Lupiti ali ne?

To je zdaj vprašanje! V nadaljevanju si preberi kratko zbirko nasvetov glede lupljenja sadja in zelenjave.

23. 5. 2009

Dejstva!

Najboljše hranilne snovi sadja in zelenjave se skrivajo v lupini. Lupina pa je poleg tega bogata z balastnimi snovmi, ki so dobre za našo prebavo.

Zapomni si, da lahko neškropljeno, oprano ter biološko pridelano sadje in zelenjavo brez težav uživaš z lupino vred.

Preberi pa si, kdaj je bolje, da posežeš po nožu za lupljenje.

Jabolka in hruške

Če ne veš, v kakšni meri je bilo sadje škropljeno, ga raje olupi, saj se v lupini nahajajo številne škodljive snovi. Vsakomur tudi ni všeč trda lupina sort jabolk, kot sta na primer boskop in cox orange. Če imaš občutljiv želodec, vedno jej jabolka brez lupine. Lupina eksotičnih granatnih jabolk je neužitna. Sadež zarežeš in poješ le rdeča semena.

Mlada pomladanska zelenjava

Mlad krompir, korenje in male redkvice so naravnost čudoviti z lupino, saj je ta v tem času še zelo nežna in tanka. Zelenjavo s ščetko operi pod tekočo vodo.

Namig: korenje in na novo odkrit pastinak (korenovka z listi, ki spominjajo na zeleno) skuhaj z lupino vred, ki jo boš v tankem sloju po kuhanju zlahka odstranila. Debelejšo lupino imajo gomolji topinamburja. Nezahtevna rastlina zraste do tri metre visoko in ima lepe rumene cvetove. Gomolj skuhaj in še vročega olupi.

Beluši

Bele beluše je treba popolnoma olupiti (na primer z manjšim nožem ali pa posebnim lupilnikom za beluše). Še prej jim odreži olesenele konce. Te prav tako odstraniš tudi pri zelenih beluših, stebla pa olupiš le na spodnji tretjini.

Gobe

Hitro se napolnijo z vodo in izgubijo svojo fino aromo, zato jih raje ne lupi. Najbolje je, da suhe okrtačiš s ščetko ali mehko krpico, če pa so bolj umazane, jih ščetkaj pod tekočo vodo. Nekateri ljudje sicer bolje prenašajo obrezane gobe. V tem primeru lupino previdno odstrani s konico ku­hinjskega noža.

Kumare in bučke

Pridelane v domačem vrtu ali pa iz biološke pridelave lahko brez pomisleka uživaš neolupljene. Če imaš občutljiv želodec, jih raje olupi.

Namig: pri kumarah odstrani le vsak drugi trak lupine. Kumaro nato zreži na tanke rezine. Tako bo nastal ljubek črtast vzorec.

Paradižniki

Za omake in juhe vedno uporabljajte le olupljene. Paradižnike za približno 30 sekund potopi v vrelo vodo, jih nato vzemi iz lonca in prelij še s hladno vodo. Kožo odstrani z ostrim nožem.

Paprika

Nekateri ljudje je ne prenašajo najbolje. Prehranski strokovnjaki svetujejo, da jo je najbolje uživati olupljeno. Če jo boš jedla surovo, jo operi, prepolovi, očisti in olupi. Če jo boš kuhala, jo operi, zreži na četrtine, očisti in položite v pekač. Z vsake strani jih 10 do 12 minut peci v pečici, vse dokler koža ne potemni in se ustvarijo mehurčki – kožo boš po tem zlahka odstranila.

Eksotično sadje

Vedno ga najprej operi pod vročo vodo. Tako boš preprečila, da bi škodljive snovi prek lupine prodrle do mesa sadeža.