Kako se znebiti glavobola? S pomočjo ENE sestavine, ki jo imaš zagotovo doma!

Naša novinarka je med študijem pogosto trpela zaradi močnih glavobolov, dokler ni na spletu zasledila, da lahko bolečine blaži z vonjanjem timijana. Poglej, kaj je spoznala!

Kako se znebiti glavobola? S pomočjo ENE sestavine, ki jo imaš zagotovo doma! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2018

Svoje glavobole sem bila zmeraj vajena "preživeti" tako, da sem spila tableto, še raje pa sem eno uro šla spat. Dokler nisem na spletu slučajno zasledila, da bi naj glavobole umirilo vonjanje timijana.

Zato sem šla v kuhinjo po posušen timijan (takrat nisem imela možnosti imeti svežega) in ga dala v majhno prosojno vrečko iz organze ter si jo obesila nad pisalno mizo, kjer sem preživela večino časa med učenjem in pisanjem.

Vsakič, ko sem začutila, da me bo začela boleti glava, sem vrečko malo pretipala, da se je vonj sprostil. In kaj sem ugotovila? Sčasoma mi je postalo boljše.

Pred časom sem se zaradi močnega glavobola ponovno spomnila tega trika, ampak tokrat me je zanimalo, ali je res kaj na tem ali pa je šlo samo za placebo efekt.

Na spletu sem nato odkrila, da se timijanovo eterično olje uporablja večinoma proti bakterijskim in glivičnim okužbam, da pa lahko lajša tudi glavobole.

Vse, kar moraš narediti, je: kapljico ali dve timijanovega eteričnega olja kani na obe senci in na čelo ter nežno vtri.

Nato se za nekaj minut umiri in počakaj, da začne delovati.

Za blagodejni učinek timijana naj bi bil zaslužen karvakrol, sestavina, ki deluje podobno kot nesteroidna protivnetna zdravila, kot je ibuprofen.

Poskusiš pa lahko tudi z vonjanjem posušenega ali svežega timijana, ki je zdaj tudi pri meni stalnica med zelišči na balkonu.

Placebo efekt ali ne, pomagalo pa je! :)

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Hrana, ki (o)zdravi napihnjenost (če le gre, uživaj to!) ali pa Če boš upoštevala TO, boš imela energijo čez ves dan!

Priporočamo tudi: Zakaj bi morala vsaj 15 minut na dan preživeti zunaj?