Kulinarično zlato: Ghee ali prečiščeno maslo!

Prečiščeno maslo ali ghee velja v ajuverdski medicini za vsestransko uporabno.

19. 2. 2013

Ghee (Gi) naj bi tako pospeševal prebavo, vzbujal tek, povečeval sposobnost koncentracije, razstrupljal, celil rane in pomlajeval. Ugodno naj bi vplival tudi na oči, sklepe, možgane in kožo, umirjal pa celo vnetja sinusov.

In takšna kot je njegova zdravilnost, je tudi njegova uporaba: je univerzalno vsestransko!

Lahko ga uporabimo za mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, ga vmešamo v testo, namaze, priloge in še kaj. Poznavalci vseeno poudarjajo, da se najboljše obnese v slastnem pecivu ali pa preprosto namazano na kos sveže pečenega domačega kruha.

Ghee poznajo po skoraj celem svetu.

Prvotno naj bi izviral iz področij južne Azije, uporabljale pa naj bi ga tudi mnoge staroevropske kulture, predvsem na območju Alp in Kavkaza. Še posebno čislan je v indijski kuhinji, kjer ga uporabljajo že tisočletja. V starodavnih spisih je opisan kot kraljeva hrana oz. terapija.

Več o Ghee si lahko prebereš na povezavi Ghee (Gi) prečiščeno maslo

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri