Ko pride 'maček' na obisk

Včerajšnja zabava je bila odlična, posledice pa čutiš še danes ...

1. 1. 2010

Kaj se zgodi dan po preveliki količini zaužitega alkohola? Tvoji glavi zavlada glavobol, vsaka celica tvojega telesa je dehidrirana, do zunanjega sveta si netolerantna, ker te tako kruto napade slabo počutje …

Vse to so znaki t.i. mačka.

Kako ga odpraviti?

1. Vzemi si čas za počitek

Glede na količino zaužitega alkohola boš potrebovala določen čas, da tvoje telo predela in izloči strupe, ki si jih vnesla vanj. Če ne moreš spati, pa vsaj počivaj z zaprtimi očmi.

2. Spij dovolj tekočine

Voda je v tem trenutku tvoja rešiteljica. Da si bo telo hitreje opomoglo, spij veliko vode, zeliščnega ali sadnega čaja.

3. Hrana pomaga

Čeprav še vedno čutiš, kako ti je od vsega zaužitega alkohola slabo, se najej že za zajtrk, da bo imelo tvoje telo dovolj energije za odstranjevanje strupov. Privošči si banano in nadaljuj z zajtrkom z veliko beljakovinami.

4. Ukrepaj proti glavobolu

Proti glavobolu ti bo pomagal hladen obkladek, ki si ga lahko položiš na čelo ali zadnji del vratu.

5. Razmigaj se

Da bo tvoja kri hitreje zaokrožila po telesu, se loti svoje najljubše športne aktivnosti. Z intenzivnostjo pa ne pretiravaj, saj je tvoje telo že zaradi mačka slabotno. Opazila boš, da se boš zelo hitro začela potiti, kar pa je dobrodošlo.

Danes ti ne preostane drugega, kot da počivaš, naslednjič pa le štej, koliko kozarcev boš popila, upoštevaj pa tudi naslednje nasvete:

  • Preden začneš popivati, se najej – hrana upočasni absorbiranje alkohola skozi stene želodca.
  • Alkohol je za telo kot strup, zato ga pij počasi in premišljeno – s tem se boš izognila nenadni pijanosti.
  • Ker alkohol povzroča dehidracijo – ne pozabi poleg enega kozarca alkohola vedno spiti vsaj enega kozarca vode.