Masaža - tako preprosto

Čeprav se je teden šele začel, se ti lahko zgodi, da boš po današnjem dnevu utrujena in napeta. Ne glede na to, kako se boš počutila, si s partnerjem privoščita najbolj prijeten način sproščanja - masažo.

Masaža - tako preprosto (foto: shutterstock) shutterstock
27. 11. 2012

Vzemita si čas in se udobno namestita v postelji. Pomembno je, da sta vajini telesi segreti, kar pomeni, da mora biti temperatura v sobi dovolj visoka, da lahko v njej ležita tudi povsem gola.

Dogovorita se, kdo od vaju bo prvi deležen užitka izpod rok 'osebnega' maserja.

Za užitkarja

Zapri oči in se povsem osredotoči na dotike, dihanje naj bo mirno. Če ti kateri od gibov ne ugaja, na to opozori partnerja, kajti masažni prijemi morajo biti nežni, gibanje rok počasno in povsem neboleče.

Maserjevo počutje

Pomembno je, da se tudi maser počuti udobno. Kar pomeni, da je nameščen tako, da ga pri masaži nič ne ovira in da je položaj njegovega telesa klub naporu prijeten. Pazi naj na to, da gibi prihajajo iz celega telesa in ne samo izpod rok.

Masaža na sto in en način

Če kdo od vaju ne pozna osnov, jih povzemamo v naslednjih vrsticah:

Preden začneš masirati, dlani natri z masažnim oljem.

In zdaj lahko začnemo …

  • Leže na trebuhu:

Z masažo telesa začni na hrbtu, najprej zmasiraj zatilje in ramena, nato sledi smeri hrbtenice proti trtici, pri čemer ne pritiskaj na vretenca, ampak nežno masiraj predel ob njih. Preko zadnjice in stegen nadaljuj z masažo vse do stopal.

  • Leže na hrbtu:

Pri masaži sprednjega dela telesa moraš biti bolj pazljiva. Najprej nežno gladi vrat in se z nežnimi gibi pomikaj proti obrazu, ki ga lahko obdelaš s prsti. Ne pozabi na lasišče, tam si lahko privoščiš malce močnejše pritiske, ki bodo prekrvavili tanko kožo. Nato se nežno vrni na vrat in zmasiraj prednji del ramen. Sledi naj masaža desne in nato še leve roke, dobro pregneti tudi dlani, ki so posute s številnimi živčnimi končiči. Ko boš masirala trup, uporabi nežne prijeme glajenja, brez pritiskov. Predvsem pazljiva bodi pri trebuhu, saj je ta zelo občutljiv na vsak pritisk. Ko prideš do bokov, lahko ponovno uporabiš močnejše prijeme, ki naj po stegnih potujejo vse do stopal ene in druge noge.

  • Refleksne točke:

Stopala so izredno občutljiva zaradi tisočerih živčnih končičev. Slednji so refleksno povezani z vsakim organom telesa, zato se moraš zavedati, da masaža stopal učinkuje na celo telo. Vse točke obdelaj z močnimi pritiski.

  • Predaja energije:

Po končani masaži telesa lahko partnerju predaš nakopičeno toploto v obliki energije, ki se je med masažo nabrala v dvojih dlaneh. Roki samo polagaj na njegovo telo in rahlo gladi po površini celega telesa.

Osnovni masažni prijemi, med katerimi lahko izbiraš:

  • gnetenje (lahko kombiniramo z nežnim vlečenjem): primerno za mišične skupine na predelu ramen, rok in nog ter stranskega dela hrbta.
  • pritiski s pestmi: primerno za okončine, hrbet, lahko tudi stopala in dlani.
  • pritiski s konicami prstov: primerno za masažo ob hrbtenici, kjer je treba vsak gib natančno nadzorovati; za masažo stopal in dlani; primerno tudi za predel obraza – tu so pomembni nežni pritiski – in lasišča, kjer je lahko pritisk močnejši.
  • udarjanje s stranjo dlani: primerno za predel bokov, zadnjice in stegen ter stranski del hrbta.
  • glajenje s celo dlanjo: primerno za celo telo.

Pa veliko užitkov – obema!