Kaj pa tvoja kontracepcija?

Ne veš, katero bi izbrala, ali nisi prepričana, da imaš pravo? Govorili smo z naj zdravnico leta 2014 Renato Završnik Mihič, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, ki razkriva 7 odgovorov o vsem, kar moraš o kontracepciji vedeti ta hip.

Kaj pa tvoja kontracepcija? (foto: Getty images) Getty images
7. 7. 2014

Dilema 1: So cosmo punce seznanjene z vsemi možnostimi kontracepcije v Sloveniji?

Slovenke zelo dobro poznajo kontracepcijske tablete, manj pa poznajo druge načine kontracepcije. Mlajše ženske denimo slabše poznajo vaginalni obroček, še manj pa vedo o dolgoročni kontracepciji.

Dilema 2: Kaj vas mlade ženske največkrat vprašajo, ko gre za kontracepcijo?

Ali je metoda varna, kakšen je način jemanja, uporabe metode in kolikšen je pojav neželenih učinkov, predvsem vpliv na telesno težo in kožo. Velikokrat me vprašajo, kakšno obliko bi predpisala sama sebi, ali je metoda zdrava, ali je zdravo, če si ob uporabi brez mesečnih krvavitev, ali ima kontracepcija kakšen vpliv še na kakšno drugo terapijo, ki jo uživa.

Dilema 3: Kaj je najpomembnejše pri iskanju prave kontracepcije?

Da kot zdravnica poznam bolezni iz družine, da vem, ali kdo trpi za krčnimi žilami, debelostjo, sladkorno boleznijo, glavoboli, povišanim krvnim tlakom ...

Dilema 4: Katera je najpogosteje uporabljena kontracepcijska metoda v Sloveniji?

Kontracepcijske tablete, če govorimo o metodi, ki jo predpiše ginekolog, sicer pa kondom in prekinjeni spolni odnos.

Dilema 5: Zakaj sta kondom in prekinjeni spolni odnos še vedno tako množična?

Visoki stopnji uporabe kondoma botruje več dejstev: kupimo ga lahko kjerkoli in kadarkoli, obenem pa ščiti tudi pred spolno prenosljivimi okužbami in zato njegovo uporabo priporočamo tudi ob uporabi drugih zanesljivih metod, predvsem če gre za menjavo spolnih partnerjev.

Prekinjen spolni odnos pa menim, da je primeren le za pare, ki dobro poznajo delovanje svojega telesa, saj ob nerazumevanju in nepoznavanju metoda pogosto spodleti. V tem primeru se jih kar nekaj odloči, da bo nosečnost obdržalo, veliko pa žal ne. Večina se jih pozneje odloči za zanesljivejšo obliko kontracepcije.

Dilema 6: Kaj pa SOS-tabletka po spolnem odnosu?

Nujno kontracepcijo je mogoče kupiti v lekarni. Primerna je, če pride do nevšečnost ob uporabi kondoma (če ta zdrkne ali poči), še posebno v 'nevarnih dnevih', ko je največja možnost za zanositev. Z nujno kontracepcijo zmanjšamo možnost zanositve, vendar se ne priporoča kot stalna oblika kontracepcije. Tableto se vzame čim prej po nezaščitenem odnosu v roku od enega do treh dni oziroma do petih dni (odvisno od vrste). Tableto, ki se lahko uporabi po petih dneh, dobiš pri ginekologu.

Dilema 7: Kaj pa če mi nič od naštetega ne ustreza, obstaja kakšna novost?

Nova metoda je dolgoročna intrauterina kontracepcija za tri leta, ki se jo vstavi v maternico. Je manjša od že znanih v Sloveniji, ima manjši hormonski rezervoar in se uporablja krajši čas. Vsebuje zelo majhno količino progestogena in ne vsebuje estrogena. Ob njeni uporabi postanejo menstruacije sčasoma blažje, ovulacije pa se v večini ohranijo. Je lažja za vstavitev in primerna ter dovoljena tudi pri ženskah, ki še niso rodile.

Pripravila: Petra Arula