Kakšna je normalna velikosti sramnih ustnic?

Zdravniki pravijo, da so ženske sramne ustnice tako individualne kot prstni odtisi.

Kakšna je normalna velikosti sramnih ustnic? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2017

Če te skrbi velikost sramnih ustnic, se pomiri, saj "normalna" velikost ne obstaja. Ženske sramne ustnice imajo namreč zelo različne velikosti, od zelo majhnih do takšnih, ki spominjajo kar na metuljeva krila. 

Kaj pa širina sramnih ustnic?

Če se med seksom počutiš, kot da vagina ne oklene dovolj partnerjevega penisa, se pogovori z ginekologom, ki ti bo morda svetoval Keglove vaje.

Te bodo okrepile mišice, ki obkrožajo vagino. Vaje so preproste: stiskaj mišice, kot da poskušaš zaustaviti tok urina. Stisni za tri sekunde, nato spusti za tri sekunde. Ponovi desetkrat, vaje pa delaj trikrat na dan.

Če je seks boleč, so morda vaginalne mišice preveč zožene ali napete.

Za sprostitev poskusi pred seksom z lubrikantom, ki je izdelan na osnovi vode, masirati vhodni del vaginalnega kanala. Če te bo med spolnimi odnosi še bolelo, pojdi k zdravniku.

Kaj še lahko storiš za svoje sramne ustnice?

Privošči si obilico seksa. Redni spolni odnosi ali pa tudi samozadovoljevanje okrepijo mišice, ki obdajajo vagino, pomagajo k intenzivnejšim orgazmom in ohranjajo stene vagine prožne, zaradi česar je seks prijetnejši in kar nekako udobnejši. Vlažnost, ki jo povzroči vzburjenje, pa varuje pred neprijetnim draženjem.

Si opazila rdečo, bolečo in mokro ranico? Ne zamenjaj je s herpesom. Navadno gre za zamašeno in vneto lojnico. Nikar je ne stiskaj. Ranico namaži s hladilno kremo za dojenčke (praška pasta), ki suši kožo, in pazi na higieno.

Si vedela, da slina ni dober lubrikant! 

Kljub temu pa jo mnogo žensk uporablja kot vlažilec pri seksu, čeprav za to ni primerna, ker ne omogoča, da bi penis drsel tako, kot je treba. Namesto tega slina povzroči, da je vagina dovzetnejša za nastanek majhnih ranic.

Naj te ne skrbi čezmerna sluz, saj te varuje. Pomaga namreč preprečevati, da mikrobi ne povzročijo infekcije. Če pa ima izcedek močan vonj, je rumen ali zelenkast in ga spremlja srbenje, obišči zdravnika.

Preberi še: Česa raje ne delaj, če želiš ostati plodna ali pa članek 8 ubijalcev libida in 8 preprostih ukrepov, kako ga spodbuditi!

Priporočamo tudi: Zakaj sem nehala učiti jogo (iskrena izpoved učiteljice joge)