Lačna si ful drugačna: Zato postaneš razdražljiva, ko si lačna

Svetujemo ti, da v tem primeru resne pogovore raje prihraniš za takrat, ko boš sita! 😅🤣

Lačna si ful drugačna: Zato postaneš razdražljiva, ko si lačna (foto: Profimedia) Profimedia
6. 6. 2023

Si tudi ti 'ful' drugačna, kadar si lačna? 😅

Strokovnjakinja Amanda Salis prispevku za IFL Science pojasnjuje razloge zakaj ljudje postanemo jezni in razdraženi, ko smo lačni.

Lakota je po njenih besedah ​​povezana s tem, kar se dogaja v tvojem telesu in obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se nekdo odzove z jezo, potem ko več ur ni jedel.

Fiziološki odgovor je pomanjkanje glukoze.

Ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe v hrani se prebavijo v glukozo, aminokisline in proste maščobne kisline, ki nato preidejo skozi tvoj krvni obtok in se porazdelijo po tvojih organih in tkivih.

Tako naše telo pridobiva energijo. Toda, kot pri vsaki stvari, teh hranilnih snovi enkrat zmanjka.

Po Salisinih besedah ​​so možgani organ, ki je najbolj odvisen od glukoze. Če torej raven glukoze v krvi pade prenizko, možgani situacijo zaznajo kot smrtno nevarno.

Telo se težko osredotoči na preproste naloge ali komunicira na družbeno sprejemljive načine in tukaj nastopi jeza.

Obstaja tudi telesni razlog, imenovan "protiregulacijski odziv glukoze", ki je prav tako povezan z nizkimi ravnmi glukoze.

Štirje hormoni - rastni hormon iz možganske hipofize, glukagon v trebušni slinavki, adrenalin in kortizol - se sprostijo v telo, potem ko tvoji možgani pošljejo prošnjo za pomoč preostalim organom v vašem telesu.

Kaj počnejo ti hormoni? Povečujejo glukozo. Poleg tega, ker sta adrenalin in kortizol stresna hormona, se vaše telo odzove z enakim odzivom "boj ali beg", kot da ti nekaj grozi.

Jeza med tem, ko si lačna, je lahko tudi genetska.

Salis pravi, da je nevropeptid Y naravna možganska kemikalija, ki se sprošča med lakoto in jezo. Ljudje z visokimi ravnmi te možganske kemikalije ponavadi "izkazujejo visoko stopnjo impulzne agresije".

Torej, vse to kaže, da je lakota naravna reakcija, ki sproži preživetveni nagon.

Salis priporoča, da se v takih trenutkih izogibaš nezdravi hrani, kot sta čips in čokolada, saj ti "povzročajo velike dvige ravni glukoze v krvi, ki hitro padejo."

Zaradi njih boš še bolj lačna. Namesto tega se drži hrane z visoko vsebnostjo hranil. Salis tudi priporoča, da razpravo o težkih situacijah pustiš za čas po jedi.

Preberi še: Javni kraji, kjer se najraje do nagega slečejo Slovenci - to je 6 najbolj priljubljenih (+ zakaj)

Priporočamo tudi: Zapis zgrožene Slovenke: "Iz hčerine šole so me klicali, naj ji prinesem spodnje hlačke, ker je ..."