Koliko energije porabiš z žvečenjem žvečilnega gumija?

Žvečilni gumi ima energijsko vrednost, a ne skrbi ...

Koliko energije porabiš z žvečenjem žvečilnega gumija? (foto: Unsplash/Nik Macmillan) Unsplash/Nik Macmillan
3. 4. 2018

Zagotovo skoraj vsak dan prežvečiš vsaj en žvečilni gumi, pa naj bo iz dolgčasa, lakote ali zaradi bolj svežega zadaha. Pa si kdaj pomislila, da imajo tudi žvečilni gumiji energijsko vrednost?

Kolikšno energijsko vrednost ima žvečilni gumi?

En žvečilni gumi brez sladkorja ima med 8,37 joulov (2 kcal) in 20,9 joulov (5 kcal). Čeprav se sliši zelo malo, pa se v letu nabere kar nekaj joulov.

A ne skrbi ...

Koliko energije porabiš z žvečenjem?

V eni uri naj bi z žvečenjem porabila okoli 46 joulov (11 kcal). Če žvečiš štiri ure na dan, boš v enem tednu porabila nekaj več kot 1256 joulov (300 kcal). To pa ni tako malo, kaj praviš?

V enem letu lahko le z žvečenjem tako porabiš okoli 62.802 joulov (15.000 kcal).

No, važno je, da z žvečenjem žvečilnega gumija porabiš več energije, kot je zaužiješ, zato si lahko popolnoma brez skrbi.

S sladkorjem ali brez?

Razlika v žvečilnem gumiju s sladkorjem ali brez je okoli 20.9 Joulov (5 kcal). Ja, tisti brez sladkorja imajo kar za polovico nižjo energijsko vrednost. 

Če sovražiš, ko nekdo žveči na glas, MORAŠ vedeti tudi TO!

Takoj opaziš, da nekdo v tvoji okolici glasno žveči? Te zvok glasnega premetavanja hrane v ustih totalno spravi ob živce in v trenutku zgubiš ves apetit?

To pomeni, da imaš po vsej verjetnosti zelo kreativne možgane.

Raziskava, v kateri je sodelovalo okoli 100 posameznikov, je namreč odkrila povezavo med kreativnim mišljenjem in občutljivostjo na določene zvoke, kakršen je glasno žvečenje.

Proučila je tudi navade 'kreativnih genijev', kot so Charles Darwin, Anton Chekhov in Marcel Proust – vsi so bili občutljivi na določene (nepomembne) zvoke iz okolice.

"Ta nagnjenost k nezmožnosti izločitve določenih senzoričnih informacij iz okolice se v možganih zgodi hipoma, ljudem pa pomaga pri integraciji idej, ki so zunaj središča pozornosti, kar pripelje do večje kreativnosti," je za Telegraphpovedala vodja raziskave Darya Zabelina.

Ko naslednjič nekdo v tvoji okolici glasno žveči, se tako ne obremenjuj preveč, ampak se rajši spomni na to, da si ti po vsej verjetnosti kreativni genij, on (ali ona) pa ... pač ni.

Vir: http://metro.co.uk

Fotografije: Unsplash/Nik Macmillan

Preberi še: Recept: Kako pripraviš najbolj njamiii pico na planetu? TAKO!

Priporočamo tudi: Uau! Moraš videti reklamo, ki jo je posnela Indira Ekić