Kako se starajo tvoje prsi

Hiter pregled usode tvojega dekolteja ...

17. 8. 2009

Pri dvajsetih

Po puberteti dobijo prsi dokončno velikost in v tem obdobju so tudi najbolj čvrste. Zaradi nihanja hormonov se na prsnem košu še vedno lahko pojavi mozoljček ali dva. Tudi pred rakom na prsih nisi varna. Čeprav je stopnja ogroženosti za to najpogostejšo obliko raka pri ženskah v teh letih izredno nizka (1 na 100.000 žensk), si redno enkrat na mesec preglej prsi.

Pri tridesetih

Prsi se začnejo povešati, ker je kolagenskih vlaken, ki dajejo opornemu tkivu čvrstost, vedno manj. Pri več kot polovici žensk se pojavljajo fibrocistične spremembe, ki pa niso znak bolezni (gre za drobno vozličavost dojk, ki je otipna zlasti pred menstruacijo in se pojavi zaradi sprememb v žleznih delih dojke).

V poznih tridesetih

Posledici, ki ju običajno za vedno pusti nosečnost na prsih, sta temneje obarvan prsni kolobar in manjše prsi. Nevarnost, da zboliš za rakom dojke, se poveča (29 na 100.000 žensk). Če je za rakom dojke zbolela tvoja mati ali sestra že pred menopavzo, vprašaj zdravnika o preventivni mamografiji (rentgenskem slikanju dojk, ki se navadno priporoča po 50. letu).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri