Kako opustiš meso in ostaneš zdrava

Prehrana brez mesa je zdrava, vendar moraš poskrbeti, da bo v njej dovolj hranil, s katerimi so bolj bogati živalski izdelki.

5. 10. 2010

To boš dosegla tako:

Vege viri beljakovin

Meso nadomesti z vegetarijanskimi viri beljakovin, kar danes sploh ni več tako težko. V trgovinah boš našla veliko izbiro zdravih zamenjav za meso, na primer tofu, sojino mleko, različne vrste fižola in leče ter čičeriko, ki je odlična v paradižnikovi solati z rukolo in oljčnim oljem ali v obliki pireja. Dober vir rastlinskih beljakovin so tudi oreščki in semena.

Upoštevaj kombinacije

Upoštevaj določene kombinacije hrane! Ker so rastlinske beljakovine, z izjemo sojinih, nepopolne, je treba manjkajoče aminokisline nadomestiti z aminokislinami iz drugih virov. Rjavi riž s fižolom, polnozrnata žemljica s skuto, kosmiči z jogurtom in graham testenine s sirom popolnoma preskrbijo telo z beljakovinami.

Vitamini in minerali

Posebno pozornost nameni vitaminu B12 in cinku. Pri vegetarijancih, ki več let ne uživajo mesa, jajc ali mlečnih izdelkov, lahko pride do pomanjkanja vitamina B12. Če se izogibaš vsem živilom živalskega izvora, ti svetujemo, da posežeš po dobrem vitaminskem pripravku. Bučnice, fižol in oreščki, zlasti indijski, pa bodo tvoje telo oskrbeli s cinkom, ki je pomemben za imunski sistem.