Kontracepcija: Prijateljica Tabletka

11. maja je praznovala častitljivih 50. V tem času je povzročila seksualno revolucijo, močno zmanjšala število (neželenih) nosečnosti in se prelevila v res majhno tabletko s 'stranskimi učinki,' ki si jih želimo – nekatere tabletke odženejo mozolje, druge PMS, tretje naj bi celo pomagale pri zmanjšanju telesne teže ...

Kontracepcija: Prijateljica Tabletka (foto: shutterstock) shutterstock
27. 5. 2010

Njena življenjska zgodba

Majhne tabletke velikosti leče in barve graha, zavite v srebrno aluminijasto folijo, so podrle vse tabuje in povzročile seksualno revolucijo. Štiri leta pozneje je Cosmopolitan dobil novo urednico, ki si je na naslovnico upala napisati:

Nova tabletka, zaradi katere so ženske bolj dovzetne. Ženske so revijo dobesedno razgrabile in Cosmopolitan je takrat začel pisati o temah, ki so spremenile ženski svet (in posledično tudi moškega) – prav tako kot tabletka.

Se sprašuješ, zakaj Kleopatra ni imela vsaj deset otrok? Kontracepcijske metode so poznali že stari Egipčani pred štiri tisoč leti: zmleli so semena granatnih jabolk in jih z voskom oblikovali v majhne čepke za v nožnico. Semena granatnega jabolka vsebujejo naravni estrogen in možno je, da je egipčanska mešanica, podobno kot sodobna tabletka, preprečevala ovulacijo.

Mnogo mnogo let pozneje pa je uspelo znanstvenikom narediti kemične spojine in leta 1960 je na policah lekarn v Ameriki svoje mesto dobila prva kontracepcijska tabletka. Eno leto pozneje se je skoraj neopazno pojavila v nemških lekarnah pod imenom Anovlar.

Za 'anty-baby tableto', ta novi medicinski izdelek, so vedeli le izbrani ginekologi. Predpisovali so jo lahko le poročenim ženskam, ki so že imele po več otrok, v to pa je moral privoliti njihov mož. Kljub temu pa se je novica celo brez velikega oglaševanja zelo hitro razširila.

200 vodilnih zgodovinopiscev meni, da je vpliv kontracepcijske tablete na družbo 20. stoletja močnejši od vpliva Einsteinove relativnostne teorije, jedrske bombe ter moči računalnikov in spleta.

Leta 1968 so študentska gibanja in seksualna revolucija spremenili razmišljanja – kontracepcijska tableta je postala simbol družbene spremembe na Zahodu. O spolnosti in tableti se je prvič javno razpravljalo. Kontracepcijska tableta je pomenila osvobojeno spolnost. Ljudje – v glavnem ženske – so se bojevali za enakopravnost in demonstrirali na ulicah. Koristi teh dogodkov uživamo še danes.

Danes je del vsakdanjika

Po vseh teh letih so hormonske tablete del vsakdanjika. Imajo zelo nizke odmerke hormonov, in če nam ene ne odgovarjajo, jih brez težav lahko zamenjamo z drugimi, ki bolj ustrezajo našemu telesu. In če želiš, lahko s kontracepcijo odpraviš tudi določene težave – lahko odpravljajo akne, seborejo, delujejo proti zadrževanju natrija in vode: ne vplivajo na telesno težo oz. jo tudi znižajo, zmanjšujejo napetost dojk, edeme in PMS, lajšajo menstruacije, na trg prihaja celo kontracepcijska tabletka, ki pripravlja žensko telo na otročička, ko si ga bosta želela spočeti.

Tabletke lahko jemljemo, če smo zdrave, tako rekoč od prvega seksa do menopavze, vmes bomo verjetno le nekajkrat zamenjale vrsto tabletke, ki bo za posamezno obdobje najprimernejša. Če želimo postati mamice, lahko zanosimo že takoj po prenehanju jemanja tabletke, t. i. čiščenje, o katerem je bilo včasih govora, ni več potrebno, priporočljivo pa je trimesečno jemanje folne kisline pred zanositvijo. Poleg tabletk pa so se pojavile tudi druge hormonske oblike kontracepcije – od obližev do materničnih vložkov in injekcij.

Njene prednosti

 • Hormonske metode so najzanesljivejša zaščita pred načrtovano nosečnostjo.
 • Njihova uporaba je preprosta, paziti moraš le na doslednost uporabe.
 • Zmanjšujejo akne, manjšajo izgubo kostne mase.
 • Uredijo menstruacije (neredne, boleče, močne krvavitve v redne, neboleče ali vsaj manj boleče in šibkejše krvavitve).
 • Znižajo tveganja za zunajmaternične nosečnosti, vnetja rodil, ciste jajčnika in dojk.
 • Znižajo tveganje za raka maternice, jajčnikov ter raka debelega črevesja in zadnjika – to velja za redno in dolgotrajno uporabo – če torej jemlješ tabletke in jih nameravaš jemati še naprej, ne delaj vmesnih pavz, in če zamenjaš tabletke za drugo vrsto, to naredi brez premora.


Prof. dr. Slavko Ziherl pravi, da tabletka močno deluje na sproščenost v spolnosti, s tem pa povečuje užitek. In če med spolnostjo lahko pozabiš na prav vse ter se osredotočiš le na medsebojno ljubezen in užitke, boš lahko več dala – in več dobila.

Njene slabosti

 • Ne varuje pred spolno prenosljivimi okužbami.
 • Nekaterim ženskam povzroča neželene učinke.
 • Na začetku jemanja lahko povzroči slabost, blage krvavitve.
 • Ženske (predvsem tiste, ki so že sicer podvržene naštetim boleznim) so bolj podvržene naslednjim boleznim: venski trombozi, srčnemu infarktu, možganski kapi, povišanemu krvnemu tlaku, raku dojk, materničnega vratu in jeter.

Kako jo uporabljamo in zakaj tako

Tabletke (oz. vse kontracepcijske metode) jemlji točno tako, kot piše v navodilih na zavojčku. Navodila imej vedno shranjena, tudi če si že dolgoletna uporabnica tabletke. Posebej pomembno je, da točno veš, kaj pomeni, če pozabiš tabletko vzeti (na njeno delovanje močno vpliva to, v kateri fazi menstrualnega ciklusa si) ali če jemlješ kakršnakoli zdravila, tudi tista, ki jih dobiš brez recepta, saj nekatera oslabijo moč tabletke, zaradi česar lahko zanosiš!

Zato vedno, ko kupuješ kakršnokoli zdravilo, povej v lekarni, da jemlješ kontracepcijske tabletke, in lekarnar ti bo svetoval, ali je ob zdravilu, ki ga boš jemala, treba poleg tabletk uporabljati še kondom.

Kako naj ugotovim, katera tabletka je zame?

Dobro je, da se o tabletki, ki si jo želiš (ker jo tako hvali tvoja prijateljica), čim bolje poučiš, pa še o vseh drugih zraven. A zadnjo besedo le prepusti ginekologu, ki bo glede na tvojo starost, navade (kadilka ali ne …) vedel, katera tabletka je najprimernejša zate.

Tabletke (in druge hormonske metode kontracepcije) se med seboj razlikujejo po odmerkih, učinkovinah in uporabi, delujejo pa podobno – zgostijo sluz v materničnem vratu in semenčicam otežijo prehod.

 • Kombinirana tabletka

Je tabletka s kombinacijo estrogena in progestagena. Glede na vrsto tabletke obstajajo različni režimi jemanja (1 tabletka na 21 dni – sledi 7-dnevni premor, 1 tabletka na 24 dni – sledi 4-dnevni premor, 1 tabletka na 12 tednov – sledi 7-dnevni premor).

Zakaj jo hočeš jemati?
Kombinirane tabletke poleg zaščite učinkujejo tudi na tvoje menstruacije, ki so s tabletko redne, blažje, krajše, zmanjšajo ali prenehajo krče, izboljšajo počutje ob PMS-u in ugodno vplivajo na lase in kožo.

Bolje je, da jo zamenjaš: Nekatere ženske med jemanjem kombiniranih tablet lahko občutijo nihanje razpoloženja, spremembe spolnega razpoloženja, glavobole, medciklično napihnjenost ali krvavitvene motnje. Če te, odkar jemlješ tabletko, spremljajo naštete težave, ni prava izbira zate, a morda boš z le drugačnimi odmerki hormonov (drugo kombinirano tabletko) težave odpravila.

 • Progestagenska tabletka

vsebujejo samo progestagen. Jemljemo jih ves čas ciklusa – tudi med menstruacijo, vzeti jih je treba vsak dan ob istem času, sicer se zanesljivost metode zmanjša (zamuda nikakor ne sme biti daljša od 12 ur).

Zakaj jo hočeš jemati? Ker morda ne preneseš estrogenov, ker dojiš, ker te rade mučijo migrene, kadiš, starejša si od 35 let, težave imaš z boleznimi srca in/ali ožilja, imaš povišan krvni tlak, ker imaš močno povišano telesno težo ali dolgotrajno sladkorno bolezen ...

Kaj nam pri njih ni najbolj všeč? Povzročijo lahko neredne krvavitve, ki se sčasoma ne pojavljajo več, nekatere ženske pa med njihovim jemanjem sploh nimajo krvavitev. Na začetku lahko izzovejo mozolje, občutljivost dojk, občutek napihnjenosti in glavobole.

Ko se z ginekologom odločata za vrsto kontracepcije, mu vedno naštej vse zdravstvene težave (tudi družinske) in ne zamolči, če kadiš, čeprav je to le ena cigareta na dan.

Nekatere stvari lahko oslabijo moč tabletke

Driska ali bruhanje tri do štiri ure po zaužitju tabletke pomeni isto, kot bi izpustila eno tabletko, zato upoštevaj navodila za pozabljeno tabletko.

Če moraš vzeti spodaj našteta zdravila, se v času jemanja zdravil vedno zaščiti še s kondomom.

 • antibiotiki (ampicilin, tetraciklini, grizeofulvin)
 • zdravila proti epilepsiji (primidon, fenitoin, barbiturati)
 • zdravila proti tuberkulozi (rifampicin)

Pozabila si vzeti tabletko?!

 • Manj kot 12 ur

Ne skrbi. Vzemi pozabljeno tabletko, takoj ko se spomniš, in nadaljuj z jemanjem preostalih tabletk kot običajno. To je vse.

 • Več kot 12 ur

Vzemi pozabljeno tabletko, takoj ko se spomniš. Še isti dan vzemi naslednjo tabletko ob običajnem času jemanja.

 • Več kot 12 ur ali pa si celo pozabila vzeti 2 tabletki zaporedoma

Takoj ko je mogoče, vzemi 2 tabletki skupaj, zvečer tistega dne ne vzemi nobene več. Naslednji dan ob svojem običajnem času jemanja vzemi spet 2 tabletki skupaj. Do konca ciklusa uporabljaj še kondom.

V denarnici vedno imej eno ali dve rezervni tabletki. Tako te ne bo zajela panika, če boš nenačrtovano prespala pri prijateljici ali fantu, saj boš imela pri sebi tudi svojo tabletko.

Kaj moraš narediti, če ...

 • … želiš odložiti menstruacijo

Menstruacijo lahko odložiš, če začneš jemati tabletke iz naslednjega zavitka takoj, ko končaš trenutnega. Z nadaljevanjem tabletk iz naslednjega zavitka prenehaj, ko želiš, da se menstruacija pojavi. Po 7-dnevnem premoru nadaljuj z jemanjem tabletk kot po navadi.

 • … želiš spremeniti začetni dan menstruacije

Če tablete jemlješ po navodilih, boš dobila menstruacijo na približno isti dan vsake štiri tedne. Če želiš spremeniti začetni dan menstruacije, samo skrajšaj (nikoli ne podaljšaj) naslednji premor breztabletk za toliko dni, kolikor prej bi želela imeti menstruacijo. Če je premor brez tabletk zelo kratek (3 dni ali manj), se lahko zgodi, da med njim ne boš imela krvavitve. Med uporabo naslednjega zavitka se lahko pojavi vmesna krvavitev ali blag krvav izcedek.

 • … se nepričakovano pojavi krvavitev

Pri vseh kontracepcijskih tabletah se lahko v prvih nekaj mesecih med eno in drugo menstruacijo pojavijo vmesne krvavitve v obliki blagega krvavega izcedka. Morda boš morala uporabiti vložke in tampone, vendar nadaljuj z jemanjem tablet. V tem primeru ob običajni dnevni tableti vzemi še eno dodatno tableto iz drugega, dodatnega zavojčka tablet in tako jemlji po po dve tableti na dan, vse dokler izcedek ne izgine. Nato jemlji tablete kot običajno po eno tableto na dan do konca zavojčka. Vmesne krvavitve bodo prenehale, ko se telo prilagodi na kontracepcijske tabletke (po navadi po približno treh ciklusih jemanja). Če se krvavitve nadaljujejo, se posvetuj z zdravnikom.

 • … nimaš menstruacije

Če si vse tabletke vzela pravočasno, nisi bruhala in nisi jemala nobenih drugih zdravil, je zelo malo verjetno, da si noseča. Nadaljuj jemanje tablet kot običajno. Če menstruacija izostane dvakrat zapored, ne jemlji tablet dalje, temveč obišči svojega zdravnika in se posvetuj z njim ter opravi test za nosečnost.

Jutranja tabletka

Tabletka za nujno kontracepcijo deluje tako, da zavre ovulacijo, vzeti pa jo je treba čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu oz. najpozneje v 72 urah. V Sloveniji jo lahko kupiš, če si starejša od 16 let, v lekarnah brez recepta, dekleta, stara manj kot 16 let pa morajo zanjo dobiti recept pri zdravniku. In ne pozabi: jutranja tabletka ni kontracepcija, je le prva pomoč po nezaščitenem odnosu, počenem kondomu ali pozabljeni tabletki. Ne smeš je jemati redno, po njeni uporabi pa moraš prav tako uporabljati še kakšno drugo kontracepcijsko metodo.

Ne le tabletke

Že dolgo niso le tabletke tiste, ki nam omogočajo razbrzdane posteljne užitke brez skrbi o kontracepciji (ker smo zanjo poskrbele že prej). Če se ti zdi vsakodnevno jemanje tabletk že zastarelo ali če si velika pozabljivka, imaš na voljo novejše hormonske metode.

Nožnični prstan sama vstaviš v nožnico, kjer ostane nameščen tri tedne, nato ga odstraniš in narediš enotedenski premor. Menstruacije lahko naredi redkejše, blažje, ublaži krče, lahko pa povzroči draženje nožnice, nelagodje in izcedek, slabost v želodcu in občutljivost dojk. Nekatere ženske ga lahko čutijo.

Kontracepcijski obliž lahko prilepiš na trebuh, stegna, zadnjico ali nadlakti – hormona se sproščata nenehno in skozi kožo prehajata v kri. Vsak teden moraš obliž zamenjati, trem tednom pa sledi enotedenski premor. Prednost pred tabletkami je le enotedenska uporaba, a pri nas je malo rabljen, saj je na samoplačniški listi. Možni neželeni učinki so glavoboli, občutljivost dojk, draženje kože in nepravilne krvavitve.

Kontracepcijsko injekcijo da zdravnik, ginekolog ali medicinska sestra enkrat na tri mesece. Čas do povrnitve menstruacij in plodnosti traja od pol do enega leta po prenehanju rabe, pri mladostnicah in mladih ženskah pa rabo progestagenskih injekcij lahko spremlja zmanjšanje mineralne gostote kosti, ki poveča tveganje za osteoporozo.

Znotrajmaterične metode (IUS) sproščajo hormon progestagen (zato je primeren tudi za ženske, ki ne prenesejo estrogenov, in doječe mamice. Ginekolog jih vstavi v maternico skozi nožnico, zaščito pa zagotavljajo kar do deset let! IUS ublažijo močne in boleče menstruacije in zaščitijo pred rakom maternične sluznice. Pri nekaterih ženskah krvavitev med menstruacijo postane blažja, pri nekaterih pa se sploh ne pojavi. Ker se plodnost pojavi takoj po odstranitvi, ga lahko uporabljajo tudi mlade ženske. Prve tri mesece po vzpostavitvi sistema se lahko pojavljajo neredne krvavitve, glavoboli, občutljivost dojk in slabost v želodcu.

Tabletka za moške

Znanstveniki trdijo, da ne manjka več veliko časa, ko bodo tabletke lahko jemali tudi moški. Prof. dr. Slavko Ziherl pa nam je zaupal: ''Sicer pa je tudi res, da je moške strah, da bo tabletka poslabšala njihove spolne sposobnosti.''

Petra Arula

Za strokovni pregled članka se zahvaljujemo Luciji Vrabec Dežman, dr. med., spec. ginekologije in porodništva.