Katera dieta vam najbolj ustreza?

Pozabite na Atkinsonovo dieto, priljubljena Montignacova pravila, pa na hujšanje z juhami, zelnicami, s kisom ter na podobna nespametna početja. Pri izgubljanju odvečnih kilogramov boste uspešnejše, če dodobra spoznate svoje prehrambne navade in značaj.

31. 3. 2005

Prehranjujete se enako, tudi količine pojedene hrane so enake kot pri prijateljici, pa vendar se ve redite, ona pa ne. V čem je trik? Če niste k svojemu jedilniku slučajno pozabile še česa prišteti, na primer vrečke čipsa, ki jo rade pohrustate med gledanjem televizijskega programa, ali babičine kremne rezine, ki se ji, kar priznajte, ne morete upreti, ali če ste spregledale še veliko pomembnejše dejstvo, namreč da se prijateljica navdušuje nad tekom, medtem ko je vam šport španska vas – je za kilograme kriva vaša že po naravi počasnejša presnova ter temu pri merno tudi manjše dnevne potrebe po energiji.

Ljudje smo si različni, imamo različne navade in potrebe, zato ne obstaja le en ‘pravilen’ pristop, s katerim se lotimo težave ali jo rešujemo. Ozrite se na sosednjo stran. S prstom pojdite na vrh krožnika, sledite odgovarjajočim puščicam in poiščite sebi najprimernejši načrt, ki vam bo pomagal, da se boste še pred sezono kratkih majčk in frfotajočih krilc dobro počutile v svoji koži.

Svobodnjakinja

Idealen načrt: Odpravite se na potep po svoji notranjosti in skujte osebni ‘bojni’ načrt za topljenje odvečnih kilogramov.

Vaše lastnosti: O tehtanju pred vsemi člani skupine in poslušanju spovedi, zakaj so nekomu včeraj zvečer popustile zavore in je na dušek izpraznil hladilnik, menite, da ni to nič drugega kot ena od oblik sodobnega mučeništva. Enako menite o modnih dietah, ki ne upoštevajo posameznikovih prehrambenih želja in potreb. Ker ste dovolj samostojne, motivirane in imate dovolj znanja o zdravem prehranjevanju, boste z nadlogo, ki vam trenutno greni življenje, res najlažje opravile same.

Iz ust svobodnjakinje: “Močno sem si želela spremeniti svoj videz in živeti bolj zdravo. Za začetek sem se odločila pisati dnevnik. ‘Zabeleži si vse, kar poješ čez dan, brez olepšav in laganja sami sebi,’ sem si odločno rekla. Spregledala sem, da s takimi prehranjevalnimi navadami ne bom nikoli dosegla želenega cilja. Če se danes ozrem nazaj, se vsem težavam, ki so me takrat pestile, smejem. Težko je razbiti vzorec, ki si se ga toliko časa oklepal, toda z vztrajnim prizadevanjem se

vse da. Nikoli ne obupajte!”

V drobnem tisku: Če ste prepričane, da ne potrebujete moralne podpore in da ste o načelih zdrave prehrane dovolj poučene, da si lahko izdelate dolgoročen načrt, ne vidimo razloga, da se ne bi odločile za to metodo. V nasprotnem primeru se boste v težkih trenutkih najverjetneje tolažile same ... s piškoti.

Cosmo svetuje: Najtežje je pogledati resnici v oči, ker vemo, da brez spremembe ne bomo dosegli zastavljenega cilja. To pa zahteva trud, predvsem na začetku, in nenehno opominjanje. Do zunanje oblike pomoči zavzemite pozitivnejše stališče, saj vam lahko zelo koristi v trenutkih obupa in potrtosti. Še tako samosvoje osebe se včasih zlomijo in takrat je pomoč, pa četudi od ene same osebe, kot obliž na rano.

Družabnica

Idealen načrt: Zdravstveno-vzgojni programi sve to vanja za zdravje, ki jih izvajajo v praktično vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji.

Vaše lastnosti: Težav, ki se pojavijo na poti do zdrave teže, ne želite premagovati same. Svoje težave želite deliti z ljudmi, ki sose znašli v podobni situaciji in ki vam bodo v kriznih trenutkih stali ob strani s spodbudnimi nasveti ter vam hkrati preprečili, da bi iskali izgovore in opustili svoj namen.

Iz ust družabnice: “Kot navdušeni športnici se mi ni bilo nikoli treba paziti, kaj jem. Po porodu pa ni bilo več tako enostavno,” je priznala 35-letna Meta. “Zaradi hrane, ki sem jo bila navajena uživati, so se mi kilogrami neopazno prikradli na boke, trebuh in zadnjico. Na delavnici Zdravo hujšanje sem dosegla, kar so se mi prej zdele le še sanje.”

V drobnem tisku: Programe izvaja jo v okviru nacionalnega programa preprečevanja srčno-žilnih in drugih kroničnih obolenj za odrasle. Potekajo v obliki delavnic pod vodstvom tima ustrezno usposobljenih zdravstvenih strokovnjakov. Če se želite pridružiti kateri od skupin,

se morate najprej obrniti na osebnega zdravnika, ki vas bo preventivno pregledal in ocenil vašo zdravstveno ogroženost. Za bolj ogrožene ženske, stare od 45 do 70 let, so delavnice brezplačne.

Cosmo svetuje: Izbirate lahko med različno dolgimi delavnicami, podrobno bomo opisali le dve: v delavnici Zdravo hujšanje vam bodo v sodelovanju z vami sestavili osebni program, ki vam bo pomagal na zdrav način doseči zastavljene cilje. Naučili vas bodo tudi, kako vzdr ževati telesno težo, ko boste zastavljeni cilj dosegle in ne boste imele več nenehne opore članov skupine.

Program poteka štiri mesece dvakrat tedensko: Če se premalo gibljete in si želite izboljšati vašo telesno pripravljenost ali pa za redno vadbo niste motivirane, je najbolje, da se vpišete na delavnico Telesna dejavnost – gibanje. V nekaj srečanjih se boste seznanile s principi varne in predvsem učinkovite vadbe za zdravje. Izmerili bodo vašo telesno pripravljenost in vas naučili nekaj preprostih vsakodnevnih vaj ter vas poskusili motivirati za redno gibanje. V sklopu omenjene delavnice vam bodo na koncu pomagali izdelati še osebni vadbeni načrt.

Spletna navdušenka

Idealen načrt: www.osebniTrener.com, www.mojTrener.com

Vaše lastnosti: Da bi izgubile nekaj odvečnih kilogramov, potrebujete pomoč in podporo, vendar si ne želite, da bi za to izvedela vsa Slovenija. Rade deskate po spletu in brskate za informacijami, izmenjavate izkušnje, mnenja in nasvete z ljudmi s podobnimi težavami (anonimno, kakopak!) ter vam ni odveč vnesti nekaj osebnih podatkov v računalnik.

Iz ust spletne navdušenke: “Nikoli nisem imela idealne postave, toda dodatnih 5 kg, ki sem jih pridobila v nekaj mesecih, odkar sem postala študentka, mi je močno skrhalo samozavest. O težavi nisem želela govoriti s prijateljicami, saj sem se bala, da me bodo začele dražiti, če jim jo priznam ... Raje sem začela sodelovati na različnih spletnih forumih. Na enem od njih sem naletela na ‘sorodno dušo’ in ker sva obe iz Ljubljane, sva se dogovorili, da se bova dvakrat na teden odpravili skupaj na Šmarno goro. Kmalu sva postali dobri prijateljici in tako hitro kot so nama tekli jeziki, tako neopazno so kopneli tudi kilogrami.”

V drobnem tisku: Virtualni pogovori lahko pripomorejo k začetnemu dvigu samozavesti, predolgo pa se jih ne oklepajte. Vidna so dejanja, ne besede.

Cosmo svetuje: Strani ne nudita le povezave do forumov, temveč tudi ogromno koristnih napotkov, kako se lotiti hujšanja, se bolj zdravo prehranjevati ter pravilno in učinkoviteje trenirati. Na obeh straneh najdete tudi seznam in predstavitve osebnih trenerjev ter strokovnjakov, ki vam lahko pomagajo. Program, s katerim postanete trenerke kar same sebi, lahko kupite preko spletne strani www.osebniTrener. com, na podlagi vaših podatkov, ki jih vnesete na prijavnico, pa vam lahko na www.mojTrener.com sestavijo individualni načrt prehrane in vadbe.

Zapriseženka strokovnega pristopa

Idealen načrt: Program ‘Aktivno hujša nje’ v Termah Rogaška.

Vaše lastnosti: Vedno iščete nekoga, ki vas bo vodil za roko, natančno usmerjal in vam pravilno svetoval. Naj bo to premoženjski svetovalec, osebni trener, terapevt ali kozmetičarka, rade slišite in upoštevate nasvete kvalificiranega strokovnjaka; tudi zato vam bo pomoč dietetika, živilskega tehnologa ali zdravnika z bogatim znanjem s področja prehrane in vadbe še najbolj koristila. Ta metoda bo prav prišla tudi vsem tistim, ki ste že neštetokrat poskušale hujšati, a vam pridobljene teže in postave ni uspelo nikoli obdržati dlje kot mesec dni.

Iz ust zapriseženke strokovnega pristopa: “Najlažje je shujšati, veliko težje pa je obdržati težo,” prizna Karmen, “zato dva- do trikrat na leto obiščem termein nadgradim prejšnji vadbeni program hujšanja. V enem tednu ne izgubim veliko, ker to niti ni priporočljivo, so pa tam strokovnjaki, ki mi s svojimi nasveti pomagajo, da se znova vrnem na ‘pravi tir’.

V drobnem tisku: Cena za petdnevni program znaša 57.000 sit, 78.000 sit pa za enotedenski program.

Cosmo svetuje: Pozornost, ki vam jo v Termah Rogaška namenijo, je edinstvena. Če se znate zaupati strokovnjaku in nato dosledno slediti njegovim navodilom, vas bo obisk obogatil za neprecenljivo izkušnjo, ki vam bo pomagala najti pravo pot do zdrave teže.

‘Knjigožerka’

Idealen načrt: Gibanje je življenje (Nada Rotovnik Kozjek, Domus), Zdrava, privlačna, uspešna (Angela Phillips, DZS).

Vaše lastnosti: Vse podatke rade skrbno preštudirate, zato cenite podrobnosti, ki vam jih nudi knjiga. Znanje o zdravem prehranjevanju najraje pridobivate v prostem času in v formatu, ki ga lahko znova in znova vzamete v roke in preštudirate. Rade prisluhnete napotkom v knjigi in jih tudi upoštevate, če se vam zdijo smiselni in dovolj zanesljivi.

Iz ust ‘knjigožerke’: “Vedno jo lahko dobim na polici, ko jo potrebujem – knjigo Gibanje je življenje, katere avtorica me je s svojim zgledom navdihnila za tek in me naučila gledati na prehrano z glavo. Njeni nasveti so mi pomagali narediti majhen korak v smeri proti bolj kakovostnemu življenju.”

V drobnem tisku: Knjige so odlično čtivo, toda morda boste nekatere za odločnejši korak potrebovale še stalno zunanjo spodbudo.

Cosmo svetuje: Bodite kritične do literature, ki ponuja ‘hitro in učinkovito’ hujšanje, ne poskušajte izgubiti več kot pol kilograma tedensko in ne pojejte manj kot 1200 kalorij na dan. Raje se seznanite z osnovami delovanja svojega telesa in s principi zdrave prehrane, ki vam omogočajo dolgoročno naložbo v kakovost življenja, predlaga avtorica knjige Gibanje je življe nje, mag. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., specialistka anesteziologije, ki z bogatim znanjem o medicini, športni prehrani in s številnimi osebnimi športnimi izkušnjami (med drugim je bila zmagovalka Ljubljanskega maratona leta 2001 in večkratna udeleženka triatlona Ironman) pomaga tudi vrhunskim športnikom pri uresničitvi ambicij.

Ljubiteljica dostavljene hrane

Idealen načrt: Ta je pri nas težje izvedljiv kot drugje po svetu, kjer je izbira dietne dostavljene hrane precej bolj pestra. Seveda obstajajo izjeme. Nekatera podjetja za dostavo hrane so k svoji ponudbi že dodala tudi nizkokalorične obroke, ki jih lahko prinesejo na dom in v službo.

Vaše lastnosti: Ob študiju in delu si težko najdete čas še za načrtovanje obrokov, kuhanje in pomivanje posode. Z dostavljeno hrano se odrešite vseh treh dodatnih obveznosti in tako pridobljeni čas izrabite za obliko vadbe, ki vam je najbolj pri srcu.

Iz ust ljubiteljice dostavljene hrane: “V kuhinji sem katastrofa, dlje od pečenega jajca in pripravljanja kakava še nisem prišla. Časa za nakupovanje hrane nimam, saj sem v službi praktično cel dan. Preden sem zasledila, da pripravljajo v Pingvinu tudi nizkokalorične jedi, sem imela navado zaužiti glavni obrok šele zvečer, tako da je pokalo po šivih. Zdaj za zajtrk použijem sendvič, kosilo in večerjo si naročim v službo oz. na dom, vmes pa pojem kakšno pomarančo ali jabolko. Tako je dotok energije čez dan bolj enakomeren in zvečer nisem več sestradana. Pojem lahko večerjo in se odpravim na pilates.”

V drobnem tisku: Kakovost hrane se med dostavljalci hrane močno razlikuje. Tak način prehranjevanja vas ne bo naučil presojati, kaj zdrava hrana je, niti vas ne bo naučil jesti bolje.

Cosmo svetuje: Približne ocene energetskih vrednosti jedi, ki jih dostavljajo v Pingvinu (tel.: 01/428 84 84 ali www. pizzapingvin.com), vam bodo v veliko pomoč pri sestavljanju dnevnega jedilnika. Da bo hrana res nizkokalorična, vam priporočamo, da naročite hrano brez sira in kisle smetane.

Amrak Zalokar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri