Maščoba! Razkrivamo – ali je res tako slaba?!

Ta beseda ima takšno moč, da ustrahuje celo ženske z najbolj močno voljo – a kaj natanko naj bi to pomenilo? In če je maščoba res tak sovražnik lepih teles, zakaj jo potem naše telo potrebuje, da bo delovalo?

25. 2. 2014

Jo potrebujemo v svoji prehrani?

Ja, maščobe in olja so gradbeni bloki kože, las, hormonov, možganov in živčnega sistema. V naši prehrani jih mora biti okoli 20 do 30 odstotkov, žal pa nas večina že zaužije več maščobe, kot je potrebujemo. Predebeli pacienti zdravnikom pogosto rečejo: "Saj ne jem nobene maščobe, le olje na solati," toda olje in maščoba sta eno in isto.

Žlica rastlinskega olja v povprečju vsebuje 18 g maščobe in 666 kJ, žlica masla pa ima v povprečju 16,2 g in 603 kJ. Ni bistvene razlike. Če boš sledila nasvetom Mojce Cepuš, boš točno vedela, kakšno in koliko maščobe si vnesla v svoje telo: "Izogibaj se predelani hrani (po navadi je v njej prevelika količina maščob in je zaradi tega obrok neuravnotežen in preveč kaloričen), ko pa karkoli kupuješ, beri deklaracije in računaj, da dobiš občutek, koliko si je zaužila s kruhom, koliko s sirom in koliko z najljubšimi piškoti ter belo kavo ...

"Za solato uporabljaj olivno olje, jej mastne ribe, ki vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, saj nam jih v prehrani običajno primanjkuje. Veliko omega 3 najdemo tudi v lanenem olju in chia semenih."

Skodelica orehov na dan

Človeško telo porabi le majhno količino maščobe vsak dan – načeloma med 50 in 70 g. Glede na to, da ena skodelica orehov vsebuje celotno dnevno količino 70 g, ni težko iti čez mejo.Najbolje je, da se izogibaš zelo mastni, z oljem prepojeni hrani, kot so čokolada, peciva in hitra hrana, ker boš z njo hitro prebila svojo mejo.

Restav­racije s hitro hrano morajo svojo hrano pripraviti vnaprej, in se morajo potruditi, da ta ostane topla in sočna. To lahko dosežejo le tako, da jo dobesedno prepojijo s poceni rastlinskim oljem, ki ga tvoje telo ne more zlahka razgraditi. V predelani hrani se lahko pojavijo tudi hidrogenizirane ali trans maščobe, zato pozorno beri deklaracije.

Spoznaj dobre in slabe maščobe.

Izloči TISTE slabe

Najlažje jih boš izločila iz svoje prehrane tako, da se znebiš margarine, predelanih (rafiniranih) olj, restavracij s hitro prehrano in predelanih živil, ki se ti nasmihajo s polic trgovin.

Če boš sama delala kolačke, boš točno vedela, koliko masla, olja (in sladkorja) si porabila zanje, če boš zagrizla v kupljene, pa bo veliko lažje odmisliti sestavine in njihovo količino. Enako je z lazanjo, celo zelenjavno juho iz vrečke ...

Pripravi si obroke z manj maščobe.

Besedilo: Petra Arula, fotografije: shutterstock, profimedia, Fabio Heizenreder.