Kako reči NE … sladkarijam?

Če si tudi ti ena tistih, ki se težko uprejo sladkim skušnjavam, potem beri dalje …

Kako reči NE … sladkarijam? (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2014

Če si sladkosneda, potem dobro veš, da se sladkanje nikoli ne konča po enem grižljaju, ampak navadno šele, ko sladice zmanjka!

S triki je lahko

Da se boš v prihodnje lažje odrekla sladkim dobrotam in s tem naredila uslugo ne samo svoji postavi ampak tudi zdravju, upoštevaj nekaj preprostih trikov:

1. Iz vsakodnevne prehrane nikar ne skušaj izločiti vsega sladkorja.

Sladka hrana ni nujno slaba za tvoje telo. Hrana, ki vsebuje naravne sladkorje je celo koristna, zato je nikar ne izloči iz svojega jedilnika. Med zdrave 'sladkorje' spadajo na primer žitarice z medom, svežim ali posušenim sadjem, sladke in slastne so tudi banane, ananas, jagode, češnje …

2. Izogibaj se stradanju svojega telesa tako, da na dan poješ več obrokov.

Če boš svojemu telesu na vsakih nekaj ur dala nekaj hranilnega, ne bo nikoli javljalo, da je lačno. V primeru volčje lakote je namreč veliko bolj verjetno, da boš posegla po kalorični hrani z veliko sladkorja in maščob, kot pa, če boš sita.

3. Izpostavljenost določenim vonjem spodbuja apetit.

Tek boš spodbudila, če boš izpostavljena določenim vonjavam – na primer praženi čebuli, česnu, slanini … Spet druge bodo tvoj možganski center za voh tako zmedle, da boš pozabila na lakoto. Te zanima, kateri vonji so v tej smeri najbolj učinkoviti? Čudeže delajo arome vanilje, cimeta, pomaranče in limone.

4. Kadar je želja po sladkem enostavno preveč močna, se sladici nikar ne izogni.

Če tudi po nekaj minutah želja po sladkem ne mine, pojej samo en košček čokolade, da zadovoljiš potrebo. Gre namreč za to, da se želja ne bo umirila, ampak se bo ojačala do te mere, da boš na koncu pojedla trikrat večjo količino, kot bi jo sicer, če se ne bi omejevala!