Kandida: Glivica, ki ti lahko zagreni življenje

Kandida je glivica, ki je normalno prisotna v naših prebavilih. Nevarna postane, če se nenadzorovano razširi v črevesju, še bolj pa, ko prodre v kri in se razbohoti po vsem telesu.

Kandida: Glivica, ki ti lahko zagreni življenje (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 9. 2010

Simptomi: pogosto močna izčrpanost, pešanje pozornosti in spomina, otopelost, občasne bolečine v želodcu, pomanjkanje želje po seksu, napadi nerazložljive žalosti in joka, mrzle roke in noge, pogoste bolečine v mišicah, prebavne težave (driske ali zaprtja).

Preveri, ali je za simptome res kriva kandida: zjutraj na tešče, preden umiješ zobe, pljuni v kozarec z vodo in počakaj 10 do 15 minut. Če se s površja spuščajo bele nitke, grudice ali meglice, v tvoji slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala brez sprememb na površju.

Največkrat se razbohoti zaradi uporabe antibiotikov, hormonskih terapij in kontracepcije. Njeno rast pospešujemo s hrano, polno rafiniranih ogljikovih hidratov, ki jo kandida dobesedno obožuje (belega sladkorja, bele moke …)!

Kandida izloča alfatoksine, ki nas zastrupljajo in delujejo rakotvorno. Samo zaradi kandidne sepse (ki je le ena izmed oblik težav s kandido) umre več ljudi kot v vseh prometnih nesrečah.

Petra Arula