Med ima častno mesto na pogrinjku Slovencev

Med je od nekdaj del prehrane večine Slovencev, čebelarstvo pa še naprej ostaja del naše tradicije. Še več. Slovenski med je kot blagovna znamka celo zaščiten z geografskim poreklom.

Med ima častno mesto na pogrinjku Slovencev (foto: shutterstock) shutterstock
22. 3. 2014

Ta slastna dobrota je dejansko mešanica vode, fruktoze in glukoze, vsebuje pa tudi številne vitamine, minerale, aminokisline, encime, flavonoide, hormone, kisline, protibakterijske snovi in še in še dragocenih sestavin.

Slovenski med

V Sloveniji je mogoče dobiti kar nekaj različnih vrst medu: cvetlični, kostanjev, smrekov, gozdni, lipov, hojev in akacijev.

Različne vrste medu se med seboj razlikujejo po barvi, okusu, sestavi, zgradbi in lastnostih. Zdravilno delovanje je odvisno od vrste cvetov in rastlin, iz katerih dobimo surovino. V Sloveniji naj bi bila najbolj priljubljena kostanjev in akacijev med. Pa vendar se ne gre zanašati na mnenja drugih in zato je priporočljivo, da sami preizkusimo različne vrste medu.

Karla Klander je kot poznavalka medu za revijo Lisa med drugim priporočila:

  • ".... da med nabavljamo iz preverjenega in zanesljivega vira in če je le mogoče, podpiramo tudi lokalne čebelarje. Med, ki vsebuje dodatno vodo in različna druga sladila, vsekakor ne spada v našo prehrano. Tisti, ki ga uživamo, namreč ne sme vsebovati nobenih dodatkov in mora biti popolnoma naraven!"

Tradicionalno zdravilo

Med se najbolj priporoča pri prehladu in bolezni dihal, saj redči sluz in pomaga pri izkašljevanju.

Ima tudi antiseptične lastnosti in pomaga pri zdravljenju ran.

Deluje kot blago pomirjevalo. Zato imajo nekateri navado pred spanjem popiti napitek z žličko medu.

Koristen naj bi bil tudi pri želodčnih in črevesnih obolenjih, pri boleznih mehurja in ledvic, zaprtju, senenem nahodu, vnetju v nosni in ustni votlini ...

Med uničuje bakterije in preprečuje njihovo razmnoževanje.

Vendar pozor: čudovit okus medu marsikoga zavede, da z njim tudi pretirava. Sledijo lahko precej neprijetne bolečine in tiščanje v trebuhu, ne nazadnje pa lahko med zaradi visoke vsebnosti sladkorja pripomore tudi h kopičenju odvečnih kilogramov.

Alternativa sladkorju

Če smo sladkosnedi in se težko odpovemo sladkorju, je med dobra alternativa. Ima namreč precej visoko hranilno vrednost in je znan po krepilnem učinku.

Vendar pa moramo vedeti, da je tudi med v bistvu sladkor in z njim ne smemo pretiravati.

Če sladimo čaj oziroma kakšen drugi napitek, je med veliko boljša alternativa kot sladkor, vendar pa pazimo, da ga napitku dodamo šele, ko je ta malce ohlajen, da ne izgubi svojih zdravilnih učinkov.

Praktično nepokvarljiv

Med se zaradi velike koncentracije sladkorja praktično ne pokvari.

Lahko samo kristalizira v trdo snov. Iz trdega stanja ga lahko pretvorimo v tekoče s segrevanjem, vendar pa tega ne priporočam, saj s tem izgublja svoje zdravilne lastnosti (s segrevanjem prek 45 stopinj Celzija). Če si res želimo tekoči med, ga segrevamo na vodni kopeli do 40 stopinj Celzija.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri