Izberite sebi najustreznejšo kontracepcijo

Ljubezen je najlepša stvar na svetu in spolnost je njen pomemben spremljevalec. Da ne bo strahu pred neželeno nosečnostjo, smo vam pripravili popoln vodnik po kontracepcijskih metodah.

24. 6. 2004

Vsaka kontracepcija ni primerna za vsako žensko ali par, pri tem je treba upoštevati različne dejavnike: starost, zdravstveno stanje, navade, pa tudi to, kdaj si želita ustvariti družino. Na Cosmu smo prepričani, da bosta s partnerjem z veseljem redno uporabljala kontracepcijo, če bosta našla metodo, ki vama bo najbolj odgovarjala.

Vse, kar morate vedeti o kontracepciji

Kondom

Pripomoček iz gumijaste snovi, ki si ga moški navleče na penis, prepreči izliv semena v nožnico.

Učinkovitost: 88-odstotna*.

Za: Kondom je edini kontracepcijski pripomoček, ki varuje pred okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi (SPB), vključno z aidsom. Dodaten plus zasluži tudi zato, ker zanj ne potrebujete recepta, je zelo priročen, široko dostopen in neškodljiv kontraceptiv.

Proti: V redkih primerih, v katerih je kondom nepravilno nameščen ali nepazljivo odstranjen, se lahko zgodi, da poči (predvsem kondom iz poliuretana). Uporabite ga lahko le enkrat. Mnogi (predvsem moški) nad njim vihajo nosove, češ da jih seks s kondomom prikrajša za ‘prave’ užitke. Če ste vi ali partner alergični na lateks, poskusite kondome iz poliuretana.

Cena: Manjši zavojček kondomov stane od 230 do največ 1000 SIT.

Diafragma

Gumijasta kapica različnih velikosti, od 60 do 90 mm, ki s svojim izbočenim delom prekrije maternični vrat in semenčicam preprečuje vstop v maternico.

Učinkovitost: 82-odstotna.

Za: Diafragmo lahko vstavite v nožnico že 6 ur pred spolnim odnosom. Verjetno zmanjša tveganje za okužbo s humani papiloma virusom, ki ga povezujejo z razvojem raka materničnega vratu.

Proti: Iz nožnice je ne smemo odstraniti prej kot 6 ur po spolnem odnosu; nudi le majhno zaščito pred SPB-ji. Uporablja se vedno skupaj s spermicidnim sredstvom. Ustrezno velikost določi ginekolog. V nožnici je lahko največ 24 ur, saj daljša uporaba poveča možnost okužbe rodil. Lahko poveča možnost vnetja sečil. Po vsaki uporabi jo je treba dobro očistiti.

Cena: Zaradi premajhnega povpraševanja je pri nas ni mogoče dobiti, lahko pa si jo priskrbite v tujini z receptom ginekologa.

Tabletke

Vsebujejo ženske spolne hormone, estrogene in gestagene, ki preprečujejo ovulacijo.

Učinkovitost: 99-odstotna.

Za: Urejajo menstrualni cikel in lajšajo bolečine ob menstruaciji; ščitijo pred rakom na jajčnikih, pred rakom maternične sluznice in pred vnetjem rodil; zmanjšujejo tveganje za nastanek cist na jajčnikih, zmanjšujejo tudi močne krvavitve in s tem preprečujejo slabokrvnost. Nekatere vrste zdravijo akne. Na težo nimajo vpliva. So najboljša kontracepcijska zaščita za mlada dekleta s pogostimi spolnimi odnosi.

Proti: Ne ščitijo pred SPB-ji; rahlo lahko povečajo tveganje za rakom dojk ter za nastanek tromboze žil (nastajanje krvnih strdkov). Jemati jih morate vsak dan ob isti uri. V redkih primerih se lahko pojavi glavobol, slabost, napetost dojk, otekle noge, nihanje razpoloženja in zmanjšan libido.

Cena: Razen za redke izjeme krije stroške obvezno zdravstveno zavarovanje.

Kontracepcijske injekcije

Vsebujejo hormon gestagen, ki prepreči ovulacijo, zaradi sprememb maternične sluznice pa tudi oploditev.

Učinkovitost: 99,7-odstotna.

Za: Učinkovito 3 mesece. Po daljši uporabi pri več kot 80 % žensk izostane menstruacija. Izostanek ni nevaren za zdravje. Zmanjšajo tveganje za rakom na maternični sluznici, lahko preprečijo tudi raka na jajčnikih, redkeje se pojavlja endometrioza in kronične bolečine v trebuhu.

Proti: Vsake 3 mesece morate h ginekologu, da vam da injekcijo; ne nudijo zaščite pred SPB-ji; v prvih mesecih uporabe so možne neredne krvavitve; plodnost se povrne najkasneje v devetih mesecih po zadnji injekciji. Včasih se lahko pojavi depresija ali povečanje telesne teže.

Cena: Injekcijo naroči klinika ali kliniki pošlje naročilo vaš ginekolog. Okvirno boste vsake tri mesece odštele od 700 do okoli 2600 SIT, odvisno od odmerka.

Maternični vložek

Pripomoček, ki ga v maternico vstavi ginekolog, je lahko ovit z bakrom ali pa počasi sprošča hormon gestagen. Oba delujeta tako, da spremenita maternično sluznico in s tem preprečita oploditev.

Učinkovitost: več kot 99-odstotna.

Za: Bakreni vložek preprečuje zanositev do 8 let, s hormonom (Mirena) pa je učinkovit 5 let – kljub temu ju lahko ginekolog odstrani kadar koli; plodnost se povrne takoj po odstranitvi; Mirena zelo zmanjša mesečne krvavitve in spremljajoče bolečine in ne vpliva na raven hormonov v telesu – učinkuje le na maternično sluznico.

Proti: Ne ščitijo pred SPB-ji; pri uporabnicah bakrenih vložkov opažajo več težav z vnetji rodil in krče, pa tudi obilnejše in daljše menstruacije, kar lahko privede do slabokrvnosti.

Cena: Stroške za bakrene vložke krije obvezno zdravstveno zavarovanje, za Mireno pa boste morale odšteti 30.707 SIT.

Spermicidi

Vsebujejo nonoksinol-9 (N-9), ki onesposobi semenčice. Pri nas jih lahko dobite le kot vaginalne globule. Globulo vstavite najmanj 10 minut pred odnosom za prst globoko v nožnico, kjer se raztopi.

Učinkovitost: 98,4 do 99,7-odstotna.

Za: Globule ne vsebujejo hormonov, kar pomeni, da ne spreminjajo hormonskega ravnovesja in so zato priporočljive praktično za vse ženske. Dobijo se v lekarnah brez recepta, vendar se kljub njihovi neškodljivosti pred uporabo raje posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Proti: Nudijo le do 25-odstotno zaščito pred SPB-ji (klamidijo, gonorejo); treba je počakati 10 minut, preden ‘greste v akcijo’; spermicidi delujejo le eno uro; pred ponovnim odnosom je treba vstaviti novo globulo in spet čakati 10 minut; N-9 lahko povzroča vnetja in alergične reakcije.

Cena: Škatlica z 12 vaginalnimi globulami Patentex oval stane 1800 SIT.

*Odstotki učinkovitosti so približni in se nanašajo na ‘tipično uporabo’, pri kateri partnerja uporabljata kontracepcijo manj dosledno in delata tudi napake.

Najboljša tabletka za vas

Vse tabletke niso osnovane enako, zato si poiščite tako, ki bo najbolj primerna za vas.

Danes vsebujejo tabletke nizke ali zelo nizke odmerke hormonov, zato je tudi težav, s katerimi so se spopadale naše mame v šestdesetih, ko so se pojavile prve tabletke z znatno višjimi dozami hormonov, bistveno manj. Če se zaradi tabletk, ki jih trenutno uporabljate, vseeno pojavljajo problemi, jih preprosto – zamenjajte. Ponujamo vam rešitve za najpogostejše težave.

Stranski pojav: povečanje telesne teže.

Možna rešitev: gestagen drospirenon, ki preprečuje zastajanje vode (estrogen pri nekaterih ženskah povzroči zastajanje vode).

Poskusite: Yarina.

Stranski pojav: akne.

Možna rešitev: novejše oblike gestagena (ker blokirajo delovanje testosterona).

Poskusite: Diane 35, Jeanine.

Stranski pojav: glavobol.

Možna rešitev: manjši odmerek estrogena (ker lahko razširi krvne žile in tako sproži glavobol).

Poskusite: Logest (vsebuje ultranizke odmerke hormonov).

Stranski pojav: vmesne krvavitve.

Možna rešitev: izberite tabletko, ki vsebuje gestagen gestoden (ta odlično uravnava ciklus).

Poskusite: Femoden.

Stranski pojav: zmanjšan libido.

Možna rešitev: manjši odmerek estrogena (da se lahko sprosti vaš naravni testosteron).

Poskusite: Logest.

Amrak Zalokar