Katerih jedi v restavracijah raje ne naroči?

17. 3. 2016
Katerih jedi v restavracijah raje ne naroči? (foto: profimedia)
profimedia

Ameriški kuharski mojster Anthony Bourdain je razkril, česa v restavracijah nikoli ne naroči in zakaj.

Anthony Bourdain je, poleg tega, da je kuharski mojster, tudi znana ameriška televizijska osebnost in avtor knjiže uspešnice iz leta 2000 Kitchen ConfidentialNjegovo TV oddajo A Cook's Tour si lahko spremljala na programu Food Network, kasneje je dobil še svoji oddaji na programu Travel Channel Anthony Bourdain: No Reservations (2005–2012) in The Layover (2011–2013 in na CNN-u oddajo Anthony Bourdain: Parts Unknown.

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain

V svoji knjigi Kitchen Confidential, s katero si je pravzaprav naredil ime, je med drugim razkril tudi, česa v restavracijah nikoli ne naroča. Priporoča nam, da se tem jedem v restavracijah tudi sami raje izogibamo:

  • V restavracijah Bourdain nikoli ne naroči školjk. "Razen, če poznam šefa kuhinje ali sem na lastne oči videl, kako hranijo školjke, dokler jih ne postrežejo," piše v svoji knjigi. Bourdain poudarja, da ima školjke zelo rad, da pa v restavracijah z njimi ne ravnajo tako, kot bi morali, in da je dovolj ena sama slabo hranjena školjka. "Če se mi res zahoče školj, previdno izbiram ven tiste, ki so videti dobro."
  • Bourdain v restavracijah nikoli ne naroči rib ob ponedeljkih. "Ker vem, kako stare so ribe ob ponedeljekih. Vsaj štiri do pet dni," piše v svoji knjigi. Ribe naroči ob ponedeljkih le v tistih restavracijah, ki imajo štiri zvezdice ali več, in če je prepričan, da restavracija nabavlja sveže ribe. V restavracijah tudi nikoli ne naroči mečarice: Videl je dovolj parazitov, ki vrtajo v meso mečarice, da bi jo naročil.
  • Bourdain nikoli ne je v restavracijah, ki imajo umazana stranišča. Razloži: "Če ne skrbijo za to, da so stranišča čista in da je na voljo dovolj toaletnega papirja, kakšen morajo imeti šele ameriški hladilnik in delovne površine!"
  • V knjigi izda tudi, da so tako imenovani "brunch" meniji, ki so tudi pri nas vse bolj priljubljeni, najboljši način, da se znebiš ostankov hrane. "Le kako dolgo se že tista slanina smuka naokoli po restavraciji?" piše Bourdain. V zahodnem svetu sicer zavržemo ogromne količine hrane - če so brunch meniji iz živil, ki bi se sicer pokvarila, v tem ne vidimo težav, in ta princip celo pozdravljamo. Le da ni bila prej ta hrana že na čigavem krožniku ...
  • "Nihče, ki ga poznam, v restavracijah tudi ne naroča holandske omake (pri nas ni pogosto na menijih, je pa zato veliko bolj priljubljena tatarska omaka) Bakterije obožujejo holandsko omako." Ravno tako odsvetuje jedi, kot so lazanje in različni narastki: "To vse diši po ostankih."

Če te zanima več skrivnosti restavracij, pa brž v knjižnico ali v knjigarno po njegovo knjigo. Preveri še, katerih tako imenovanih "zdravih" živil nutricionisti nikoli ne jedo.

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"