Lepotni in zdravstveni posegi: Kako boleči so lahko ...

Za lepoto in zdravje se splača potrpeti, so pravile že babice. In ko se sprašuješ, ali bo ob določenem posegu bolelo kot hudič, se zavedaj, da nisi edina. Nobena ne mara bolečin ...

Nekateri posegi niso najprijetnejši, a so k sreči rutinski in kratki. (foto: Getty Images, Shutterstock, Alamy, Todd Marshard) Getty Images, Shutterstock, Alamy, Todd Marshard
24. 4. 2012

In prav o njih smo povprašali zdravnike in ženske, ki so 'pretrpele' spodnje posege. 

Laserska depilacija sramnih dlačic

Da ne bo prišlo do neželenih stranskih učinkov (najpogo­s­tejše so opekline), naj ti jih odstranijo v dermatološkem centru, in ne v kozmetičnem salonu. Laser bo poškodoval korenino vsake dlačice posebej in s tem zmanjšal možnost, da bi dlaka spet zrasla. Opraviti bo treba od štiri do šest tretmajev.

"Stranski učinki vključujejo začasno razdraženost, skelenje kože ali spremembo barve kože. Toda če obiskuješ izkušenega izvajalca, je to redko," opozarja mag. Metka Adamič, dr. med., specialistka dermatovenerolo­ginja, dermatologinja iz Dermato­loškega centra Parmova, kjer imajo najboljše aparate za depilacijo, ki jih uporabljajo glede na tvoj tip kože.

Če se počiš z gumico na kožo, boš začutila, s čim zdravniki primerjajo sunek laserja. "Vsakič ko je laser utripal ob mojo kožo, sem začutila kratko zbadanje," pravi Mojca, 25. "Prav tako je bolelo manj na bikini območju in zgornjih bedrih kot takrat, ko se je bližal sramnim ustnicam."

Če vzameš tableto proti bolečinam, lahko ublažiš zbadanje in pekoč občutek. Morda bo manj neprijetno, če se ne naročiš med tednom tik pred menstruacijo, saj smo takrat ženske po navadi dovzetnejše za bolečino.

Endodontsko zdravljenje

Ko zobozdravnik opazi, da so bakterije, ker se je karies preveč razširil, prodrle do živca, se odloči za endodontsko zdravljenje. Ko odstranjuje okuženo tkivo, lahko to zelo boli, saj mora živec dobesedno mehansko zribati, da ostane le še zdrav dentin. Ko odstrani vse bolno tkivo, pa kanal še razkuži, da je sterilen, in zapolni zob s posebno maso.

"Bolečine so lahko zelo različne – če je živec še živ, lahko poseg zelo boli, a tudi ko je že mrtev, je lahko bolečina neznosna, če je okužba dosegla kost," pravi Andreja Kuliš, dr. dent. med.

"Ko se je zobozdravnik prvič odločil za endodontsko zdravljenje, je bilo tako hudo, da sem mislila, da ne bom zdržala. Niti injekcije ni uporabil niti povedal mi ni, kaj bo počel in koliko bo bolelo. Ko me je naslednjič bolel zob, sem zamenjala zobozdravnika. Čeprav je zdravil isti zob, se ga je lotil popolnoma drugače, s sodobnejšimi inštrumenti in skoraj neboleče. K 'mesarju' ne grem več, svoje zobe raje prepustim nežnemu zobozdravniku," je svojo zgodbo zaupala Urška.

Ko te čaka endodontsko zdravljenje, se o strahu pred bolečino pogovoril z zobozdravnikom, ki ti bo z injekcijo omrtvičil predel zdravljenja, zato ne skrbi, da bi te bolelo, pomagaš pa si lahko tudi z mislimi na kaj lepega in prijetnega.

Kolposkopija

Če je tvoj PAP-test dvakrat slab in je HPV-test pozitiven, te čaka kolposkopija – test, ki ginekologu omogoči podrobneje pregledati maternični vrat in narediti biopsijo ranic ali madežev, ki so lahko predrakave celice.

Ko ti rečejo, da potrebuješ ta test, se lahko počutiš grozljivo. Ko ženska sliši 'abnormalen PAP' in 'predrakave celice,' najprej pomisli, da ima raka materničnega vratu, pravijo ginekologi. K sreči je abnor­malnih PAP-ov neprimerljivo več kot primerov raka, je pa res, da več ko boš imela spolnih partnerjev in nazaščitenih spolnih odnosov, več možnosti imaš za abnormalen PAP in raka.

Kaj te čaka?

Kolposkopija se začne kot tipičen obisk pri ginekologu. Ginekolog z zrcalci razpre vagino in maternični vrat namaže z raztopino, ki poudari vsako sumljivo spremembo, ki jo oceni s kolposkopom – posebno vrsto mikroskopa za ocenjevanje ženskega spolovila. Če bo odkril sumljivo spremembo na materničnem vratu, bo uporabil inštrument, s katerim bo odvzel vzorec tkiva. Za notranjost materničnega vratu bo uporabil drug inštrument, s katerim bo postrgal celice." Poseg se izvaja v ambulanti pri ginekologu in po njem lahko mirno nadaljuješ svoj vsakdanjik.

Ženske, ki so prestale ta poseg, ga opisujejo vse od malce neprijetnega občutka do ostrega zbadanja, medtem ko jim je ginekolog jemal vzorec. "Čutila sem, kot da bi mi v maternični vrat drezalo nekaj trdega, medtem ko mi je ginekolog strgal celice znotraj materničnega vratu," pravi Liza, 34. "Toda potem nisem imela nobenih bolečin."

Kolposkopija ni zabavna, vendar je opravljena precej hitro.

Vstavljanje materničnega vložka

Vstavljanje materničnega vložka – hormonska metoda preprečevanja nosečnosti z minimalnim odmerkom – zahteva postopek, ki ga naredi ginekolog.

Ko ležiš na mizi za pregled, bo ginekolog z roko pretipal tvoj maternični vrat in spodnji del maternice, da si ustvari predstavo o njunem položaju in velikosti, nato bo z zrcali razširil nožnico.

Ko bo vedel, pod katerim kotom je treba vstaviti majhen vložek velikosti vžigalice v obliki črke T, bo prijel tvoj maternični vrat s prijemalko in z roko počasi vstavil vložek z aplikatorjem. Ko bo vložek pravilno vstavljen v maternico, bo odstranil aplikator in skrajšal vrvico vložka, da ne bo visela iz materničnega vratu več kot 2,5 cm, kar ginekologu omogoča, da lahko pozneje vložek odstrani.

Premikanje materničnega vratu, ki ga bo izvajala tvoj ginekolog, lahko povzroči nekaj krčev in krvavih pikic na hlačkah v naslednjih nekaj dneh, kar je čisto normalno in ti ne sme povzročati skrbi.

Živa, 31, potrjuje zgornje trditve: "Ko mi je ginekologinja vstavila vložek, sem čutila le blage krče in manjšo bolečino, v naslednjih nekaj dnevih pa sem rahlo krvavela."

Mina, 32, se je odzvala povsem drugače: "Rekli so mi, da bom morda čutila nekaj krčev, a ko so vstavljali vložek, sem bila povsem presenečena in nepripravljena na bolečino, ki me je doletela. Naenkrat sem začutila zelo ostro bolečino. Nevede in nehote sem malce zakričala. Mislim, da je bil ginekolog zelo presenečen, da me je tako močno bolelo, in da ni pričakoval takšnega odziva in da tudi on ni bil pri­pravljen na kaj takega."

Če vzameš zdravilo proti bolečini eno uro pred posegom, si lahko olajšaš krče, zato vzemi protibolečinsko sredstvo, na katero se tvoje telo dobro odziva.

Spontani splav

Zgodi se v skoraj polovici zgodnjih nosečnosti, po navadi med prvim tromesečjem. Nekatere ženske med spontanim splavom doživijo ubijalske krče in močno krvavenje s strdki, v drugih primerih splav odkrijejo le med rutinskim obiskom pri ginekologu, ki naj bi preveril, kako se razvija zarodek, ko ultrazvok razkrije, kaj se je zgodilo.

Zarodek, ki se ne bo razvil, lahko izločiš brez medicinskega posega. To je najbolj naravno, a lahko traja dneve ali tedne in cena, ki jo je treba plačati s čustvi, je pogosto prevelika, če je proces tako dolgotrajen, zato se verjetno ne boš odločila za čakanje.

Druga možnost je, da ti naredijo dilatacijo in kiretažo. Po navadi bo zdravnik, medtem ko boš pod splošno anestezijo, vstavil serijo različno velikih razširjevalcev v tvoj maternični vrat in ga tako postopno razprl.

Ko bo razširjen od 5 do 10 mm, bo vstavil sesalno napravo, ki nežno sesa notranjost maternice, in tako odstranil fetalno tkivo. Postopek je zelo hiter in po njem gre ženska v sobo za okrevanje, nekaj ur pozneje pa lahko odide domov. Poseg opravljajo pod splošno anestezijo, zato med njim ne boš čutila ničesar, a pozneje lahko čutiš krče in nekaj dni krvaviš.

"Ena od rešitev je tudi abortivna tabletka, ki ti jo predpiše ginekolog," pravi ginekologinja dr. Gabrijela Simetinger iz novomeške bolnišnice. "Šele če ginekolog ugotovi, da s tabletko telo ni izločilo vsega, v bolnišnici naredimo še 'čiščenje', poseg pa je rutinski in traja dve minuti."

Sara je v 32. letu prestala poseg, ko je spontano splavila v osmem tednu nosečnosti. "Bolečina in krvavenje sta trajala pet dni. Čutiti je bilo kot res težka menstruacija," se spominja.

"Najbolj sem se bala, da bom čutila sesanje, toda medicinska sestra me je prepričala, da se to ne bo zgodilo, da bom dejansko brez zavesti med posegom in ne bom videla ali čutila prav ničesar vznemirjajočega. Imeli so prav."

Mojca je vzela abortivno tabletko, po kateri ji je bilo sicer slabo, a nad posegom je navdušena, saj ga tako rekoč ni niti čutila.

Pomiri živce

Bolj ko si zaskrbljena glede posega, bolj napeto bo tvoje telo ... in to viša raven bolečine in neudobja, ki ju boš začutila.

Poskusi naslednje strategije za sproščanje.

Pred posegom

  • Izvajaj lahko telovadbo. Odlična je za porabljanje nervozne energije in ogrevanje mišic, kar sprošča telo. Kratek tek, 20-minutni DVD za telovadbo ali celo nekaj poskokov na parkirišču bodo pomagali. Poskrbi le, da boš popila dovolj vode.
  • Glej smešne videoposnetke. Prinesi prenosni telefon v čakalnico, utišaj zvok in glej smešen film, priljubljen smešen video na YouTubu ali karkoli, kar te bo nasmejalo, saj smeh sproža hormone za sproščanje.
  • Vzemi tableto proti bolečinam. O tem, katero sredstvo je najprimernejše, je najbolje, da vprašaš zdravnika, ki bo izvajal poseg, saj v nekaterih primerih kombinacija zdravila, ki si ga sama kupiš v lekarni, in zdravil med posegom, ni najprimernejša.

Na mizi za preglede

  • Močno se uščipni. Strokovnjaki niso prepričani, zakaj, toda ščipanje ali stiskanje enega dela telesa lahko blokira receptorje bolečine drugje. Izberi dobro podloženi del, kot so boki ali stegna, in uščipni ali pritisni tik pred tem, ko veš, da bo tvoj zdravnik naredil nekaj bolečega.
  • Osredotoči se na čelo. Namesto da se trudiš sprostiti celo telo, poskrbi le, da tvoje čelo ne bo napeto in se obrvi ne bodo mrščile. To bo sprožilo sproščujoči val vse do nožnih prstov – gre za star ginekološki trik, ki je včasih pomagal zmanjševati bolečino med porodom.
  • Predstavljaj si kužke. Ali mucke ali Ryana Goslinga, karibsko plažo, lušten nasmeh tvojega moškega, seksi bikini to poletje – karkoli te osrečuje in pomirja. Z vizualizacijo boš upočasnila utripe srca in sprostila endorfine v krvni obtok.
  • Za ginekološki postopek naredi pol 'Kegla'. Saj veš, da so Keglove vaje stiskanje in sproščanje vaginalnih mišic. Na ginekološki mizi le sproščaj in preprečuj mišicam, da bi se pokrčile, kolikor časa lahko. Tvoja vagina bo bolj odprta in zdravnik bo lažje opravil svoje delo.

Priredila: Petra Arula, foto: Getty Images, Shutterstock, Alamy, Todd Marshard

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri