Dešifriraj nožnični izcedek

Povečana količina izcedka je lahko popolnoma normalen pojav. Ugotovi, kdaj.

2. 7. 2010

Tik pred ovulacijo

(običajno 12 dni po prvem dnevu krvavitve): ko se s povečanim izločanjem estrogena in progesterona približuje ovulacija, postane sluz materničnega vratu obilnejša in prozorna ter tako semenčicam omogoči lažje potovanje do jajčeca, ki se bo sprostilo z ovulacijo.

Med ovulacijo

(običajno 14. ali 15. dan): pod vplivom hormonov se začne sluz počasi gostiti; postane vlecljiva in podobna jajčnemu beljaku. Če hočeš zanositi, je zdaj čas, da ujamep zadnji vlak, če pa še ne bi pestovala otročička, je kontracepcija obvezna.

Po ovulaciji

(približno 3 dni po ovulaciji): sluz postane tako gosta, da je neprehodna za semenčice. Priložnost za oploditev jajčeca je zamujena.

Opomba za uporabnice tabletk: Ker tabletke preprečujejo ovulacijo ter ohranja sluz materničnega vratu gosto, se ti količina izcedka, ne glede na čas v mesecu, ne sme dosti spreminjati.

Kdaj moraš k zdravniku?

Postani pozorna, kadar izloček iz nožnice spremlja vnetje, srbenje, močan vonj po ribah ali kadar je izcedek krvavkast, pa še ne pričakuješ menstruacije. Ti simptomi naznanjajo nožnično vnetje ali vnetje materničnega vratu.