Krivce za prezgodnjo puberteto gre iskati tudi v okolju

Znanstveniki so ugotovili, da se v povprečju pri dekletih prsi razvijejo že pri starosti devet let in deset mesecev, kar je skoraj leto dni prej, kot je bilo ugotovljeno v raziskavi leta 1991.

19. 11. 2011

Razloge za ta fenomen bo treba še raziskati, povezujejo pa ga z nezdravimi življenjskimi navadami in izpostavljenostjo kemikalijam v prehrani.

Kdaj je ravno pravi čas za menstruacijo?

Kdaj je pravi čas za prvo menstruacijo, še ni dorečeno!

Nekatera dekleta dobijo menstruacijo že v starosti 9 ali 10 let, druga šele pozno v obdobju najstništva.

O prezgodnjem spolnem razvoju tako govorimo, kadar se spolni razvoj začne pred osmim letom pri deklicah in pred devetim letom pri dečkih.

Pri obeh spolih je v primeru zgodnje pubertete očitna zelo hitra rast, pri deklicah je prvi vidni znak rast prsi, redkeje tudi poraščenost, pri dečkih pa je to povečanje testisov. Pri deklicah se postopno lahko opazi tudi nabiranje maščobnega tkiva na bokih in pojav menstruacije, pri dečkih pa povečanje mišične mase in sprememba barve glasu.

Možni vzroki za zgodnji nastop pubertete

Prezgodnja puberteta se celo do šestkrat pogosteje pojavlja pri deklicah, v 10 odstotkih je za to prehitevanje kriv tumor v srednjem živčnem sistemu. Pri dečkih je ta številka veliko večja, saj je tumor vzrok za prehitro puberteto kar v 50 odstotkih.

Možni krivec za hitro spolno dozorevanje je tudi genetska zasnova: v 30 odstotkih imajo deklice mamo, babico ali teto, ki so prav tako preletele faze razvoja.

Študije v zadnjih letih pa kažejo, da svoj delež krivde nosijo tudi stvari, ki nas obdajajo vsak dan: praški,  plastika, umetna gnojila (pesticidi) vsebujejo sestavine, podobne estrogenu, ki je lahko vzrok za zgodnjo puberteto.

Prezgodnja puberteta prinaša tveganja!

Vedenjske motnje in agresivno vedenje!

Zgodnji nastop pubertete je pri nekaterih dekletih povezan z agresivnim obnašanjem.

Raziskovalci so preučevali 330 petošolk in ugotovili, da imajo dekleta, ki so zgodaj vstopila v puberteto, v povprečju večje možnosti za agresivno obnašanje (pretepanje, izzivanje, obrekovanje …). Agresivna so bila predvsem dekleta, ki so trpela zaradi šibke povezanosti s starši. To pomeni, da starši niso dovolj skrbeli zanje, da se z njimi niso pogovarjali o težavah ter slabo nadzirali njihove prihode in odhode.

Skrbni in zavzeti starši lahko zaščitijo svoje hčere pred vedenjskimi motnjami, ki utegnejo spremljati zgodnjo puberteto. Zavedati bi se morali, kako stresno je preživljanje pubertete, zlasti za dekleta, ki dozorijo prej kot vrstnice.

Več o tej zanimivi temi v prispevku Vzroki za prezgodnjo puberteto.