Kontracepcija – seksi priprave na poletje

Še ne veš, katero izbrati, nisi prepričana, da imaš pravo, te zanimajo novosti ali bi le rada vedela, kako se za pravo kontracepcijo odločajo druge ženske? Govorili smo z najzdravnico leta 2014, Renato Završnik Mihič, dr. med. spec. ginekologije in porodništva, zasebnico  s koncesijo iz Ginekomed foruma v Mariboru.

Kontracepcija – seksi priprave na poletje (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
29. 5. 2014

So cosmo punce seznanjene z vsemi možnostmi kontracepcije v Sloveniji?

Slovenke zelo dobro poznajo kontracepcijske tablete. Vedo, da obstaja več režimov jemanja, več vrst tabletk, da imajo različne tablete poleg kontracepcijskih učinkov tudi druge ugodne učinke ... Vendar pa manj poznajo še druge načine kontracepcije. Mlajše ženske npr. slabše poznajo vaginalni obroček (čeprav vedo, da obstaja), še manj pa vedo o dolgoročni kontracepciji, saj se do zdaj ta oblika kontracepcije ni priporočala mlajšim ženskam, ki še niso rodile. Pri ženskah, ki so že rodile, so dolgoročne metode bolj poznane in tudi zelo zaželene, morda še najbolj intrauterini sistem s hormonom za pet let, ki se lahko uporablja tudi v obdobju med dojenjem. Primeren je tudi za ženske, ki imajo obilne krvavitve in ženske s pridruženimi dejavniki tveganja. Pri ženskah po porodu je bolj poznana in uporabljena tudi samo progestogenska tabletka, ki se prav tako lahko uporablja tudi med dojenjem, primerna pa je tudi za kadilke po 35. letu, močnejše ženske in ženske, ki imajo lahko še kakšne druge dejavnike tveganja za uporabo kombiniranih kontracepcijskih tabletk. Zelo jih zanima tudi nova, krajša oblika dolgoročne intrauterine kontracepcije, saj jih veliko želi ponovno zanositi prej kot v obdobju petih let. Na splošno lahko sklenem, da je znanje med Slovenkami o kontracepciji zadovoljivo, lahko pa bi bilo boljše, če bi ženske bolje poznale svoje telo, menstruacijski ciklus in njegovo dogajanje.

Katera so najpogostejša vprašanja, ki vam jih mlade ženske zastavljajo v zvezi s kontracepcijo?

Ali je metoda varna (ali ob njeni uporabi resnično ne bodo zanosile), kakšen je način jemanja, uporabe metode in kolikšen je pojav neželenih učinkov, predvsem vpliv na telesno težo in kožo (predvsem mozoljavost). Velikokrat me tudi vprašajo, kakšno obliko bi predpisala sama sebi, ali je metoda zdrava, ali je zdravo, če si ob uporabi brez mesečnih krvavitev, če ima kontracepcija kakšen vpliv še na morebitno drugo terapijo, ki jo uživa.

Kaj pa je za vas kot ginekologinjo pomembno še pomembno za določitev prave kontracepcije?

Natančen opis posameznih bolezni v družini, saj je to pomemben del anamneze. Pomembno je, da kot zdravnica vem predvsem, ali kdo v družini trpi za krčnimi žilami, debelostjo, sladkorno boleznijo, glavoboli, povišanim krvnim tlakom ...

Kateri so največji dvomi in strahovi pri pacientkah, ko gre za kontracepcijo?

Največji dvom je vpliv na zdravje. Opažam, da zdrave, vitke ženske, ki so zadovoljne s svojo postavo, najbolj skrbi, da jim bo kontracepcija pokvarila postavo. Nekaterih je strah tudi resnejših stranskih učinkov. Opažam, da se ženske lažje odločijo za kontracepcijo, če imajo poleg želje po zaščiti še boleče, močne ali neurejene menstruacije ali npr. težave z mozoljavostjo, predvsem če jim v tem primeru kontracepcijo priporoča še kakšen drug specialist, npr. dermatolog. Seveda ne smemo zanemariti dejstva, da ima pri nekaterih parih odločilno besedo tudi partner, ki ženski dovoli jemanje kontracepcije oz. ji tega ne dovoli. Opazila sem, da je bilo nekaj žensk, ki se je odločilo za uporabo intrauterine kontracepcije s hormonom presenečenih nad velikostjo njene embalaže (kot velika milka čokolada), zato zdaj že vnaprej v ordinaciji pokažem, kaj bodo v lekarni dobile. Drugo pomembno vprašanje pa je, ali je metoda reeees zanesljiva, saj poznajo veliko zgodb, da je nekdo redno jemal tablete in zanosil ... Zgodbe so seveda vedno nepreverjene. Ženske je tudi strah, kaj se bo zgodilo, ko bodo nehale uporabljati kontracepcijo, predvsem, ali bodo po prenehanju uporabe lahko zanosile in koliko časa se bodo morale zaradi metode 'čistiti', da bodo spet plodne.

Kaj je vaš odgovor na to?

Vedno skušam razložiti način uporabe in način delovanja kontracepcije. Vedno razložim tudi potek menstruacijskega ciklusa in posamezne pojme, kot je npr. ovulacija. Če se ženska odloči za metodo, ki se jo namesti v maternico, pojasnim tudi sam postopek vstavitve. Seveda pozorno razložim stranske učinke in vpliv na zdravje. Po natančnem pogovoru in anamnezi pa se morajo ženske za posamezno metodo, ki je seveda zanje primerna, odločiti same. To je po mojem tudi pravilen in ozaveščen način, s katerim se nekako zagotovi, da bodo metodo resnično pravilno in odgovorno uporabljale, hkrati pa sprejele tudi določene možne stranske učinke. Metodo predpišem za obdobje treh mesecev, tako da obe vidiva, kako ženska metodo prenaša, kako je z njo zadovoljna in kako jo sprejema. Pri nobeni metodi ne vztrajam v nedogled. Če ženska z njo ni zadovoljna oz. izbrane metode ne prenaša, se z njo pogovorim, razložim druge možnosti in skupaj poskušava poiskati drugo primerno obliko kontracepcije.

Katera je najpogosteje uporabljena kontracepcijska metoda v Sloveniji?

Mislim, da so to kontracepcijske tablete, če govorimo o metodi, ki jo predpiše ginekolog, sicer pa še vedno zelo visoko kondom in prekinjen spolni odnos. V uporabo nujne kontracepcije, ki jo lahko ženske kupijo direktno v lekarni, pa nimam vpogleda, saj podatek ne pride do ginekologa.

Zakaj menite, da je tako?

Če govoriva o kontracepcijskih tabletah, je to vsekakor zato, ker je to najbolj poznana in ob pravilni uporabi, ki jo natančno razložimo, tudi zelo zanesljiva metoda.

Visoki stopnji uporabe kondoma botruje več dejstev: dostopnost, saj se ga lahko kupi kjerkoli in kadarkoli, obenem pa ščiti tudi pred spolno prenosljivimi okužbami in zato njegovo uporabo priporočamo tudi ob uporabi drugih zanesljivih metod, predvsem če gre za menjavo spolnih partnerjev.

Vemo, da kar nekaj parov še vedno uporablja prekinjen spolni odnos. Moje stališče je, da je ta metoda primerna za pare, ki dobro poznajo delovanje svojega telesa, saj lahko ob nerazumevanju in nepoznavanju metoda velikokrat tudi spodleti. Opažam, da se jih v tem primeru kar nekaj odloči, da bo nosečnost obdržalo, veliko pa žal ne. V tem primeru se večina pozneje na srečo vseeno odloči za zanesljivejšo obliko kontracepcije.

Za vse oblike kontracepcije z izjemo kondoma, prekinjenega spolnega odnosa ter nujne kontracepcije je potreben obisk ginekologa, ki zahteva vpis, naročilo, čakanje ... in lahko nekaterim predstavlja tudi moteč dejavnik.

Kaj menite o nujni kontracepciji?

Nujna kontracepcija je dostopna 24 ur dan. Možno jo je kupiti v lekarni. Predvsem primerna se mi zdi, če pride do nevšečnost ob uporabi kondoma (če ta zdrkne ali poči), še posebej v tako imenovanih 'nevarnih dnevih', ko obstaja največja možnost za zanositev. Z nujno kontracepcijo zmanjšamo možnost zanositve.

Vendar pa se ne priporoča kot stalna oblika kontracepcije. Način uporabe je takšen, da se vzame eno tableto čim prej po nezaščitenem odnosu (ali v primeru odpovedi druge metode) v roku od enega do treh dni oz. do petih dni (odvisno od vrste). Za tableto, ki se lahko uporabi tudi do pet dni po nezaščitenem spolnem odnosu (ali v primeru odpovedi druge metode), ženske potrebujejo beli recept.

Ali je trenutno v Sloveniji na voljo kakšna nova kontracepcija?

Nova metoda je dolgoročna intrauterina kontracepcija za tri leta. Beseda intrauterina pomeni, da se vstavi v maternico. V primerjavi z že poznano in v Sloveniji zelo uporabljeno podobno metodo je ta manjša, ima manjši hormonski rezervoar in se uporablja krajši čas. Vsebuje zelo majhno količino progestogena in ne vsebuje estrogena. Ob njeni uporabi postanejo menstruacije sčasoma blažje, ovulacije pa so v večini ohranjene. Je lažja za vstavitev in primerna ter dovoljena tudi pri ženskah, ki še niso rodile. Po študijah je stranskih učinkov malo, zadovoljstvo z metodo pa visoko.

Kaj vi mislite o njej?

Kako so z njo zadovoljne ženske pri nas, še ne morem govoriti, saj je na voljo šele od začetka letošnjega leta, mislim pa, da bo dobro sprejeta in da bodo ženske z njo zadovoljne. Vsekakor je dobro, da lahko svojim pacientkam ponudimo tudi to novost.

Naj sklenem še, da je Slovenija država, ki je zelo prijazna do žensk, saj imamo vso kontracepcijo v breme obveznega zavarovanja in za kontracepcijo zaenkrat niso potrebna nikakršna doplačila. Upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Karkoli, kar bi radi sporočili mladim ženskam s področja kontracepcije, odnosa do telesa ...

Uporabljaj kontracepcijo – odloči se za metodo, ki je zate najbolj sprejemljiva, ki jo boš uporabljala z vso odgovornostjo, z njo bodi čim bolje seznanjena, pri tem pa sodeluj tudi z ginekologom in njegovim timom. Na izbranega ginekologa se obračaj tudi v neljubih situacijah, saj bosta le skupaj lahko ugodno rešila težave.

Več o tem v junijski številki revije Cosmopolitan.

Petra Arula, foto: osebni arhiv