Kaj si v resnici misli tvoj ginekolog

Ti je bilo kdaj nerodno ob misli, da ti zaradi vnetja preveč smrdi sluz, da ginekologu ni ravno všeč tvoja ‘frizurca’ ali pa se ti zdi, kot da dela za tekočim trakom, in ne z ženskami, ki naj bi se jim posvetil?

31. 1. 2008

Ko obiščeš ginekologa, se po navadi poglabljata v bolj intimne dele tvojega življenja in telesa kot z mamo, prijateljico, morda celo s fantom. Ugotoviti, kaj si misli on, pa je precej zapleteno. Premišljuješ, ali bi ti lahko rekel kaj, česar ti (zaradi vljudnosti) ne reče? Seveda, ginekolog mora biti profesionalen, pa vendar, kaj se mu plete po glavi, medtem ko te pregleduje in se pogovarja s teboj?

Najprej kratka informacija o delu ginekologa: “Skrbi za zdravstveno varstvo žensk v zvezi z nosečnostjo in porodom, ukvarja se s preprečevanjem in zdravljenjem bolezni ženskih spolnih organov, s kontracepcijo in nadomestnim hormonskim zdravljenjem,’’ nam je povedala ginekologinja Edita Arh, dr. medicine, specialistka ginekologije in porodništva. Me pa smo vrtale naprej, v misli in delo ginekologov, se pogovarjale s prijateljicami in forumašicami na Cosmopolitanovi spletni strani in odkrivale, kaj počnejo ginekologi, kako se počutimo ob tem me in kaj si mislijo zdravniki, s katerimi smo najbolj intimne.

Ja, čeprav ti, tvoji starši, občina ali podjetje plačujete kar precejšnje denarce za zavarovanje, ti je namenjenih za pogovor, svetovanje, slačenje, pregled in oblačenje pri ginekologu borih 15 minut. “Po potrebi si seveda ta čas podaljšamo,’’ je povedala Arhova. Če si samoplačnica, ti bo ginekolog morda posvetil več časa, po vsej verjetnosti pa bo čakalna doba za pregled krajša.

In kaj vse mora ginekolog med pregledom narediti? “Najprej se natančno pogovorim s pacientko, sledi ginekološki pregled, po potrebi se istočasno odvzame še bris z materničnega vratu za zgodnje odkrivanje raka ali se naredi ultrazvočni pregled,’’ nam je opisala Arhova in dodala, da se v tem kratkem času, ki ga ima na voljo za posamezno pacientko, skuša čim bolj natančno pogovoriti in nato skrbno narediti ginekološki pregled ter po potrebi še druge preiskave. Če stanje ni jasno ali se zdravi v bolnišnici, pacientko napoti še v bolnišnico. Tudi preventivni pregledi so določeni s predpisi. Ženske, stare od 20 do 64 let, pridejo na pregled z odvzemom brisa z materničnega vratu vsaka tri leta po tem, ko je bil dvakrat v razmiku enega leta bris negativen.

Morda ti je prijateljica ali sestra kdaj potožila, da je ginekologinja z njo opravila ‘na hitro’, da ni prisluhnila njenim težavam ali se poglobila v njena vprašanja. V tem primeru lahko to ginekologiji pove, saj ima vso pravico kot zavarovanka, da se ji ginekologinja resnično posveti za vsaj 15 minut. Cosmo detektivke so šle v akcijo in ugotavljale, kje ginekologi pridobivajo minutke:

Prvi korak pri skrajševanju pregleda je, da ginekolog na hitro preleti tvoj bolniški list in tako spregleda določene informacije, tudi to, da ti nekatere tabletke ali zdravila niso ustrezali, da si na kaj alergična, zato ga za vsak primer, če imaš občutek, da je kaj spregledal, opomni na določene posebnosti. Vendar hiter pregled zdravniškega kartona ni edina možnost, kako ginekolog lahko prihrani čas.

Nekateri nikoli ne pregledajo dojk, čeprav bi morali narediti preventivni pregled prsi ženskam, starim od 20 do 64 let, na tri leta.“Ta pregled naredimo v prvih desetih dneh ciklusa,’’ je povedala Arhova. Čeprav ti je nerodno, prosi ginekologa, naj ti pregleda prsi, saj gre za tvoje zdravje. In ne daj se odpraviti z vprašanjem, ali si sama zaznala kakšno zatrdlino, kajti če je nisi, naj te nič ne skrbi.

Da si boš zagotovila, da bo ginekolog imel dovolj časa zate, se poskusi naročiti v dneh in urah, ko ni največjega navala pacientk – o tem povprašaj sestro. Takrat bo ginekolog tudi manj utrujen in pod manjšim stresom.

Ginekologi niso bitja, ki hočejo zastraševati ženske, poleg tega pa včasih ob tako intimnih vprašanjih, kot sta: Ali imaš stalnega spolnega partnerja in Ali pri vsakem odnosu uporabljaš kondome, večkrat dobijo jezne in užaljene odgovore žensk, da so zveste svojim partnerjem in oni njim ... V takih primerih je verjetno res težko narediti predavanje o spolnih boleznih ...

In če ginekologu zagotavljaš, da ob spolnih odnosih vedno uporabljaš kondom, ti ne bo začel predavati o vseh spolnih boleznih, ki jih lahko dobiš od partnerja nezaščitena. Arhova opozarja: “Zdravniku vedno povej, kaj te skrbi in zakaj. Zelo dobro je težave preprečevati – možnost, da zboliš za katero od spolno prenosljivih bolezni, je močno zmanjšana pri dosledni uporabi kondoma, pa čeprav uporabljaš tabletke, da ne bi zanosila.’’

Torej še enkrat – ginekologi niso v ambulanti zato, da bi pisali romane in kriminalke o tvojem spolnem življenju in spolnih partnerjih ter boleznih, ki si jih med seboj prenašate, temveč zato, da bi ti pomagali. Če imaš občutek, da je tvoj ginekolog obsojajoč in da mu ne bi mogla zaupati, si najdi takega, s katerim lahko spregovoriš tudi o najbolj skritih kotičkih svojega življenja. Več kot bo vedel o tvojem spolnem življenju, bolj ti bo lahko pomagal. Če mu boš zaupala za tisto strastno (to besedo lahko zadržiš zase) nezaščiteno noč z neznancem, se bo morda odločil za kak­šen test, za katerega se sicer ne bi ...

Se še vedno bojiš, da se bo ginekolog naslajal, če mu boš povedala, da si zamenjala partnerja ali da si preverila vzmetnice postelje s kar nekaj dobrimi tipčki? In da se bo zgražal, če boš povedala, da si imela nezaščiten odnos? Arhova svetuje: “Na kratko in preprosto povej, kaj se je zgodilo in česa se bojiš. Potrebujemo samo resnične podatke, ne olepšanih ali kako drugače prirejenih. Od tega je odvisno tudi nadaljnje ukrepanje. Dovolj je, da s svojimi besedami poveš, kaj opažaš in kaj te skrbi.’’

Če bo ginekolog nesramen, ko mu boš povedala, s koliko moškimi si že spala in da se bojiš, da si kaj staknila (to, da veš, da zaradi tega lahko dobiš celo četo spol­nih bolezni ali raka materničnega vratu, lahko pove tudi prijazno), bodi nesramna tudi ti in ga prikrajšaj za pacientko – prepiši se k drugemu ginekologu, ki te ne bo obsojal, saj obsojanje in cinizem pač ne sodita v njegov posel.

Ja, ginekologi se tudi v letu 2008 čudijo, da ženske tako malo vedo o kontracepciji, o spolnih boleznih, o tem, kolikokrat in zakaj je treba hoditi na preglede ... Očitno smo Slovenke še vedno precej brezbrižne do svojega zdravja. Arhova pravi, da je še kar nekaj predsodkov pred uporabo določenih vrst kontracepcije, največ glede uporabe kondoma in tabletk. Halooo??!! Na Cosmu kar ne moremo verjeti, da se mlade ženske še dandanes raje sprenevedajo, kot da bi kupile kondome ali si priskrbele tabletke. Arhova pravi, da obstajajo tudi pacientke, ki pridejo večkrat po ‘jutranjo tabletko’ ali so se celo že večkrat odločila za splav, čeprav jim ginekologi ponudijo zanesljivo kontracepcijo in se temeljito pogovorijo o njeni uporabi.

Ginekologi vsekakor čutijo, če ti je nerodno, in se temu prav nič ne posmehujejo, temveč te skušajo razumeti. Arhova pravi: “Vsako žensko obravnavam spoštljivo in skušam ustvariti sproščeno ozračje, da je nelagodje čim manjše. Pomembno je, da se ženske zavedajo pomena ginekoloških pregledov za dolgoročno zdravje. O svojih skrbeh in strahovih naj se pred pregledom pogovorijo z medicinsko sestro in z ginekologom, ki lahko že z razlago razblinita določene strahove. Med samim pregledom pa priporočamo, da se ženska v položaj za pregled namesti tako, da ji je udobno in so vse mišice sproščene.’’

Ja, če se boš umivala kot nora in si v oblačilnici še enkrat ‘umila’ svoje skrite dele z robčkom za intimno nego, bo pregled lahko otežen, ker boš odstranila vso sluz, ki je potrebna za normalen pregled. Poleg tega lahko zakriješ kakšne bolezenske znake:

“Umivanje zunanjega spolovila pred pregledom je povsem na mestu. Nepotrebno in nezaželeno pa je izpiranje nožnice, tako lahko odstraniš značilen izcedek, ki je morda bolezenski. Na splošno velja, da je primerna intimna nega umivanje zunanjega spolovila z blagim milom in vodo enkrat dnevno ob uporabi udobnega kroja spodnjega perila (najbolje iz bombaža, ker se lahko pri pranju kuha), ki ga vsak dan zamenjamo s svežim. Ljudje, ki so se vajeni po vsakem odvajanju umiti, naj uporabijo samo vodo. Večkratna uporaba mila je za kožo in sluznice spolovila škodljiva, ker s tem odstranimo naravno zaščito kože pred okužbami in vplivi okolja,’’ opozarja Arhova.

“Za naše delo je vrsta ‘frizurice’ popolnoma nepomembna. Takšna ali drugačna – obravnavali in pregledali vas bomo enako skrbno – da je le higiena vzdrževana,’’ pravi Arhova in dodaja, da videz pacientk pri obravnavi ne vpliva na pregled: “Nikoli in nikdar ne ocenjujemo pacientk po videzu, vedno se z njimi pogovorimo.’’

Arhova pravi: “Vsako pacientko sprejmemo takšno, kot je. Pomembno je le, da opiše svoja opažanja v zvezi z menstruacijo (kdaj je bil prvi dan zadnje menstruacije, kakšne in kako pogoste so menstruacije, ali opaža neredne krvavitve in kdaj), ali uporablja kontracepcijo in katero, kakšen je izcedek iz nožnice, kako odvaja vodo in blato, ali redno jemlje zdravila in katera, kakšne zdravstvene težave je že imela ... Ginekolog vsako še dodatno vpraša po podatkih, ki so potrebni in pomembni.’’ Torej – si taka, kot si, če pa boš na zgornja vprašanja odgovorila korektno, bo tudi pregled lažji in uspešnejši.

Kot smo različni ljudje, tako so različni posamezniki. Moja prijateljica je nad svojo ginekologinjo navdušena, jaz sem isto žensko zamenjala. Različni značaji potrebujemo različne ljudi, tudi strokovnjake – nekatere potrebujejo več razumevanja, sočustvovanja, drugim odgovarja pogovor na prijateljski ravni, tretjim čim manj besed in zelo ‘strokoven’ odnos, četrte nikoli ne bi izbrale moškega ginekologa, petim se zdi moški ginekolog prijetna dogodivščina. Arhova pravi: “Izbira ginekologa je odvisna od vsake posameznice, kuharski recept ne obstaja. Predlagam takega, s katerim se lahko odkrito pogovorite.’’

To smo opazili tudi na forumu – najpomembneje se vam zdi, da se s svojim ginekologom lahko brez skrbi in sramu pogovorite. In če te zanima, kako so bralke Cosma ocenile in opisale posamezne ginekologe v Sloveniji na spletnih straneh Cosmopolitanovega foruma v rubriki zdravje, poišči pogovor o ginekologih. Vsekakor ti bo pomagal, če prav zdaj iščeš takega po tvoji meri.

9 skrivnosti ginekologov

1. Čas pregleda imamo predpisan.

2. Nočemo te vedno zastraševati s spolno prenosljivimi boleznimi.

3. Smo res kritični do tvojega seksualnega življenja?

4. Začudeni smo, kako so nekatere lahko brezbrižne do svojega zdravja.

5. Vemo, da vam je nerodno, in vam skušamo pomagati.

6. Pretirano umivanje nas lahko tudi moti.

7. Vaše ‘frizurice’ nas sploh ne motijo.

8. Pacientk ne delimo na zaželene in nezaželene.

9. Morda nisem pravi tip zdravnika zate.

Nepozabne izkušnje cosmo forumačic

Ko greš na ginekološki pregled, je zadnja stvar, ki jo pričakuješ ali si želiš, da bi se ti zgodilo kaj takega:

Ko sem prvič obiskala ginekologinjo, sem čim prej hotela dobiti tabletke, ker mi je prej dvakrat počil kondom in sem bila z živci čisto na koncu, pa še strah me je bilo. In ker me je seveda bolelo, me je ona posmehljivo vprašala: “Kolikokrat sta pa seksala?’’ Rekla sem: “Mislim, da sedemkrat.’’ Ona pa: “Aja, a ne šestkrat?!’’

Moja nekdanja ginekologinja je bila precej groba ženska – po pregledu me je še par dni vse bolelo, nekega dne, ko sem jo obi­skala zaradi vnetja jajčnikov, pa je tako pritiskala, da bi najraje tulila od bolečin, na poti v kabino pa me je enostavno zmanjkalo in sem ‘padla okoli’.’’

Ko sem se slekla (prepričana, da sem prišla na pregled k ženski), sem zaslišala moški glas: Gospodična, prosim. Nisem si upala iz kabine in ginekolog me je prišel iskat. Ko sem ga zagledala, mi je postalo slabo, začela sem se tresti, dobila sem mravljince in sem lahko le izustila, da bom padla okoli. On me je prijel, nesel na stol, poklical sestro, da sta mi merila pritisk, vode sem spila pol litra, strah me je bilo pa tako,da ne znam opisati. Hotela sem iti domov in sem mu razložila, da sem v napačni sobi in da je on napačen ginekolog. Potem mi je vse razložil – kako poteka pregled, me tolažil in pomiril, tako da sem šla na stol, tresla sem se tako, da me je z eno roko držal, ker sem kar skakala po stolu ... A ga moram pohvaliti, je zelo nežen, bolelo me ni nič (pa punce, jaz sem resnično zelooooooo občutljiva oseba.)’’

Mojo sestrično je ginekologinja dobro zašuštrala. Ni mogla zanosit več kot leto, zdravnica ji je pa ob vsakem pregledu rekla, da je vse v redu in da naj pač več seksa. Ko je končno zamenjala ginekologa, je ta ob prvem pregledu ugotovil, da ima pregrado – enega najpogostejših vzrokov neplodnosti. Odstranili so ji jo in puf – noseča.’’

Za strokovno mnenje se zahvaljujemo ginekologinji Editi Arh, dr. medicine, specialistki ginekologije in porodništva.

Petra Kocjančič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri