Manj aktivni se hitreje starajo

Tisti, ki življenje bolj ali manj presedijo, se genetsko hitreje starajo, pravi ena zadnjih britanskih raziskav.

29. 1. 2008

Raziskovalci so v raziskavi primerjali fizično aktivnost dvojčkov v njihovem prostem času in stanje njihovega genetskega materiala. Ugotovili so, da se je pri fizično manj aktivnih genetski material hitreje staral kot pri k športu usmerjenih sorojencih.

Do 10 let mlajši

Raziskovalni tim kraljevske univerze v Londonu je v raziskavo vključil 2.401 belopoltih dvojčkov, ki so jih dodobra izprašali o njihovih fizičnih aktivnostih in nato preiskali še njihove krvne vzorce.

Pokazalo se je, da je bil genetski material tistih, ki so bili fizično aktivni le 16 minut tedensko, v primerjavi s tistimi, ki so bili aktivni vsaj 199 minut na teden (tek, tenis ali aerobne vaje), občutno bolj okrnjen. Ti so bili tako z vidika celic tudi do 10 let starejši od fizično najbolj aktivnih sorojencev.

Vpliv stresa na celice

Raziskovalci sklepajo, da igra pri celičnem staranju veliko vlogo stres. Manj aktivni ljudje so namreč bolj dovzetni za negativne vplive stresa na celice, medtem ko fizično bolj aktivni del tega sproščajo prav z aktivnostjo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri