Zdravje Promocijsko sporočilo

LUŠTne nagrade za LUŠTne ideje!

27. 6. 2012

Že oddala svojo LUŠTno idejo? Še ne? Ne pozabi, čakajo te super nagrade!

V galerijo na facebook strani LUŠTnih idej naloži sliko priprave paradižnika, kratek recept ali opis in si priigraj 100 evrov na Tuševi darilni kartici ali dobrote slovenskih pridelovalcev!

P.S. Dobrote čakajo tudi na tiste, ki boste oddale svoj glas!

paradiznik

Paradižnik - saj ni res, pa je!

Si vedela, da je paradižnik ...

  • postal priljubljen šele ob koncu 19. stoletja, pred tem pa so bili ljudje prepričani, da je nevaren in strupen?
  • v resnici sploh ni zelenjava? Botanično spada namreč med sadje, v zelenjavo pa so ga v ZDA uvrstili leta 1893, da bi kmetje plačevali manjšo tarifo za transport.
  • je zdravilen? Likopen, ki paradižniku daje rdečo barvo, je tudi učinkovit uničevalec prostega kisika v prostih radikalih, zaradi česar ljudje, ki pojedo veliko količine paradižnika, redkeje umirajo za vsemi oblikami raka. Likpen zmanjšuje tudi tveganje za nastanek starostne degeneracije rumene pege, vnetij in napredovane arterioskleroze. Je tudi bogat vir kalija, niacija, vitamina B6 in folatov, zaradi česar učinkovito uravnava srčni tlak, znižuje povišane ravni holesterola v krvi in zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Uživanje paradižnikove mezge zviša sončni varovalni faktor naše kože (SPF) in nas zavaruje pred poškodbami UV žarkov.

http://www.najhrana.si/paradiznik.html