Kaj se dogaja tam spodaj?

Če se vam zdi, da je vaša vagina nekakšno prikrito, neugodno območje, o katerem ne veste prav dosti, se pomirite. Cosmo vas bo popeljal na popotovanje od pasu navzdol, da boste lahko odkrile vse tisto, česar do zdaj še niste; od tega, kaj je naloga sramnih dlak, do znanosti, ki se skriva za užitki, ki jih lahko občutite. Poleg tega vam bomo povedali, kaj vse morate storiti, da ohranite območje pod pasom zdravo.

25. 4. 2002

Zemljevid telesa

Bodite odkrite: Koliko resnično veste o tem, kaj se dogaja tam spodaj, kot rade sramežljivo rečemo? Čeprav so najbolj skriti deli našega telesa zelo pomembni, jih še vedno obdaja nekakšna skrivnostnost. Vendar je razumevanje in poznavanje vaše anatomije ključ do večjega užitka, nujno pa je tudi zato, da lahko ostanete zdrave.

Če veste, kakšna je vaša vagina (in vse, kar jo obkroža), potem boste lahko same pravočasno opazile spremembe, ki lahko opozarjajo tudi na to, da je kaj narobe. Torej, kaj čakate? Vzemite svoje ročno ogledalo in nam sledite, saj bomo raziskali enega najbolj privlačnih delov ženskega telesa.

Priprava na test Pap

Kaj lahko naredite, da bo test, ki je zelo pomemben, natančnejši

Raziskave so pokazale, da je test Pap – z njim je mogoče odkriti nenormalne spremembe celic, ki lahko vodijo v razvoj raka na materničnem vratu – pogosto nenatančen. To pomeni, da test ne pokaže nenormalnih sprememb, čeprav so že nastale, ali pa jih pokaže takrat, ko ni z vami prav nič narobe, in povzroči nepotrebne skrbi. Vendar pa bo redno testiranje na vsake tri leta (če pa izvid pokaže karkoli sumljivega, ga je treba ponoviti pogosteje) kljub temu opozorilo na večino najpomembnejših in nevarnih sprememb že v času, ko jih je mogoče zdraviti in že preden se sploh razvije rakavo obolenje.

Da bo Pap test natančnejši, lahko pripomorete tudi same.

 • Pojdite k ginekologu dva tedna po prvem dnevu vaše zadnje menstruacije. Zaradi krvi je namreč večja možnost, da strokovnjak ne bo mogel najbolj natančno razbrati pravih rezultatov testa. Vsekakor pa se za obisk ginekologa in s tem tudi za test Pap ne naročajte med menstruacijo.

 • 24 ur pred pregledom ne imejte spolnih odnosov. Sperma ali spermicidi bi bili namreč še vedno lahko v vaši vagini, kar lahko vpliva na izvid oziroma njegovo natančnost.

 • 72 ur pred pregledom ne uporabljajte vaginalnih zdravil (denimo krem ali močnejših izdelkov za izpiranje, ki jih dobite le na recept), ker lahko izperejo ali zakrijejo nenormalne celice.

Sramne ustnice - Je velikost pomembna?

Če vas skrbi velikost sramnih ustnic, se pomirite, saj “normalna” velikost ne obstaja. Ženske sramne ustnice imajo namreč zelo različne velikosti, od zelo majhnih do takšnih, ki spominjajo kar na metuljeva krila. Zdravniki pravijo, da so ženske sramne ustnice tako individualne kot prstni odtisi.

Kaj pa širina?

 • Preozke?

 • Preohlapne?

Najboljši nasveti in triki

 • Privoščite si obilico seksa. Redni spolni odnosi ali pa tudi samozadovoljevanje okrepijo mišice, ki obdajajo vagino, pomagajo k intenzivnejšim orgazmom in ohranjajo stene vagine prožne, zaradi česar je seks prijetnejši in kar nekako udobnejši. Vlažnost, ki jo povzroči vzburjenje, pa varuje pred neprijetnim draženjem.

 • Rdeča, boleča in mokra ranica. Ne zamenjajte je s herpesom. Navadno gre za zamašeno in vneto lojnico. Nikar je ne stiskajte. Ranico namažite s hladilno kremo za dojenčke (praška pasta), ki suši kožo, in pazite na higieno.

 • Slina ni dober lubrikant. Kljub temu pa jo mnogo žensk uporablja kot vlažilec pri seksu, čeprav za to ni primerna, ker ne omogoča, da bi penis drsel tako, kot je treba. Namesto tega slina povzroči, da je vagina dovzetnejša za nastanek majhnih ranic.

 • Naj vas ne skrbi čezmerna sluz, saj vas varuje. Pomaga namreč preprečevati, da mikrobi ne povzročijo infekcije. Če pa ima izcedek močan vonj, je rumen ali zelenkast in ga spremlja srbenje, obiščite zdravnika.

3 vprašanja, ki jih morate zastaviti mami

Veliko ginekoloških bolezni in infekcij je lahko povezanih tudi z dednostjo, zato se enkrat odkrito pogovorite s svojo mamo. Vendar si zapomnite, da tudi če je vaša mama povsem zdrava, to še ne pomeni, da nikoli ne boste imele teh težav.

 • Ali imaš endometriozo?

Kaj narediti, če reče da? Z meditacijo in s telesno vadbo se ubranite pred stresom in strahom, saj je endometrioza pogostejša pri ženskah, ki so stalno pod stresom. Tudi dieta z malo maščobami in primerna telesna teža lahko pomagata v boju proti tej bolezni.

 • Si imela miom ali tumor na maternici?

Kaj narediti, če reče da? Pazite na telesno težo in uživanje maščob; tudi nastanek miomov spodbuja estrogen. Da bi lahko jetra bolje uravnavala njegovo raven, uživajte vitamine B-kompleksa, grah, žitarice in regrat. Za raka na maternici zanesljive preventive ni, je pa pomembno redno obiskovanje ginekologa.

 • Si imela raka na jajčnikih?

Kaj narediti, če reče da? Pogovorite se z ginekologom o primernosti kontracepcijskih tablet, ki lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka na jajčnikih za 50 do 80 odstotkov. Predvsem pa naj vam pri rednih pregledih (na šest mesecev) poleg jemanja brisa za preventivo naredijo še ultrazvok.