Končno bomo zibali!

Poznaš metode, ki parom pomagajo, da hitreje postanejo starši?

16. 1. 2010

Včasih ni dovolj le, da si par močno želi naraščaja.

Ženske so namreč plodne le nekaj dni na mesec, zato je še posebno pomembno, da vedo, kdaj natančno.

Metoda s temperaturo

Ženska telesna temperatura je hormonsko pogojeno v prvi polovici ciklusa nižja, nato pa med ovulacijo naraste za 0,4 do 0,6 stopinje in ostane zvišana tik do začetka menstruacije. Plodno obdobje je tri dni pred prvo višjo meritvijo in traja največ dva dni po njej.

Temperaturo je treba izmeriti vsako jutro ob istem času – pred vstajanjem in tudi pred zajtrkom in pred prvim zaužitjem tekočine. Podatki se zapisujejo v posebno tabelo. Še lažje je merjenje temperature s posebnim temperaturnim računalnikom.

Za branje zbranih podatkov boš kljub vsemu potrebovala nekaj mesecev vaje.

Sluz materničnega vratu

Da ne bi prišlo do širjenja klic v maternici, maternični vrat varuje sluzast čep. Med ovulacijo je čep redek in tekoč in proizvaja večje količine sluzi. Ko nekaj mesecev s prstom ali pa robčkom preverjaš njegovo sestavo, se lahko tudi naučiš določiti plodne dneve. Bolj natančne rezultate dosežeš prav s kombinacijo temperaturne metode in metode s sluzjo.

Hormonski računalnik

Posebne naprave (na primer ovulacijski test Clearblue) lahko s pomočjo nihajočih hormonskih koncentracij v urinu precej zanesljivo določijo plodne dni. Testne paličice se na različne dneve, ki jih določi računalnik, zjutraj potopijo v urin.

Naprava interpretira podatke in pokaže, ali gre za dneve zmanjšane, srednje ali visoke plodnosti.