Manj jej in veliko migaj - drži ali ne drži?

Jem kot vrabček, telovadim skoraj vsak dan, pa sem še kar ista. Ali ne drži rek: 'Manj jej in veliko migaj?'

Manj jej in veliko migaj - drži ali ne drži? (foto: shutterstock) shutterstock
2. 1. 2013

Ali se to samo meni dogaja? Zakaj je dekle, ki jo vedno srečujem na fitnesu, vsakič bolj suho, jaz pa sem iz tedna v teden ista. Da ne govorim o tehtnici, ki se sploh nikamor ne premakne.

Si se morda našla med temi vprašanji oziroma dejanji?

Barbara Kodrin, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA , ki s celostnim pristopom pomaga ljudem oblikovati telo in duha, svetuje takole:

"Ja, lahko zatrdim da rek 'manj jej in več migaj' deluje, vendar je tu nekaj drugega bolj pomembno. Koliko manj jesti in koliko več migati ter kako. Za začetek bi se morda posvetile prehrani. In vaša prva naloga bi bila, da začnete zapisovati vse, kar pojeste in popijete. Zakaj? Da boste sploh lahko konkretno vedeli, kaj in koliko ste pojedli, ter potem primerjali in razumeli rezultate, če in ko bodo. Drugi razlog bi bil tudi, da sploh ne veste, kaj in koliko pojeste oziroma dostikrat vidim, da nekatere mislite, da pojeste zelo malo ali pa veliko, potem pa se izkaže, da to ni res, ampak je ravno nasprotno. Vedno poudarjam, da ni dovolj samo vprašanje, kaj jesti za večerjo ali kaj bi bil najprimernejši zajtrk ali kaj jesti pred treningom oziroma po njem, da boste izgubili tiste nadležne kilograme.

Pomemben je celoten dan, ves teden in konec koncev mesec. Pomembno je, koliko česa pojesti in kdaj. Prepričana sem, da ste že slišali, da osebni trenerji 'težimo' k temu, da je treba jesti veliko zelenjave in v vsak obrok uvesti vir beljakovin in zdravih maščob. Zelenjava bo tista, ki vam bo dala občutek polnosti in zaužili boste malo kalorij, beljakovine pa vas bodo nasitile in poskrbele, da bodo vaše mišice ostale takšne, kot so ali pa še malo večje oziroma bolje oblikovane, izgubljali pa boste nadležno maščobo.

Zdrav vir maščob pa bo poskrbel za dodatno porabljanje maščob, pa tudi za to, da bodo vaši obroki uravnoteženi. Kaj je še pomembno pri prehrani? Izberite si en sistem prehranjevanje in se ga držite. Kajti vsi sistemi delujejo, le če se jih držimo in pri njih vztrajamo dovolj dolgo, da sploh imajo možnost se izkazati za uspešne.

Drugi pomembni faktor pa je vadba. Ta naj bo sestavljena iz več različnih vadb, in sicer iz treningov za moč, se pravi anaerobne vadbe, kjer boste uporabljali uteži in strmeli k temu, da boste od treninga do treninga močnejši, ter iz aerobne vadbe, ki bo poskrbela za tisti 'cardio' del, ki je pri nas ženskah tako zelo pomemben. Moj predlog, kakšen naj bo vaš aktivni del tedna; trikrat tedensko trening z utežmi v fitnesu, dvakrat skupinska vadba, npr. TNZ ali zumba ali aerobika oziroma katerakoli skupinska vadba vam je všeč. Pri vadbi bi poudarila, da morate vedno dati vse od sebe in morda še malo več ter biti iz treninga v trening boljši, naprednejši, močnejši, bolj vzdržljiv itd.

Prepričana sem, da če se boste vsaj tri tedne držali izbranega sistema prehranjevanja in vadbe, vam rezultati ne uidejo. Če pa bi želeli konkretno sebi prilagojen sistem prehranjevanja in vadbe, se me ne bojte poklicati. Že več ljudem sem pomagala in tudi vam se bom maksimalno posvetila in poskrbela, da bodo končni rezultat takšni, kot si jih boste zamislili."

Več o tem na www.osebna-trenerka.com.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri