Kako shujšati do idealne teže in to tudi obrdržati?

Kaj loči tiste, ki jim hujšanje uspeva, in tiste, ki jim to nikakor ne uspe? Eden od skupnih imenovalcev gotovega uspeha je spremenjen življenjski stil, kar med drugim seveda pomeni, da se projekta idealne teže lotevamo na dolgi rok in nikakor ne le za nekaj tednov.

5. 4. 2014

Nekaj koristnih namigov, o katerih gre najprej razmisliti, nato pa se jih držati:

  • Bistveno: Najprej moraš seveda najti sebi najljubšo zdravo hrano, se preizkusiti pri kar nekaj telovadbah in nekako najti svoj zdravi ritem.
  • Ne postavljaj si norih ciljev, ampak raje manjše, ki te bodo počasi vodili na tvojem shujševalnem pohodu. Morda želiš izgubiti pet kilogramov, preteči pet kilometrov – to bi bil povsem pošten cilj, ki ga zmoreš doseči. Če se boš osredotočila le na izgubo kilogramov, ti bo kmalu zmanjkalo motivacije in na koncu se ne boš veselila niti malih zmag, kaj šele velike zmage na cilju.
  • Nikar ne bodi prestroga do sebe. Vsi vemo, da moramo z izgubo kilogramov zmanjšati vnos kalorij in v svoj življenjski slog vključiti gibanje. A vseeno ne pretiravaj s strogostjo. V svoj urnik nujno vnesi tudi počitek in morda tudi kakšen greh. Če boš do sebe preveč toga in nepopustljiva, se ti zna zgoditi, da boš vmes preutrujena in boš popustila.
  • Raziskave so pokazale, da doseženi cilji pomagajo pri stalnem napredku. Vsakdo potrebuje nekaj podpore in odgovornosti, zato je pomembno, da ljudje okoli tebe vedo, da se trudiš izgubiti kilograme in da treniraš. Poleg tega več znanja in veščin boš imela, bolj jih boš hotela ponavljati. Poskusi na primer na družinskem srečanju deliti recepte za zdrav prigrizek ali pa izzovi nekoga v telovadnici, da s tabo tekmuje v teku. Poskusi prepričati sodelavca, da s tabo zdrži ves teden brez sladic. Postavljanje ciljev drugim ti bo dalo občutek, da delaš nekaj dobrega.
  • Začetek z majhnimi in dosegljivimi cilji je pomemben za tvoj ego, a bodi pozorna, da si ciljev ne postaviš prenizko, saj ti lahko postane dolgčas. Izziv povzroči spremembe! Če se ti torej ne ljubi več delati joge, svoje solate ne moreš več videti ali kolesarska steza kliče tvoje ime, veš, da je čas, da se stvari pomešajo. Ko boš začela izgubljati telesno težo, je ključnega pomena, da oceniš svoje čustveno stanje in duševno osredotočenost. Navadi se, da stopiš ven iz cone udobja in se okrepiš z novimi izzivi.
  • Kako veš, da dobro delaš, če ne spremljaš rezultatov? Medtem ko izgubljaš kilograme, ni pomembno samo paziti na tehtnici, pomembno je tudi, da svoj napredek ovrednotiš na čim več ravneh. Za začetek začni beležiti vse: koliko vode spiješ na dan, koliko obrokov zelenjavo poješ, koliko vadiš in še več. To ti bo bolj kot le številke na lestvici pomagalo uresničiti napredek, ko se to zgodi, pa te bo motiviralo, da ostaneš na začrtani poti.
  • Doseganje novih ciljev in uspeh sta odvisna tudi od drugih. Pogosto mislimo, da je izgubljanje telesne teže samo naša težava, v resnici pa številni bijejo isto bitko. Če res želimo debelost odpraviti za vedno, moramo začeti razmišljati o hujšanju in zdravem življenju kot o ekipnem športu. In z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki so danes na voljo: na primer forumi, podporne skupine in še kaj.
  • Kaj rečejo starši, ko njihov otrok prvič poskusi novo igro ali nov šport? "Ne gre za to, ali zmagaš ali izgubiš. Medtem ko to počneš, se moraš zabavati." Isti nasvet velja tudi za hujšanje. Preveč skrbi na primer zaradi obsega trebuha lahko dejansko povzroči, da se pojavi stres, ki lahko zelo oteži hujšanje in privede celo, da projekt hujšanje popolnoma opustimo. Stori vse, da bo hujšanje kar se da zabavno. Ali si odkrila nov pasji park v bližini doma, prepričala soseda, da začneta obdelovati zelenjavni vrt, ali svetovala prijatelju med težkim življenjskim obdobjem. Vse to nam prinaša neke življenjske izkušnje. Torej, vsake toliko naredi korak nazaj in uživaj v igri ter ceni izkušnje, ki si jih na poti nabrala.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri