"Ležala sem v postelji in v prsih začutila bulo" (mlada Slovenka o tem, kako je našla tumor)

Prva misel: Ne, saj to ne more biti to, kar mislim, da je ...

"Ležala sem v postelji in v prsih začutila bulo" (mlada Slovenka o tem, kako je našla tumor) (foto: Unsplash.com/Pete Bellis) Unsplash.com/Pete Bellis
25. 10. 2018

Spomnim se, kot bi bilo včeraj. Z možem sva se odpravljala v posteljo. No, jaz sem se ravno pokrivala s rjuho, on si je v kopalnici še vedno pral zobe.

Ker mi je postalo malce dolgčas, sem si začela mimogrede tipati prsi, in že takoj mi je pod prste prišla nenavadna bula.

V glavi so mi začele bežati številke menstrualnega koledarja in vprašanja, v kakšnem delu cikla sem. Ker sem bila tik pred menstruacijo, si odkritja nisem vzela k srcu, mi je pa misel nanj vsak dan redno poskakovala v mislih.

Ko sem se s ciklom bližala tistemu delu meseca, ki je primeren za tovrstne preglede, majhni bulici pa je mesto na mojih prsih postalo že v navadi, sem se odpravila do ginekologinje.

Ta me je 'potolažila', da zagotovo ni nič narobe, vendar mi kljub temu izdala napotnico za ultrazvok. V roku štirinajstih dni sem prišla na vrsto, novemu zdravniku spet vse povedala od začetka do konca, in pustila, da naredi svoje.

Potem pa je rekel:

"Na desni dojki imate cisto, na levi, tisti, ki ste jo zatipala, pa tumorček."

Ročno tako je rekel. Prisežem. Tumorček. Pogledala sem ga prestrašeno in zmedeno obenem. V največji meri zato, ker sem od nekdaj imela v glavi predstavo, da je tumor nekaj groznega. Pa ni vedno. V mojem primeru je šlo za benigni tumor, zato ga imam zaenkrat le na opazovanju. Hvala bogu! 

Ampak kar sem želela povedati je ... da je v tem mesecu čas, da spregovorimo o svojih izkušnjah.

Pred tem sem se bala, da zatrdline ne bi zatipala. Da med samo-pregledovanjem ne bi vedela, kaj pravzaprav iščem.

Ampak ko enkrat zatipaš ... veš, da kaj takšnega prej še nisi imel pod prsti. 

Pomembno je, da si vzameš čas. Kdo ve, če bi se takrat v postelji začela pregledovati, če bi ob sebi slučajno imele telefon. Verjetno ne. Zato le še enkrat polagam na srce ... vzemite si čas. In se redno pregledujte. 

Več o tem, kako se pravilno samo-pregledovati si preberi v TEM članku

Fotografije: Unsplash.com/Pete Bellis

Preberi še: 5 znakov, ki v TRENUTKU razkrijejo, da imaš opravka z zlobno osebo

Priporočamo tudi: 7 idej za jesenske zmenke, po katerih se bosta še bolj povezala