Kaj pomeni želja po točno določeni hrani?

Tvoje telo v zadnjem času strahovito hrepeni po slastnih čokoladnih torticah? Kaj to pomeni? Rezultati študije, ki je bila pred kratkim izvedena, so pokazali, da so te želje sporočila možganov, ko naš organizem za brezhibno delovanje in ravnovesje potrebuje določeno vrsto hrane.

Kaj pomeni želja po točno določeni hrani? (foto: Profimedia) Profimedia
31. 7. 2021

Kaj pomeni želja po točno določeni hrani?

1. Velika želja po sladkem ti sporoča: »Primanjkuje ti sreče in spanca.«

Ko smo pod stresom ali ko smo žalostni je lahko sladkor učinkovito zdravilo, ki učinkuje samo kratek čas. Želja po sladkorju lahko kaže tudi na pomanjkanje spanca. Lahko pa pomeni hrepenenje po sladkorju zdravstvene težave - nihanje krvnega sladkorja. V tem primeru se poskusi odpovedati vsemu sladkemu.

2. Velika želja po rižu ali testeninah ti sporoča: »Primanjkuje ti življenjske energije in umirjenosti.«

Podobno kot pri sladkarijah, tudi po teh živilih hlastaš zaradi depresije, preobremenjenosti, čustvene ali fizične izčrpanosti.

3. Velika želja po čipsu ti sporoča: »Primanjkuje ti vode in mineralov.«

Mnogi so mnenja, da želja po slanih prigrizkih v resnici pomeni dehidriranost. Preden napadeš vrečko čipsa, raje spij kozarec vode. Počakaj nekaj minut in želja bo v večini primerov izginila.

4. Velika želja po mlečnih izdelkih ti sporoča: »Primanjkuje ti sprostitve, vitamine A in vitamina D.«

Želja po mlečnih izdelkih se pojavi zaradi pomanjkanja maščobnih kislin. Priporočamo uživanje lososa, oreškov, lanenega olja in mletega lanenega semena.

5. Velika želja po mesnih izdelkih ti sporoča: »Primanjkuje ti železa in vitamina B.«

Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da je lahko pretirana želja po mesu znak pomanjkanja beljakovin v telesu, kot tudi železa in vitamina B.

Preberi še: Dremež je najboljša skrivnost za izboljšanje spomina!