Kožni rak oddaja slišne signale

Znanstveniki so dognali, da lahko s pomočjo laserske svetlobe stimulirajo v krvi razkropljene celice malignega melanoma tako, da se ti pričnejo gibati z določeno frekvenco. Če bodo to potrdile nadaljne raziskave, se kaj lahko zgodi, da bodo enkrat v prihodnosti zdravniki lahko že samo s poslušanjem predčasno ugotovili nevarnost metastaz.

29. 1. 2010

V povprečju se melanom razvije pri vsakem 200. Evropejcu.

Toda s fotoakustičnim testom, ki sta ga razvila Ryan Weight in John Viator z misurijske univerze v ZDA, bi se dalo celice kožnega raka odkriti že v krvi, še preden se razvijejo metastaze.

Glasba, ki jo sproži laser

Maligni melanomi nastanejo iz tako imenovanih melanocitov - celic, ki sintetizirajo pigment in vsebujejo zrnca temno rjavega pigmenta melanina.

Če te celice obsevamo z modrim laserskim žarkom (450 nanometrov) s stimulativno frekvenco barvnega pigmenta, se zaradi absorbirane energije ritmično napihnejo in nato upadejo. To v tekočini, ki obdaja celice, povzroči majhne visokofrekvenčne tlačne valove, vidne na ultrazvoku.

Ultrazvok je specifičen za melanocite, kajti nobena druga celica ne vsebuje pigmenta melanina.

Znanstveniki pravijo, da že deset rakavih celic v krvi odda zadosten akustični signal.

Za potrditev zanesljivosti testa so nadaljne raziskave že v teku.

Eden najbolj nevarnih rakov

Črni kožni rak spada k najintenzivnejšim vrstam tumorja nasploh. Metastaze se razvijajo že pri najmanjši velikosti melanoma, in to v stadiju, v katerem še ni čutiti telesnih težav. Takoj ko se rak prebije v povrhnjico (epidermis) in usnjico (dermis), prodre tudi v krvožilje. Celice se odcepijo, porazdelijo po telesu in nastanijo v drugih organih.