6 naravnih načinov za omilitev menstrualnih bolečin

V času menstruacije se veliko žensk srečuje z bolečino v predelu jajčnikov in križa, z nihanjem razpoloženja, glavoboli, krči, slabostmi ... Namesto jemanja protibolečinskih zdravil raje posezi po naslednjih naravnih metodah.

menstruacija (foto: Profimedia) Profimedia
25. 7. 2016

1. Pij veliko vode

Predvsem pa se izogibaj pitju kave! Če bo tvoje telo dehidrirano, bodo krči še močnejši.

2. Boleče območje segrevaj

Termofor je nekaj najboljšega kar imaš lahko pri sebi, ko se pojavijo hude bolečine. 

Termofor

Nekaterim ustreza, da si ga položijo na predel jajčnikov, lahko pa ti bo bolj ustrezalo, če si ga boš položila zadaj na križ.

3. Razmigaj se

Če si ena tistih, ki ti v času menstruacije niti na pamet ne pade, da bi se športno udejstvovala, ti ne bomo svetovali, da pojdi na kakšno aerobno vadbo, lahko pa poskusiš z nežnim razgibavanjem in iztezanjem.

Učitelji joge pravijo, da je treba med menstruacijo telo odpreti, ga z enakomernim dihanjem umiriti in pripeljati do telesnega, duševnega in hormonskega ravnotežja. Tukaj si poglej jogijske položaje, ki bodo odprli kolke in predel trebuha.

4. Pazi na prehrano

Hormoni so krivi, da med menstruacijo najrajši posegaš po nezdravi hrani, a ravno v tem času se skušaj izogniti sladkarijam, torticam in drugi redilni hrani.

Od prevelike količine slanih jedi boš (še bolj) napihnjena, po kosu pice se boš počutila še slabše. Raje posezi po zelenjavi, sadju, oreščkih in živilih, ki vsebujejo veliko železa.

5. Privošči si sproščujočo kopel

Vroča voda bo omilila boleče krče in te sprostila. Če boš zraven še prižgala svečke in si zavrtela svojo najljubšo glasbo, se bo počutje brez dvoma izboljšalo.

6. Jej čokolado

Samo pazi, da posežeš po taki, ki vsebuje najmanj 65 odstotkov kakava. Tako boš zaužila nekaj vlaknin in antioksidantov, predvsem pa brez slabe vesti uživala v sladkem okusu. Sigurno boš po koščku čokoladne manj slabe volje ;)