Kakšna je tvoja srečna teža?

Kar naprej, zavrzi tehtnico, saj je tvojih norih dni diet uradno konec! Cosmo ti bo pomagal najti – in ljubiti – obliko telesa, za katero si rojena.

Kakšna je tvoja srečna teža? (foto: Shutterstock) Shutterstock
31. 7. 2016

Veš, da je noro, vendar še vedno tuhtaš o tem, da nimaš telesa kot Gisele, in čeprav veš, da njenih proporcev ne more doseči večina Zemljank, zapravljaš energijo za pomisleke o tem, da bi rada zlezla v njeno številko kavbojk, ki bi ti seveda pristajale tako kot njej …

Lahko se ves dan razburjaš, a zate smo napisale nekaj resnic, da boš dan porabila za kaj bolj ustvarjalnega. Tudi če si shujšala, se telo lahko vrne na svojo srečno težo; pridobi kilograme, s katerimi mu je najudobneje. Da se boš sprijaznila s tem razmišljanjem, boš najprej morala ugotoviti, katera je tvoja srečna teža, in se jo potem naučiti resnično ljubiti.

Prvič: Poišči svojo srečno težo

Pozabi na uporabo čarobne formule, s katero ugotavljaš, katero številko bi morala nositi – poslušaj svoje telo.

Stehtaj svojo zgodovino

Tvoja teža verjetno niha gor in dol med dietami s sokovi iz sezone bikinija in nažiranji med prazniki. Toda nekje vmes je točka, majhen razpon, v katerem se tvoje telo umiri, ko le živiš svoje življenje. Tvoji geni, hormoni in možgani narekujejo, kolikšna bi morala biti tvoja naravna teža, tako da signalizirajo tvojemu telesu, kdaj je lačno in kdaj sito. To je razlog, zaradi katerega se po kratkem obdobju prenajedanja ali stradanja tvoje telo vrne na določeno številko. To je tvoja srečna teža.

Tehtaj svojo raven energije

Bolj vitko ne pomeni, da je tudi zdravo. Diete te izčrpajo tako duševno kot telesno. Če v svoje telo vneseš premalo kalorij, lahko to porabi oziroma izčrpa energijo, zaradi česar si muhasta, oslabi pa tudi tvoj imunski sistem. Zato se lahko v mega zoprno žensko preleviš, ko začneš zmanjševati vnos ogljikovih hidratov ali maščob. Za to nisi kriva ti – hudičevo lačna in utrujena si, tvoje telo pa te na to ves čas opozarja.

Telo ti bo prav tako sporočilo, ko se bo počutilo dobro, zato bodi pozorna. Ko si najbolj zdrava, imaš namreč več energije in boljšo koncentracijo. Si srečnejša in produktivnejša, različnih bolečin je manj in niso tako močne. Poleg tega bolje spiš in imaš večji spolni nagon.

Stehtaj svoje zdravje

Preden sprejmeš srečno težo, ki si si jo določila sama, pri zdravniku preveri, da je znotraj zdravih meja. Iz zdravniške perspektive je pomembno, kako teža vpliva na celotno zdravje. Nekateri ljudje, ki vlečejo naokrog t. i. odvečno težo, še vedno telovadijo in dobro jedo, zato so njihova raven glukoze, holesterola in krvni tlak v zdravih mejah. Drugi, ki imajo dobro telesno samopodobo, imajo morda visok holesterol, težave z dihanjem ali kažejo znake podhranjenosti, ker so pretežki ali preveč vitki

Drugič: Sprejmi svojo srečno težo

Da boš za vedno zapustila dietni tobogan, moraš biti zares pomirjena s svojim telesom. Vzljubi svoje telo v najboljši formi.

Zavrzi tehtnico

Za večino ljudi so nihajoče številke le vzrok za stres. Zadrževanje vode, ker si pojedla preveč soli, in PMS lahko spreminjata tvojo težo za kakšen kilogram od dneva do dneva. In ne pozabi – mišice tehtajo več kot maščevje – če si telovadila, se lahko ‘krčiš’, čeprav tehtnica kaže isto ali gre njen kazalec celo malce navzgor, zato preskoči tehtanje in kot vodilo uporabi najljubše kavbojke. Če so ti tesne, izbiraj bolj zdravo hrano in več telovadi. Če so približno enake kot prej, se ti ni treba razburjati.

Loti se svoje priljubljene telesne dejavnosti. Telovadba ni le sredstvo do cilja – resnično se boš v trenutku počutila bolje, in ne le takrat, ko boš vitkejša za eno številko. Telesna vadba izboljša samozavest, blaži simptome blage depresije in zaskrbljenosti ter zmanjšuje stres. Redna telovadba lahko povzroči, da se boš bolje počutila v svojem telesu, zato ne boš tako obsedena s težo, če bo tvoje telo zdravo in v dobri formi.

Za vedno opusti diete

Ko drastično znižuješ vnos kalorij, se tvoja presnova upočasni in na koncu tvoje telo potrebuje vsak dan manj kalorij, trdijo dietologi. Ko boš spet začela normalno jesti, bo tvoj metabolizem še vedno počasnejši. Poleg tega malega frustrirajočega dejstva se diete lahko igrajo s tvojo glavo, medtem ko se ukvarjaš z občutkom neuspeha, ki pride, ko se zrediš.

Rešitev: za vedno pozabi na diete in se odloči, da boš živela zdravo; pri večerji si vedno privošči zelenjavo, sadje in puste beljakovine. Tako boš dobro skrbela zase, lahko pa boš si včasih privoščila kaj ‘prepovedanega’. Ko bo tvoja navada postala tvoj drugi jaz, boš ugotovila, da ti to sprošča čas, med katerim boš lahko počela prijetnejše stvari, kot je obremenjevanje z velikostjo zadnjice.

Tretjič: Ljubi in poslušaj svoje telo

Če boš skrbno in ljubeče skrbela zanj, te nikoli ne bo pustilo na cedilu.

Pomagaj si s svojo muzo

Če te tvoji srečni kilogrami še vedno ne osrečujejo in hočeš biti nekaj drugega, kot si v resnici – misliš na primer, da boš vitkejša in bolj ‘ploščata’ srečnejša – te moramo razočarati: tudi če boš imela le 47 kilogramov in boš nosila številko 32, se boš morda počutila lepša navzven, toda v sebi še vedno ne boš našla miru in sreče, poleg tega boš ves čas lačna, zeblo te bo in na splošno boš bolj škodovala svojemu telesu, kot če bi v resnici tehtala vsaj 56 kilogramov in bi vse delovalo tako, kot si želiš.

Hollywoodske muze

Nekatere igralke in pevke so svoje telo postavile na piedestal, čeprav se je morda katera v njem počutila kot tempirana bomba ‘špeha’ – in postale prave ‘muze’. Jennifer Lopez bi se zaradi svoje ogromne zadnjice lahko cele dneve skrivala doma in nikoli ne bi postala slavna, tako pa je raje svoje ‘premoženje’ dobro zavarovala in iz njega naredila mit ter povzročila celo manijo – ženske hočejo nenadoma velike in poskočne ritke in hodijo na plastične operacije, da se približajo J.Lo-jini zadnjici. Tudi gospodična mična Beyonce je daleč od drobne, a izžareva tako energijo in lepoto, da ti zastane dih. Da o ultra seksi Scarlett Johansson ne govorimo.

Slovenska muza

Če se s svojo podobo v ogledalu še vedno ne moreš sprijazniti, ker ni takšna, kot si si vedno mislila, da bi morala biti, si pomagaj z svetovalnico za motnje hranjenja – morda boš kmalu postala muza za celo množico fantov in končno sprejela tudi svoje zdrave kilograme in številko ter zaživela zdravo v svojem telesu in mislih.

Obleci se svoji obliki primerno

Samozavesten občutek ujemi tako, da se boš oblekla primerno obliki svojega telesa: spremenilo ti bo življenje.

Oblika jabolka

Tvoja postava ljubi temne barve, majhne vzorce in enostavne kroje. Izogibaj se volančkom in gubam, raje se poigraj z različnimi tkaninami in dolžinami. Ne pozabi na preprost usnjen pas. Imaš odlične noge? Razkaži jih s kratkim krilcem, ki se razširja navzdol, ali zelo dolgimi hlačami in visokimi petami.

Oblika hruške

Z zanimivimi detajli (čipka, pentlja, volani), ki naj se šopirijo iz zgornjih kosov oblačil, in s topom na V-izrez preusmeri pogled s širokih bokov.

Oblika ravnila

Poudari svoj pas, privošči si večplastna oblačila in ženstvene dodatke. Zato naj bo tvoja omara polna najrazličnejših pasov in oblačil z volani, cvetličnimi vzorci, čipko … Postavo preoblikuj s pravimi dodatki.

Oblika peščene ure

Verjetno nimaš težav z iskanjem primernih oblek za svojo postavo. Najbolj pa ti vseeno pristajata oprijet top, ki poudari ozek pas, in oprijeta obleka.

Petra Arula

Preberi še: Špela Grošelj razkrila, kako je izklesala svoje telo!