Mariborski študentje ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u!

ŠOUM tudi letos pripravlja veliko osveščevalno akcijo ob Svetovnem dnevu boja proti AIDS-u. Mariborski študenti in ostali bodo 1. decembra prejeli kondome, rdeče pentlje in informativne letake.

30. 11. 2011

Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u, pripravlja Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi letos veliko osveščevalno akcijo o tej nevarni bolezni.

Na ta način želi ŠOUM študente in vse mlade osvestiti o pomenu uporabe kondomov ter o nevarnostih širjenja bolezni HIV. Predstavniki ŠOUM bodo tako 1. decembra 2011 na fakultetah Univerze v Mariboru, pred Štukom in v centru mesta Maribor študentom in ostalim delili rdeče pentlje, kondome in informativne letake o značilnostih in posledicah te nevarne bolezni. Prav tako bodo študente opozarjali na uporabo kondomov, saj lahko le tako vplivajo na zmanjšanje širjenja virusa HIV in zaščito pred njim.

1. december

Svetovni dan boja proti aidsu

1. december so kot dan boja proti aidsu prvič proglasili in obeležili leta 1988, danes pa je dan namenjen predvsem ozaveščanju javnosti, boju proti predsodkom, izobraževanju in zbiranju denarja za raziskave.

1. december je zelo pomemben, da se ljudi spomni, da virus HIV ni zginil iz našega planeta, in da je še vedno velik problem, na katerega moramo biti pozorni.

UNAIDS pravi, da na svetu z virusom HIV živi 34 milijonov ljudi. V letu 2010 se je na novo z virusom okužilo kar 2,7 milijona ljudi, med njimi tudi 390.000 otrok. Čeprav smrtnost zaradi bolezni strmo upada, pa je lani zaradi AIDS-a umrlo kar 1,8 milijona ljudi.

Stanje v Sloveniji: Število okuženih z virusom HIV v Sloveniji narašča, čeprav je okuženih manj kot ena oseba na tisoč prebivalcev. Skupno je bilo v obdobju zadnjih desetih let (2000–2009) in do 22. novembra 2010 letos prepoznanih 323 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, medtem ko je umrlo 28 bolnikov z aidsom.