Kdaj si zadnjič preverila, kako sta tvoji prijateljici?

V najbolj roza mesecu rožnate pentlje postavi pregledovanje dojk na prvo mesto svojega seznama. Vendar bodi odkrita: ali si čez leto redno pregledovala svoji dojki (još­kici, punčki, prijateljici)? Pregledovanje bi ti lahko rešilo živ­ljenje, kot ga je pred leti znani slovenski manekenki Jani Koteska, zato naj bo ta poziv k pregledovanju bojni klic.

18. 10. 2013

Sporočilo, ki rešuje življenja

Ženske bi morale imeti samopregledovanje v mislih vse leto, postalo naj bi ritual, saj s tem preprečiš 1 od 8 možnosti, da se bo rak pojavil tudi pri tebi. To lahko počneš med prhanjem, oblačenjem ali pa naj ti pomaga prsi pregledovati tvoj fant.

Če zgodaj odkriješ raka dojke, imaš veliko več možnosti, da bodo terapije uspešne, s tem pa tudi večje možnosti za preživetje. Če ga odkriješ v najbolj zgodnji stopnji, so tvoje možnosti za več kot petletno preživetje velike. Poleg tega ti mor­da ne bo treba iti na tako radikalen poseg, kot je mastektomija.

Rebeka je šla v boj!

Rebeka je mlada ženska, polna energije. Z diagnozo raka se je spopadla, ko je dojila hčerkico. Naj njena zgodba navdihne tudi tebe.

"Čeprav sem se redno pregledovala, tumorja zaradi razpršenosti nisem mogla občutiti. S preventivnega ultrazvoka so me zaradi zadebljene podpazdušne bez­gavke napotili na nadaljnje preiskave, ki so  potrdile diagnozo: karcinom dojke. Diagnoza je bila močan udarec in tudi mene, ki sem bila navajena stvari obračati na glavo, je zadela tako, da sem bila izgub­ljena in prestrašena. Vendar sem hitro zajezila žalost in si rekla: Gremo v boj! Pozitivna naravnanost, zaupanje v zdravnike in vase je tisto, kar me je vleklo naprej.

Svoje bolezni niti za trenutek nisem vzela kot nekaj, kar bi lahko peljalo do konca. Svojega škampa – kot sem ga poimenovala – sem poslala rakom žvižgat in o tem, ali bom zmogla ves proces zdravljenja, nisem nikoli podvomila. Zdravljenje, ki je vključevalo obsevanja, kemoterapije in operacije, je trajalo dobri dve leti.

Proces zdravljenja je končan, vendar bolezen pusti sledi, ki jih nosiš naprej skozi življenje. Vesela sem, da sem otroka lahko podojila, tako so moje prsi opravile svoj namen. Ne znam definirati odnosa do posameznih delov telesa, vsak ima svojo vlogo. Poskrbeti moramo za vsakega posebej, da zdravje ne gre rakom žvižgat.

Celotno diagnozo sem vzela kot nekak­šen čuden izziv. Obožujem izzive, in če mi je življenje postavilo na pot 'igro s škampom', sem jo sprejela. Postavila sem svoja pravila, nisem se mu pustila in na koncu sem zmagala.

Morda se čudno sliši, vendar sem hvalež­na za to izkušnjo, zaradi nje ni več vprašanj, kaj lahko in česa ne, so neke druge dimenzije življenja, ki sem jih odkrila in spoznala samo zaradi te diagnoze.

Danes dan začenjam s telovadbo, tečem, raziskujem globine morja, kolesarim ... Šport je postal sestavni del mojega vsakdana. Pazim, kdaj in kaj jem. Veliko stvari sem izključila iz prehrane. Ni več vprašanj in izgovorov: tega ne morem, ker nimam časa – zdaj si ga vzamem. Čas zase!

In če sem bila pred bolez­nijo prepričana, da bom deskanje občudovala samo na posnetkih, ker sem bila prepričana, da sem čas za učenje zamudila in da poleg dveh majhnih otrok to ne gre, sem ga zdaj našla. Leto in pol po zdravljenju sem 'pofurala svoj prvi val'. Valovi ostajajo, veliko je tistih, ki me ujamejo in vržejo iz ravnotežja, to je igra z oceanom. Pomembno je, da v sebi nosim željo in moč, da se tudi izpod najmočnejših valov uspem izvleči, vdihniti, prisluhniti, najti ravnotežje in ... 'pofuram' naslednji val!

Draga dekleta, najdite čas zase. Jejte zdravo. Telovadite. Smejte se! Ne iščite izgovorov, zakaj nečesa ne morete – zmorete vse, če si to res želite!"

Ali si vedela?

  • Več žensk preverja svoj vid kot pregleduje dojke.
  • Skoraj tretjina mladih žensk prizna, da se ne pregleduje, ker na to pozabi.
  • Devet od desetih žensk, ki jim raka odkrijejo v najbolj zgodnji stopnji (1. stopnja), preživi dlje kot pet let.
  • Devet od desetih bulic ni kancerogenih, vendar jih je treba pregledati, takoj ko jih opaziš.
  • Navadi se na to, kakšne so tvoje dojke na dotik v določenem času meseca; med menstruacijo je bolj verjetno, da boš začutila več grudic, zato jih ne pregleduj v tem delu meseca.
  • Najboljši način za zgodnje odkrivanje raka je, da preverjaš sama, še posebej če si mlajša in ne hodiš na mamograme.

Išči in začuti

Na katere znake moraš biti pozorna?

Išči: otekline pod pazduhama in okoli ključnice.

Začuti: nenehno bolečino v dojkah ali pod pazduhama.

Išči: izcedek iz dojk.

Začuti: grudice in odebelitve.

Išči: spremembe v teksturi kože, na primer gube ali luknje.

Išči: spremembe oblike in velikosti.

Išči: narobe obrnjene bradavice in spremembe usmerjenosti.

Išči: osip ali kraste bradavice in tkiva v okolju.

Vse to delaj redno. Če opaziš kakšne spremembe, se takoj odpravi k zdravniku.

Naloži si aplikacijo!

Za rakom dojk zboleva vedno več mladih žensk! Naj te brezplačna spletna aplikacija iCoppaFeel vsak mesec spomni, da se boš pregledala; vse o samopregledovanju dojk pa si lahko ogledaš tudi na spletni strani Europe Donne (europadonna.si).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri