13 stvari, ki jih nisi vedela o tabletki

Tudi če vsak dan poješ tabletko, morda še ne poznaš vseh njenih prednosti – ali resnih pomanjkljivosti. Cosmo je poskrbel, da boš na tekočem.

28. 6. 2007

Ko začneš živeti s tabletko, si kar težko predstavljaš življenje brez nje, če ti ne povzroča katere od težav. In prav to je morda eden od razlogov, da je 75 odstotkov seksualno dejavnih dvajset- in tridesetletnic v določenem obdobju njenih stalnih uporabnic. Toda kljub njeni priljubljenosti je dobro, da se zavedaš, kaj vse je tabletka proti nosečnosti.

1. Možnost, da boš zanosila, je veliko večja, kot si misliš.

Če jemlješ tabletko ob isti uri vsak dan, je možnost, da boš zanosila, pičlih 0,1 odstotka – kar pomeni, da bo na vsakih 100 žensk, ki uporabljajo tabletko, v enem letu zanosila manj kot ena. Toda če bi bila res tako disciplinirana, ta teden ne bi že dvakrat preskočila aerobike! Ob manj kot popolni uporabi – na primer, da en dan zamudiš ali popolnoma pozabiš pojesti tabletko – učinkovitost pade na veliko bolj zaskrbljujočih 92 odstotkov. Drugače povedano: “Če 100 žensk uporablja tabletko, ne da bi se strogo držale navodil, jih bo osem zanosilo,” pravi dr. Bernarda Gr­žina, dr. medicine in svetovalka za kontracepcijo predzakonskim skupinam.

Če se hočeš izogniti nezaželeni nosečnosti, si zapomni: vsak dan pojej tabletko ob isti uri. Cosmo namig: naj to postane ena od stvari iz tvoje vsakdanje rutine – nekaj, kar narediš vsakič, ko si zjutraj umiješ zobe ali popiješ jutranjo kavico. Ko si zvečer zaspana, obstaja veliko več možnosti, da boš pozabila na tabletko. Še dve zamisli: nastavi alarm na mobilnemu telefonu, ki te bo vsak dan opozarjal na čas za tabletko, ali postavi tabletke tako, da jih niti za en dan ne moreš zgrešiti, na primer zraven zobne krtačke.

2. Pazi! Če pozabiš pojesti tabletko na začetku ali proti koncu zavojčka, močno tvegaš.

Večina režimov jemanja tabletk vključuje teden brez hormonov, med katerim ženska ne jemlje tabletk. “Če podaljšaš to obdobje brez hormonov samo za en dan, obstaja veliko več možnosti, da boš ovulirala, kot če bi preskočila tabletko med drugim ali tretjim tednom ciklusa,”opozarja Gržinova. Če zgrešiš tabletko kadarkoli med ciklusom, vzemi dve, takoj ko se spomniš (v 12 do 24 urah); verjetno boš še vedno zaščitena proti nosečnosti. Če mineta dva dneva, takoj pojej dve in prihodnji dan prav tako dve tabletki ter en teden uporabljaj dodatno zaščito, na primer kondom.

Če si zgrešila tri dneve, pokliči svojega ginekologa. “Odvisno od vrste tabletk, ki jih jemlješ, boš morda morala zavreči celo škatlo in začeti znova,” pravi Gržinova. Ja, res ni prijetno metati popolnoma dobrih tablet, predvsem če jih plačuješ iz lastnega žepa, kar te lahko stane do 9,2 evra na mesec. Toda še bolj bi bilo neprijetno, da bi bil test za nosečnost pozitiven. Cosmo namig: zavojček, ki naj bi ga vrgla stran, pospravi v denarnico – če se bo kdaj zgodilo, da boš naključno prespala kje drugje ali žurirala vso noč, boš pri sebi vseeno imela tabletke.

3. Ne potrebuješ vsakomesečne menstruacije.

“Resnica je, da krvavenje ob jemanju tabletk ni menstruacija, temveč ‘krvavenje zaradi umika’, ki se zgodi, ko ne jemlješ tabletk in so hormoni, ki jih ponavadi dobivaš, odsotni,” pravi Gržinova in dodaja: “Krvavenje je ponavadi krajše in šibkejše kot navadna menstruacija, ko si na tabletki, takrat se namreč obloga maternice ne odebeli, tako da ostane odvečnega le malo tkiva. Ko umaknemo hormone, se sprosti majhna količina obloge, lahko pa krvavitve sploh ni, kar ne pomeni, da si noseča, kot tudi menstruacija vedno ne pomeni, da nisi noseča.”

Odvisno od tabletk, ki jih jemlješ, bi lahko jemala aktivne tablete v škatli brez premora in bi preložila krvavitev za toliko, kolikor hočeš, in zaradi kateregakoli razloga – po vsej verjetnosti na počitnicah sovražiš misel na vložke in menstrualne krče.

Če ne uporabljaš kontracepcijskih tabletk in bi le rada odložila menstruacijo zaradi počitnic v Grčiji, pa prosi zdravnika za progesteronske preparate, ki bodo menstruacijo samo odložili. Vendar pazi! “To pomeni, da boš porušila ravnotežje hormonov v telesu, zato moraš še posebno paziti na zaščito, kar velja tudi, če vzameš jutranjo tabletko,” opozarja Gržinova.

4. Ne skrbi, ne boš se zredila kar tako.

Res je, nekatere uporabnice pridobijo kakšen kilogram v obliki vode, ki se zadržuje v telesu. Toda če bodo številke na tehtnici kar naprej naraščale, poišči krivca drugje. V študiji, ki je obsegala 39 kliničnih preizkusov, niso našli nobenih dokazov, da oralni kontraceptivi povzročajo večanje teže, vseeno pa zaradi dodatka estrogena lahko vplivajo na apetit ter obenem kopičenje vode in maščevja v telesu, kar vpliva tudi na druge hormone.

Verjetneje je, da ženske, ki se zredijo ob tabletki, pridobijo težo iz drugih razlogov. “Večina deklet, ki začne jemati tabletke, je v dvajsetih in se redijo naravno,” pravi Gržinova. Začetek jemanja tabletke sovpade tudi s pridobitvijo rednega fanta in prevzemom njegovih prehrambenih navad. (Veliko mastne hrane in obvezen poobedek tudi zate?)

“Če si otečena in se ti poviša krvni tlak, pa o tem obvesti svojega zdravnika, obenem pa jej manj slano hrano in se čim več gibaj,” opozarja Gržinova.

5. Ni ti treba čakati cel mesec, da se bo zaščita začela.

“Če začneš jemati tabletke na prvi dan svojega ciklusa, torej prvi dan menstruacije, si zaščitena že po prvem tednu po menstruaciji,” pravi Gržinova. Če začneš tabletke jemati v drugem času, bo trajalo še en teden, preden bodo hormoni v tabletah začeli delovati.

6. Več kot tehtaš, manj učinkovita bo tabletka – še en razlog za hujšanje.

Tveganje zanositve ob jemanju tabletke je skoraj za 60 odstotkov višje, če je tvoj indeks telesne teže (BMI) višji kot 27,3; 70 odstotkov višji pa je, če je tvoj BMI vsaj 32,2. (BMI med 25 in 29 je prevelika teža; 30 in več pa pomeni, da je oseba zelo debela.) Znanstveni razlog, da je tako glede teže: “Hormoni v tabletki morajo krožiti v krvnem obtoku ženske, da bi bili učinkoviti, in če ima veliko telesno težo, pride do tega kroženja težje,” nam je razložila Gržinova.

Prav zaradi tega daje veliko ginekologov pretežkim ženskam tabletke z višjim odmerkom, da bi zagotovili, da bodo dobile dovolj hormonov za preprečitev ovulacije. Toda če se je tvoja teža očitno zvišala od časa, ko si prvič začela jemati tabletke – recimo vsaj za dve številki oblačil –, to povej ginekologu.

7. Ima velike koristi za zdravje ...

Koliko zdravil se bojuje proti raku? Tabletka je ena redkih. Jemanje oralnih kontraceptivov v času treh let ali več lahko zniža verjetnost raka jajčnikov za 30 do 50 odstotkov, jemanje oralnih kontraceptivov v obdobju štirih let pa zmanjšuje možnosti za endometrijskega raka za 50 odstotkov. Prav tako jemanje tabletk ščiti pred rakom maternice, dojk in debelega črevesa. “Toda če imaš predispozicije za raka, so lahko tabletke dodatni dejavnik tveganja, zato se o tem pogovori s svojim ginekologom,” opozarja Gržinova.

Poleg tega je krvavitev zaradi umika, ki ga imaš pri tabletki, manj težavna in boleča kot navadna menstruacija. Menstruacija je tudi bolj redna, kar je ugodnost za ženske, katerih ‘tetka s Krvavca’ je nepredvidljiva.

Še ena prednost večine tabletk: čistejša polt.

8. ... in prav tako nekaj grozljivih in neprije­tnih stranskih učinkov.

Za večino žensk slabe strani (ogaben občutek oteklosti) pretehtajo dobre strani (nič skrbi ob koncu meseca in testov za nosečnost), toda nekaj je možnih resnih stranskih učinkov jemanja tabletke. “Estrogen, ki ga vsebujejo, viša možnost nastanka krvnih strdkov, ki lahko prispejo v pljuča in so lahko usodni,” opozarja Gržinova. Zdravniki nočejo predpisati tabletk ženskam, ki so imele v preteklosti strdke, in jih ne priporočajo ženskam, ki kadijo, posebno če so stare več kot 35 let – ne glede na to, ali gre za škatlo na dan ali le za dve cigareti na teden – ker so to leta, ko je tveganje za nastanek strdkov veliko že brez jemanja tabletk.

Tabletke lahko povišajo tvoj krvni tlak, in če je ta pri tebi že brez tabletk visok, raje pozabi na tovrstno zaščito pred nosečnostjo.

Estrogen v tabletkah lahko povzroči tudi rjave madeže na čelu, ličnicah ali bradi. Zaradi pretiranega proizvajanja pigmenta kože pa lahko na soncu dobiš pege, pa tudi razne lise lahko pridejo bolj do izraza. Na prsih in drugje po telesu, kjer je koža tanjša, se ti lahko naredi pajčevinasti grozd razširjenih krvnih žil zaradi povišanega estrogena.

Zoprn stranski učinek tabletke so lahko tudi migrene. Kljub temu da še niso ugotovili, kaj je razlog za kljuvanje v glavi, raziskovalci pravijo, da je povezano z estrogenom. Pravijo, da nekatere dobijo menstrualne migrene, ko se njihova raven estrogena spremeni pred menstruacijo.

9. Morda boš morala preizkusiti več različnih vrst, preden najdeš pravo zase.

Tabletke niso narejene tako, da se ena prilega vsem. Na trgu obstaja veliko različic, vsaka pa ima lahko različne učinke na tvoje telo. Hitri tečaj o treh glavnih različicah: enofazne tabletke vsebujejo stalno količino estrogena in progestina v vsaki tabletki. Trofazne tabletke vsebujejo rahlo različne odmerke estrogena in drugačno obliko progestina v vsaki. Tabletke, ki vsebujejo le progestin (ki jim rečemo tudi mini tabletke), so namenjene ženskam, ki ne smejo jemati estrogena, kot so mlade mamice, ki dojijo. “Tudi med temi tremi glavnimi različicami ima vsaka znamka različne odmerke estrogena in/ali progestina, ki lahko nate vplivajo edinstveno,” nam je povedala Gržinova.

Če te oblegajo stranski učinki jemanja tabletk, ginekologu zaupaj vse podrobnosti o tem, kaj se ti dogaja. “Glavobole in slabost v želodcu sproža estrogen, tako da boš verjetno dobila tabletko z manjšo količino estrogena,” pravi Gržinova, “Spremembe razpoloženja in akne so posledica progestina, tako da boš v tem primeru dobila novo vrsto progestina.”

10. Med različnimi vrstami so tudi take, ki rešujejo še druge težave ...

Ja, dandanes so tabletke res superformula – poleg tega, da nas varujejo pred nosečnostjo, nam nekatere mimogrede pomagajo očistiti kožo, druge naj bi pomagale zmanjšati telesno težo ...

Nekatere od teh supertabletk boš morala plačati sama (stanejo od 8,73 do 9,02 evra), druge pa dobiš na recept.

11. Lahko vplivajo na tvoj libido.

Nekatere ženske ugotovijo, da jim libido zelo naraste, ko začnejo uživati tabletke, ker niso več obremenjene zaradi zanositve. Toda druge ugotovijo, da imajo tabletke nanje nasprotni učinek – ker jim libido upade in težje pridejo do vrhunca. Čeprav so dolgo mislili, da je vzrok za to psihološke narave, strokovnjaki zdaj potrjujejo povezavo med znižanim libidom in jemanjem tabletk. “Tabletka zniža raven testosterona – hormona, ki poganja spolne nagone tako pri ženskah kot pri moških,” pravi Gržinova.

Če tvoj spolni nagon ostro upade, pokliči ginekologa in ugotovi, ali se kaj spremeni, ko jemlješ drugo vrsto tabletk. Telesu daj tri mesece časa, da se prilagodi, preden se odločiš, ali deluje ali ne. Potem preizkusi drugo vrsto. Medtem se igraj detektiva in poskušaj ugotoviti, zakaj je tvoje poželenje zaspalo, na primer zaradi stresa ali drugih zdravil, ki jih jemlješ poleg tabletk. Če ne zaleže nič drugega, boš morda ugotovila, da je bolje pozabiti na tabletko, kot si le redko želeti seksa.

12. Postkoitalna hormonska kontracepcija ali jutranja tabletka.

je urgentna kontracepcijska metoda in služi le kot izhod v sili. Zanjo zaprosiš ginekologa po nezaščitenem spolnem odnosu, ali ko vama je npr . počil ali zdrsnil kondom. Metoda je učinkovita v 96 odstotkih. Vzeti moraš štiri tabletke, prvi dve najpozneje v 72 urah po odnosu, po 12 urah od prvih dveh tablet pa moraš vzeti hkrati še dve tableti. Če v prvih štirih urah po zaužitju tablet bruhaš (po tabletah ti bo namreč zelo slabo), vzemi dodatno še 2 tableti.

13. Enostavnejše vrste zaščite.

Če si se odločila za hormonsko kontracepcijo, ti pravzaprav sploh ni treba jemati tabletk. Lahko si enostavno nalepiš obliž ali si vstaviš obroček, v obojem pa so odmerki hormonov, in zato tudi stranski učinki še nižji.

Za strokovno pomoč se zahvaljujemo Bernardi Gržina, dr. med. in svetovalki za kontracepcijo predzakonskim skupinam.

Petra Kocjančič