Koliko kapučinov na dan je preveč?

Neko najstnico iz Velike Britanije so urgetno pripeljali v bolnišnico, potem ko je spila sedem skodelic močne kave in se tako nevarno predozirala ...

20. 8. 2007

V Italiji bi bilo sedem kapučinov na dan povsem zmerna dnevna doza kave, a zagotovo precej mila za Robbie Williamsa, ki naj bi spil kar 36 takšnih enot na dan. No, za 17-letno Jasmine Willis je bilo skoraj usodnih že sedem kapučinov.

Napad histerije

Jasmine, ki so jo na bližnji urgenci komaj rešili zaradi predoziranja s kofeinom, je kasneje povedala, da se je nenadoma začela zelo čudno počutiti. Lotila se je je omedlevica, zdelo se ji je, kot da ji gori v glavi, pričelo ji je zmanjkovati zraka in kar brez razloga se je pričela smejati in jokati hkrati …

Preveč kave škodi

Čeprav ima kava številne blagodejne in celo zdravilne učinke, pa je njeno predoziranje lahko celo zelo nevarno. Preveč kofeina namreč povzroča simptome nemira, nervoze, razburjenja, nespečnosti, slabost, bruhanja in rdečice, v skrajnih primerih pa se hudo predoziranje lahko konča celo z delirijem,‘božjastnimi’ napadi in zaustavitvijo srca.

Ključ je prava mera

Koliko je torej preveč? Vse je odvisno od posameznika, še posebno od njegove telesne teže in individualne občutljivosti na kofein.Po mnenju strokovnjakov pa je odgovor vendarle: Več kot pet ekspresov na dan oz. 10 skodelic instant kave.