Kako pa kaj tvoji krči?

Nekoč je veljalo, da za bolečinami med menstruacijo trpijo dekleta, ki se ne morejo sprijazniti s svojo ženskostjo. Ta mit je sicer že davno pozabljen, bolečine, ki te nadlegujejo vsak mesec, pa so ostale. Premisli - so povsem običajne ali so znak, da je v tvojem telesu nekaj narobe?

27. 8. 2009

Le redke srečnice ne poznajo bolečih menstruacij, pa naj gre za blage krče, ki hitro popustijo, ali pa za neznosne bolečine, ki se v spodnji del trebuha naselijo za več dni in ti s svojo strašno močjo onemogočajo normalno življenje.

Vzroki za te težave so lahko različni, pri tem pa moraš vedeti, da 1) jih je mogoče odpraviti ali vsaj omiliti, če le veš, kako se jih pravilno lotiti, 2) vsi krči niso nedolžni – nekateri, zlasti v kombinaciji z drugimi znaki, lahko namigujejo na resne zaplete v tvojem telesu in 3) se moraš ob hudih bolečinah po nasvet nujno oglasiti pri svojem ginekologu ali ginekologinji. Zato si oglej štiri najpogostejše težave in ukrepaj!

Simptom: ‘‘Prvi dan menstruacije imam pošastne bolečine.”

Možna diagnoza: Menstrualni krči

Bolečine, ki se jih lahko znebiš, če vzameš tablete, ki jih v lekarni dobiš brez recepta, najverjetneje ne pomenijo ničesar, kar bi resno ogrožalo tvoje zdravje. “Občutek bolečine je posledica krčenja maternice ter delovanja hormonov in je dokaj normalen za začetek menstruacije, spremljata pa ga lahko tudi slabost in driska,” nam je zaupala Klara Mihelič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva ter ustanoviteljica prve zasebne ginekološke ambulante v Sloveniji.

Čeprav krči sami po sebi niso nevarni, bolečine, ki jih povzročajo, nikakor niso prijetne, zato moraš ugotoviti, kako jih premagaš oziroma kaj ti bo pomagalo, da te bo čim manj bolelo. Če si zagovornica naravnih metod, lahko najprej poskusiš s temi nasveti: okrog trebuha si ovij šal, ki te bo grel, nežno se masiraj, poskrbi za počitek in pazi na prehrano (pojej veliko svežega sadja in zelenjave, privošči si zeliščni čaj ter se izogibaj čokoladi, kavi in alkoholu).

Ker pa so krči včasih res trmasti in kar nočejo popustiti, ti bo verjetno v pomoč kemija: vzameš lahko tablete proti bolečinam (posvetuj se v lekarni ali pri zdravniku) ali pa kot zaščito začni uporabljati kontracepcijske tabletke, ki vplivajo tudi na menstruacijo – naredijo jo šibkejšo, krajšo in bistveno manj bolečo (tudi o tem ti bodo svetovali v tvoji ginekološki ordinaciji).

Simptom: ‘‘Zadnje čase med menstruacijo izgubim več krvi kot včasih.”

Možna diagnoza: Miomi ali slabokrvnost

“Ženske, ki opazijo nenavadno močno ali dolgo mesečno krvavitev, v spodnjem delu trebuha pa čutijo pritisk in krčevite bolečine v bližini jajčnikov, imajo morda miome, nenevarne tumorje, ki zrastejo v steni maternice, nastanek pa je povezan s hormonskim delovanjem,” razlaga dr. Miheličeva. Videti so kot vozel ali bula, običajno se jih pojavi več skupaj, lahko so majhni ali veliki ali pa se povečajo, zato se jih običajno odstrani z operacijo.

Če je miome imela katera od tvojih sorodnic (najbolje, da jih vprašaš), obstaja verjetnost, da si k temu nagnjena tudi ti, zato vse to zaupaj ginekologu, da te bolj temeljito pregleda. Kadar pri osnovnem pregledu ne najde ničesar, lahko (če recimo dobro poznaš svoje telo in meniš, da vseeno ni vse tako, kot bi moralo biti) prosiš tudi za dodaten pregled z ultrazvokom, ki si ga sicer plačaš sama. Sicer v uredništvu puncam tako in tako svetujemo redne, vsakoletne, pa čeprav samoplačniške ginekološke preglede. Za zdravje ti pač ne sme biti škoda denarja.

“Pogost vzrok za močne menstruacije pa je lahko tudi slabokrvnost. To težavo se da zelo preprosto rešiti – splošni zdravnik pacientki vzame in pregleda kri,” pojasni ginekologinja. Slabokrvnost se odpravi z dodatki železa, krvavitve pa se kmalu umirijo. Pri nekaterih puncah je razlogov lahko tudi več ali pa so med seboj povezani, zato natančen pregled ne bo odveč.

Simptom: ‘‘Boli me v spodnjem delu trebuha – celo med spolnimi odnosi.”

Možna diagnoza: Endometrioza

“Endometrioza je stanje, pri katerem se celice, podobne maternični sluznici, razširijo po celi medenični votlini in se enako kot v maternici luščijo ob menstruaciji,” pravi dr. Klara Mihelič in dodaja: “To povzroča vnetja in posledično zarast-line, ki so vzrok za težave.” Običajno so najbolj opazni znaki hude bolečine, ki jih protibolečinske tablete ne odženejo, boli pa te lahko tudi med spolnimi odnosi in ovulacijo. Znak je lahko tudi neplodnost, saj ima endometriozo slaba tretjina žensk, ki ne morejo zanositi.

Vzrok zanjo je za zdravnike še uganka, vendar to ne pomeni, da je ne zdravijo uspešno. Nasprotno, v veliki večini primerov je endometrioza ozdravljiva, zelo dobro pa je, če se zdravljenje začne čim prej. Endometriozo naj bi imelo več kot deset odstotkov deklet, vendar pri marsikateri lahko traja precej časa, preden jo odkrijejo, saj punce menijo, da ne gre za nič drugega kot navadne krče. A o bolečinah se le pogovori z ginekologom, saj ti lahko pomaga!

Najbolje bo ocenil situacijo in predlagal najustreznejše zdravljenje. Pri blagi endometriozi ti bo predpisal hormonsko terapijo, pri hudi obliki pa boš morala na operacijo. če razmišljaš o dojenčku, se ti bo verjetno zdel zanimiv podatek, da na razvoj te bolezni zaviralno deluje nosečnost.

Simptom: ‘‘Že dalj časa me boli trebuh, imam pa tudi vročino.”

Možna diagnoza: Vnetje jajčnikov

Če hudo bolečino, ki traja več dni ali pa celo tednov, spremljajo povišana telesna temperatura, pekoč občutek, ko greš na malo potrebo, in rumen ali zelenkast izcedek iz nožnice, si mogoče staknila vnetje notranjih reproduktivnih organov. Največkrat ga povzročijo bakterije (pogosto gre za bakterijo kladimije in gonoreje, ni pa nujno), ki ob spolnem odnosu vstopijo v telo, če se ne zaščitiš s kondomom.

Pri nekaterih puncah so simptomi teh dveh spolno prenosljivih bolezni skorajda neopazni, tako da pravzaprav ne moreš vedeti, da si okužena, dokler se bakterije močno ne namnožijo. “Da se vnetje ne razširi, je zelo pomembno takojšnje zdravljenje, običajno z antibiotiki,” poudarja dr. Miheličeva, zato takoj, ko zaznaš katerega od znakov, obišči zdravnika, sicer se lahko zgodi, da se ti bodo vnetja pojavljala kronično ali da ne boš mogla zanositi.

Triki naših bralk

  • “Ko me zvija od bolečin, se mi moja mačka na trebuhu zvije v klobčič. Toplota, teža in tresljaji, ko začne presti, odženejo krče daleč stran.” Ana, 22
  • “Takoj, ko začutim, da se začenja bolečina, se spravim delat trebušnjake, ker raje sama prisilim mišice, da delajo, kot da to narekujejo krči.” Živa, 25
  • “Pri bolečinah me najbolj sprosti orgazem. Po njem se počutim odlično in krči popustijo kar sami od sebe.” Monika, 30

Besedilo: Manca Kraševec

Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo ginekologinji dr. Klari Mihelič iz zasebne ginekološke ordinacije v Črnučah.