zadnje menstruacije, preštej nazaj do tega dneva.

Zapomni si, da 'normalen' 28-dnevni ciklus ne obstaja vedno. Večina žensk ima daljši ciklus ali se njihova menstruacija začne en mesec npr. na 26. dan, prihodnji pa na 32. dan. "Vse znotraj obsega med 21. in 35. dnem je normalno," pravi ginekologinja Uršula Reš Muravec.

Čakaj malo, ali si lahko noseča?

Če dobiš menstruacijo vsakih 30 dni, danes pa je že 35. dan, pa je še vedno ni, boš najverjetneje najprej pomislila na nosečnost (in zmrznila ob tej misli), medtem ko je veliko stvari, ki bi lahko šle narobe, in nosečnost je vsekakor ena izmed njih ... celo če jemlješ hormonsko kontracepcijo. Če si imela prejšnji mesec spolne odnose, je res, da si lahko noseča, saj nobena metoda preprečevanja nosečnosti ni 100-odstotno učinkovita, zato je pomembno, da se prepričaš, da ne gre za nosečnost.

Bodi pogumna in kupi test za nosečnost – danes že obstajajo testi, ki lahko odkrijejo hormone v tvojem urinu na prvi dan predvidene menstruacije in ti z digitalnim izpisom celo zapišejo, koliko časa si že noseča, še preden nastopijo zgodnji znaki nosečnosti, kot so otekle prsi, huda slabost, bruhanje ... Teste je najbolje narediti zjutraj, takoj ko vstaneš, da boš dobila najbolj zanesljive rezultate, saj je takrat v tvojem urinu največja koncentracija hormonov in je zato manj verjetno, da boš preplašena, če to ni potrebno.

Si v zadnjem času pod velikim stresom?

Stres lahko preloži tvojo menstruacijo za dneve, tedne, celo mesece. Ko si napeta, tvoje telo izloča hormon kortizol, ki lahko prepreči proizvodnjo drugega hormona – GnRH, če je raven kortizola dovolj visoka. Brez hormona GnRH, ki bi tvojim spolnim hormonom sporočil, naj odebelijo maternično oblogo in sprostijo jajčece, gre tvoja menstruacija na počitnice.

Ko raven kortizola pade, se GnRH spet okrepi in tvoj ciklus se nadaljuje.

Vse vrste stresa lahko dvignejo raven kortizola – pritiski v službi, prepir s tvojim moškim, selitev. Celo napetost, ki jo čutiš, ko pričakuješ pomembno potovanje ali si se pravkar zaročila, ima enak učinek. Zato premisli o tem, kaj se ti je zadnje čase dogajalo v življenju. Če si bila pod stresom, naredi kaj, da bi ga zmanjšala ali sprostila. Odstrani ga s potenjem na uri zumbe ali se za nekaj minut odklopi ob sproš­čajoči glasbi.

Prav tako ne dovoli, da izostanek menstruacije naredi še dodaten stres. "Ugotoviti je treba vzroke, zakaj je izostala, jih ovrednotiti, in če se da, tudi odpraviti. Sicer pa, če menstruacija izostane enkrat, to ne pomeni veliko škode za telo,"   ginekologinja Uršula Reš Muravec tolaži, da ni treba ob prvem izostanku menstruacije od skrbi izgubiti glave.

Si pravkar začela ali nehala jemati tabletke?

Tabletke za preprečevanje nosečnosti (tako kot druge oblike hormonskih metod preprečevanja nosečnosti, kot so vaginalni prstan, maternični vložki, kontracepcijski obliži ali depo injekcije) vsebujejo umetne ali naravne hormone, ki lahko zmanjšujejo odebelitev tkiva materničnih sten, kar na koncu meseca pomeni, da ni skoraj ničesar ali pa prav ničesar, kar bi se lahko odluščilo in izločilo. Odvisno od količine estrogena ali progesterona na tvojem receptu morda sploh ne boš imela menstruacije (npr. maternični vložek) ali pa bo manj močna oz. redna ob hormonski kontracepciji.

Tudi če nehaš jemati kontracepcijske tabletke, lahko ostaneš brez menstruacije za nekaj časa. Nekatere ženske ovulirajo dva tedna po tem, ko pojedo zadnjo tabletko, redna menstruacija pa pride dva tedna pozneje. Toda če imaš, tako kot večina žensk, bolj nepravilen ciklus v osnovi, lahko traja nekaj mesecev, preden se bo tvoja menstruacija spet začela. Medicinski termin za to je amenoreja po tableti proti nosečnosti in gre za nekaj precej navadnega. "Toda če traja več kot tri mesece in nosečnostni test ni pozitiven, obišči ginekologa, ki te bo pregledal, klinično in ultrazvočno, po potrebi določil dodatne hormone in ugotovil, kaj je vzrok za izostanek menstruacije," razlaga ginekologinja Uršula Reš Muravec.

Ne pozabi: Le zato ker tvoja menstruacija izgine, ko nehaš jemati tabletko, ne pomeni, da ne ovuliraš. Drugače povedano: če si mislila, da obstaja obdobje, ko se ne da narediti dojenčka, in si seksala, potem ko si pojedla svojo zadnjo tabletko, si lahko že noseča.

Koliko časa po prenehanju jemanja tabletke naj obiščem ginekologa, če ne dobim menstruacije?

Se je spremenila tvoja teža?

bmi

Ženske morajo vzdrževati določeno raven telesne maščobe, da bi lahko ovulirale. Če se ti zniža teža in indeks telesne teže (BMI, ki pomeni odstotek maščobe v tvojem telesu) pade preveč nizko, se tvoj ciklus lahko preneha.

Po drugi strani se to lahko zgodi tudi, če tvoj BMI zraste previsoko. Ginekologi sumijo, da je raven maščobe tako pomembna zato, ker je to način, da se tvoje telo prepriča, da si dovolj zdrava, da bi lahko nosila in prehranjevala plod, če zanosiš.

Načeloma je BMI, manjši od 19, prenizek za ovulacijo, številke, ki so višje od 30, pa prav tako lahko ustavijo zadeve. Toda ne gre vedno za številke. Če si zelo hitro izgubila maščobo, to lahko ustavi tvojo menstruacijo, celo če je tvoj BMI v zdravem območju. To se lahko zgodi, če si se pos­tila ali imela očiščevalno dieto s sokovi.

Ali jemlješ zdravila na recept?

Določena zdravila (razen tabletke) lahko vplivajo na tvojo menstruacijo, tako da odložijo ali preprečijo ovulacijo. Antidepresivi so eden od najpogostejših povzročiteljev. Vsaka ženska, ki začne jemati zdravila za uravno­vešan­je razpoloženja, ne bo doživela sprememb pri menstruaciji, a lahko se zgodijo takoj, ko jih začneš jemati, ali celo, ko jih jemlješ že več mesecev.

Druga, manj pogosto predpisana zdravila, ki lahko vplivajo na tvojo menstruacijo, so antipsihotiki, nekateri steroidi in kemoterapija. Če jemlješ katerokoli od teh in tvoja menstruacija izgine, to najverjetneje ni nič zaskrbljujočega, toda o tem obvesti zdravnika, ki ti je predpisal zdravilo, saj je pomembno, da ve, kaj se dogaja s tvojim telesom.

Ne paničari, če menstruacije ni takoj

"Ni slabo, če ni menstruacije, je pa treba izključiti nosečnost," pravi ginekologinja Gabrijela Simetinger in poudarja, da so ciklusi različno dolgi. "Razen če gre za obilno krvavitev, ki lahko povzroči slabokrvnost ali drugo patologijo, ki povzroča katere koli zdravstvene ali socialne težave, ciklusa ni treba zdraviti.

Če ženske nereden ciklus ne moti, ji ga ne urejam, neredne cikluse ali podaljšane cikluse na primer na 45 dni ali več pa začnem zdraviti, ko ženska želi kontracepcijo in jo skrbi, da bo vsak mesec noseča, oziroma ko poskuša zanositi, pa ji zaradi podaljšanega ciklusa ne uspe. Zaradi menstruacij res ne želim spravljati žensk v stres. Seveda pa iščem vzrok in zdravim, kadar pride do odstopanj v ciklusu, saj bi se lahko pojavila tudi nevarna obolenja.

Priredila: Perta Arula