Kaj lahko narediš, ko življenje eksplodira?

Si se znašla v trenutku večnosti, ko bi najraje na ves glas zakričala in kričalaaaaaaa. Saj veš, ko se ti življenje sesuva in se zdi, kot da se je vesolje zarotilo proti tebi ... Vsi smo že bili tam. Preberi, kako se lahko skozi vse skupaj prebiješ brez ene same praske.

Kaj lahko narediš, ko življenje eksplodira? (foto: Getty images) Getty images
18. 8. 2014

Le mesec pred tem, ko je pristala na urgenci, se je njeno življenje začelo sesuvati kot domine. Po letu nepozabnega študija v tujini se je vrnila domov in naenkrat je bilo konec njene enoletne zveze. Manj kot teden dni pozneje jo je med pogovorom za službo starejši moški, ki jo je intervjuval, sredi stavka prekinil, češ da je ne more več poslušati. Ko je bilo pogovora konec, je planila v jok. Zlomljenemu srcu je sledilo profesionalno ponižanje in kot pika na i je ves teden morala lulati skozi filter. Njeno življenje je bilo uradno popolna polomija.

Ko je 34-letna Kaja leta 2013 končno zbrala pogum, prek staršev najela kredit in kupila atrijsko stanovanje, ki ga je nameravala prenoviti, je sanjala o druženju s sosedi in nasadu vrtnic pred teraso. V resnici je bil vrt pred teraso kup umazanije, poln zavrženih čikov in pasjih iztrebkov psov. In sosedi? Vsako noč so nad njenim stanovanjem prirejali zabave do poznih nočnih ur. Nato so se v njeno stanovanje naselile mravlje faraonke, zaradi katerih je morala naročiti servis za uničevanje mrčesa in plačati zanj mastne denarce. Ko se je nazadnje le končal kaos, ji je počila vodovodna cev in poplavilo ji je kuhinjo.

Težave s stanovanjem so bile kot iz nočne more in preklemano drage, toda to še ni bil konec. Sredi boja za ureditev stanovanja je začela iskati novo službo. Prijavila se je za 35 delovnih mest in na vseh so jo zavrnili. Višek je doživela, ko je šla na zmenek prek spletne strani in ugotovila, da se je tip na strani za zmenke lagal o sebi. Verigo slabe sreče, ki se je vlekla za njo, je na presenečenje vseh prijateljic opisala kot: "Skoraj za polulat od smeha."

Temu lahko rečeš naključje. Ali da nesreča nikoli ne počiva. Ali da si narediš limonado iz limon, ki ti jih kot teniške žogice podaja življenje. Skratka, ne moreš si pomagati, da ne bi čutila Julijine in Kajine bolečine, ker si bila sama že kdaj v podobnem položaju. Ker smo šli v nekem trenutku že vsi skozi takšno grenko-kislo različico dogodka, ki ga lahko razreši le tvoj pozitiven pogled na svet.

Ko življenju pokažeš zobe

Travmatičnim dogodkom se žal ne moreš izogniti. Ne gre le za velike stvari, kot so nesreče in izguba ... Težke stvari se dogajajo vsak dan nekomu od nas. Si že gledala film Magnolija? Vsakdo je že imel težke mesece, svojo različico božanske nevihte 'sranja'. A ko se ta nevihta kar naprej stresa nad tabo in ne neha, ko nate začnejo padati žabe, se vprašaš, zakaj se vse to dogaja in kaj lahko narediš glede tega.

Tina Puncer, terapevtka soulworka, ti svetuje, da v takih trenutkih prevetriš svoja prepričanja: "Okoliščine, v katerih smo se znašli, so samo neposredni posnetek naših prepričanj o sebi in o svetu. Če nam naša situacija ni všeč, pomeni, da v sebi nosimo prepričanja, ki nas ne podpirajo, kot so: nisem vredna, za vse sem sama, nihče me ne mara, nisem zaželena, nisem dovolj dobra, svet je krut, ljudje so sovražni, za preživetje je treba garati, življenje ni cvetoče polje ... In če so takšna tvoja prepričanja, boš tako tudi živela! Kajti prepričanja si potrdiš tako, da si ustvariš okoliščine, ki potrdijo tvoja prepričanja, in si potem lahko rečeš: Saj sem vedela! Prav sem imela! Zato je treba ta prepričanja ozavestiti (lahko prek knjig ali terapije) in jih zamenjati s takšnimi, ki te podpirajo. Na primer: Spoštujem se.

Vedi tudi, da kjerkoli že si, v kakršnikoli situaciji, se juha nikoli ne poje tako vroča, kot se skuha. Predvsem si dovoli občutiti, kar čutiš, in ne tlači več svojih občutkov jeze, žalosti, strasti in želja, ker to potem vse še bolj izbruhne kot vulkan ravno takrat, ko je najmanj treba. To si počela do zdaj. Zdaj pa je trenutek, da občutiš sebe in svojo bolečino ter strahove. Edina pot iz bolečine je skozi bolečino."

Prepusti se toku in izplavaj!

Ko te na­pade vrsta nesrečnih dogodkov, se vsakdo odzove drugače. Osemindvajsetletna Lucija je lahko le še jokala ves čas, ko se je orkan neprijetnih naključij zgodil tudi njej. "Bila sem tista čudna punca, ki joče na avtobusu ali v trgovini."

Imela je dober razlog za jok. Njenemu očetu so diagnosticirali redko različico raka. Moški, s katerim je bila v zvezi štiri leta, jo je zapustil. In ker je bil obenem tudi njen šef, je morala dati odpoved v službi. Prav takrat se je ponesrečila njena prijateljica. Ob vsem nalivu joka je vseeno delovala. Obiski bolnišnice so ji dali namen. Potem se je očetovo stanje izboljšalo, prijateljica pa se je prebudila iz kome – toda Lucijino stanje se je poslabšalo.

Ker ji ni bilo več treba obiskovati bolnišnic, se ni več mogla spraviti iz postelje. Iskala je izgovore, da se je močno napila, in vedno pogosteje se sploh ni spomnila prejšnjega večera. Z dvema moškima prijateljema je začela seksati, kar je bila seveda slaba ideja. "To so bile precej nagle odločitve, vendar je bilo nekako čutiti, kot da bi bile terapevtske," pravi Lucija. "Tega ne bi naredila, če ne bi čutila, kot da to nujno potrebujem."

Njeno obnašanje je bilo tvegano, vendar razumljivo. Celo normalno. Njeni ukrepi so ji pomagali, da se je branila pred vsem, kar jo je ogrožalo, in ljudje se seveda branimo na zelo različne načine. Psihologi pravijo, da je težko klasificirati človeške odzive kot tipične ali atipične, saj je naše obnašanje odvisno od tega, s čim se soočamo, ter od tega, katere so naše močne lastnosti, ki jih že imamo, ko se znajdemo v takšnem položaju. Ko te torej preobremeni nekaj zelo zahtevnega, se boš morda stresla na sodelavce, odklopila možgane in ves čas igrala računalniške igrice ali pa boš jedla povsem pretirane količine nezdrave hrane. Morda pa si v tem so­očenju močna in boš takoj prepoznala, da se srečuješ s težkimi okoliščinami, ter se pogovorila s prijateljicami, šla na telovadbo, se zdravo prehranjevala in dovolj spala (te odločitve niso lahke, vendar so najboljša izbira).

Še en pogost odziv je, da se povsem obrneš od trpljenja, da bi se zaščitila, ker trpljenje boli. Morda je pobeg instinktiven odziv na bolečino, vendar ni najboljša izbira za to, da se predela bolečina: na kratek rok boš manj trpela, vendar te bo na koncu bolj prizadelo, ker boš v sebi ustvarila preveliko napetost. To se je zgodilo Neji, 29-letni fotografinji: prejela je dvojni odmerek slabih novic in šla v akcijo. Leta 2011 je njena mama, ki se je skoraj dve desetletji borila z rakom, prejela že tretjo diagnozo. Ker se je osredotočala na mamino bolezen, ni pričakovala, da bo nekega večera pri starših prejela še slabše novice. Oče ji je povedal, da so mu diagnosticirali raka vranice. Ni ga bilo mogoče operirati. Nejo je povsem pobralo. "To je bil zame res ogromen šok," pravi.

Ker njenemu očetu ni ostalo veliko časa, je čutila, da se mora hitro premakniti naprej. Zaročila se je z moškim, s katerim je bila šest let v zvezi. Poroka, ki je prevzela njeno pozornost, se je zgodila 10 mesecev po dnevu, ko ji je oče sporočil novico. Oba starša sta bila na poroki. Dva meseca pozneje je njen oče umrl. Namesto da bi šla na medeni mesec, je Neja urejala vse za pogreb. "Šlo je za eno leto dolg naval adrenalina," pravi Neja. "Počela sem milijon stvari naenkrat in se zelo zaposlila. Nisem si dala priložnosti, da bi se sesula. A ko sta se z možem vrnila s preloženega medenega meseca, se je Neja končno sesula – sredi letališča. "Kot da bi naenkrat vse postalo resnično in bom morala živeti brez očeta." Njena žalost in zaskrbljenost sta jo kmalu povsem ohromili in takrat si je priznala to, kar so ji prijatelji svetovali med celim njenim adrenalinskim letom: da mora poskrbeti zase. "Naredila sem en korak nazaj – zdaj se osredotočam na to, kar je pomembno in najboljše zame. Zdaj si to dovolim."

Kaj se skriva za življenjskimi pretresi?

Ali si se prenaglila s svojimi odločitvami ali ti resnično pomenijo kaj več? Kaj lahko narediš, ko je v tvojem življenju prav vse videti slabo? Trije strokovnjaki razlagajo ...

Statistika pravi:

"Na svetu nas je sedem milijonov. Nekdo nekje bo doživel več negativnih življenjskih dogodkov v hitrem zaporedju. Tukaj ni nobene mistične sile. Gre le za naključje." – David J. Hand, avtor knjige Princip neverjetnosti

Psihoterapevtka svetuje:

"Če se znajdemo v težkem obdobju, ko nam gre vse narobe, je pomembno, da se ustavimo in pogledamo, katere stvari se nam podirajo, na primer služba, partnerstvo, prijateljstvo ... Dobro je, da ocenimo, ali lahko na te stvari vplivamo ali ne. Če na problem lahko vplivamo, se lotimo njegovega reševanja. Če pa ne moremo vplivati nanj, nam lahko pomaga, da se usmerimo na tista področja, na katerih nam gre dobro, in jih krepimo, denimo razni hobiji, dobri odnosi. Če vidimo, da sami problemom nismo kos, si je dobro čim prej poiskati strokovno pomoč, saj drugače lahko vedno globlje tonemo v težave." – Maruša Zaletel, integrativna psihoterapevtka (psihoterapija-mz.si)

Astrologinja razlaga:

"Vsi živimo po nekem življenjskem načrtu, devet planetov, kjer vsak pokriva določeno življenjsko področje, pa se v kolesu časa izmenjuje. Indijska astrologija, jyotiš, daje uvid, katera tema prevladuje v določenem obdobju. Ko se na primer aktivira planet, ki 'pokriva' 6. hišo, se ti v življenju lahko pojavijo bolezni, težave, ovire ... Toda ker življenje ni dokončno določeno, se lahko že preventivno posvetiš rednemu ukvarjanju s športom, pomoči drugim, narediš družbeno koristno delo, se posvetiš skrbi za male živali, pomagaš brezdomcem ... S tem si v življenju zaradi svoje karme zmanjšaš težave ter soočanje z boleznimi." – Zarja Fišter, jyotiš svetovalka (astrojyotish.eu)

Kako naprej?

Sredi viharja se ti lahko zdi, da ga ni videti konca. Pomaga ti lahko iskanje olajšanja iz virov, ki te krepijo, namesto da te slabijo.

Pomembno je, da ugotoviš, katere stvari so najbolj zdrave v tvojem življenju, da se lahko vedno obrneš na njih, ko nastopijo stresna obdobja.

Morda tečeš, plešeš, poješ, urediš svoj zeliščni vrt na okenski polici. Neji je pomagalo, da se je naučila meditirati, začela je hoditi na terapijo in se vpisala na ure joge. Luciji je pomagalo, da je šla vsako popoldne na Šmarno goro. Podpora mreže prijateljev in družine je pomagala obema. Neja in Lucija sta se tako začeli osredotočati na sedanji trenutek. "Tako sta si omogočili, da ju težave niso preplavile in da sta lahko videli tudi pozitivne stvari v svojih življenjih. Redna vadba čuječnosti in meditacije ter pravilno dihanje nas namreč pomirijo in vrnejo v sedanjost," razlaga psihoterapevtka Maruša Zaletel.

Toda morda nimaš občutka, da imaš podporo ljudi v svoji bližini – in nisi edina s takšnim občutkom. Skupina za podporo, terapija ali celo knjižni klub z rednimi člani, vse to je lahko varen kraj, ki ga potrebuješ, da ti bo pomagal, da se ne boš počutila tako osamljeno. Ko se redno srečuješ z ljudmi in komuniciraš iz oči v oči, dobiš občutek, da smo v 'tej' situaciji vsi skupaj. Zelo pomaga, če se nekdo usede k tebi in ti reče: "Ja, res razumem, kako težko je to obdobje zate." Tolažbo lahko najdeš v tem, da deliš svoje težave z nekom, ki te razume. Iskanje podpore je dejansko znamenje zdrave pameti.

Prav tako je pomembno poslušati svoje telo. Če se počutiš izčrpano, pojdi zgodaj v posteljo ali si vzemi prost dan ali dva ter si napolni baterije. Jej zdravo hrano, zaradi katere se boš počutila bolje. Če te čaka milijon stvari, vendar potrebuješ masažo, pojdi na masažo. Globoko v sebi se zavedaš, kaj potrebuješ.

Če je tvoj prvi odziv na stresno situacijo negativen – če si začela nakupovati brez razmisleka, če se izogibaš FB-ju in ignoriraš SMS-e, se prenajedaš ali si pozabila na hrano, če piješ brez razmisleka –, to začni opažati prej kot po navadi. "Takšno vedenje ti ne bo pomagalo pri reševanju težav, ampak bo povzročilo le dodatne probleme, tako da si je bolje poiskati kakšno nadomestno, bolj pozitivno vedenje, denimo klepet, šport, masažo ... Če tega nisi zmožna, je najbolje, da se obrneš po strokovno pomoč," svetuje psihoterapevtka Zaletelova.

Poišči vire ravnovesja in tolažbe. "Pomembno je, da ne pozabiš na svoje telo tudi ob težkih časih in kljub temu izvajaš kakšno aktivnost, ki te sprošča in blagodejno deluje na telo," dodaja Maruša Zaletel. Daj si dovolj časa, da boš vse to predelala. Tudi če si se odločila za bolj tvegane odgovore, se zaradi tega ne trpinči. Temeljnega pomena je, da si prijazna do sebe. "Če te zajame panika zaradi kopice problemov, je najbolje, da se usedeš in napišeš seznam svojih trenutnih težav. Te težave potem razdeli na čim manjše dele in se jih začni lotevati po korakih. Če namreč gledaš vse kot gmoto problemov, se ti zdi ta neobvladljiva in te lahko kar pogoltne. Če pa gledaš en problem naenkrat in ga razdeliš na manjše dele in manjše korake pri reševanju, gre lažje," predlaga Zaletelova.

Slabi dogodki ne proizvajajo dobrih stranskih posledic kar sami od sebe, toda če je življenje res naključno, se bodo spet začele dogajati tudi dobre stvari. Začele so se za Nejo, ki je fotografirala svoje starše med procesom zdravljenja, kar je izstrelilo njeno kariero v višave in sprožilo odzive podpore od ljudi z vsega sveta. Dobre stvari so se začele dogajati tudi Luciji. Dobila je službo, v kateri so jo kolegi v trenutku sprejeli medse.

Medtem ko je najhujšega konec, ima Lucija včasih še vedno težave, vendar jih zdaj vedno pogleda z drugega zornega kota in jih ne jemlje več tako osebno. "Vse, kar se mi je dogajalo, je name močno vplivalo. Mislim, da sem se spremenila kot oseba, in verjetno je to le začetek sprememb."

Čeprav nikoli ne boš povsem 'prebolela' dogodkov iz svojega življenjskega potresa, se bo zgodilo nekaj boljšega – iz nje boš prišla bolj zrela, saj nas prav travme in izgube okrepijo ter naredijo bolj močne.

Si na pravi poti?

Ko ti gre vse narobe, se vprašaj, kdaj nisi poslušala svoje intuicije in kolikokrat v življenju si si lagala, da si prišla v situacijo, v kateri si se znašla zdaj. Tina Puncer, terapevtka soulworka (loving-wisdom.com), ti predlaga, da prevetriš svoje življenje.

Pravi temelji

Ko se nam nagrmadi vse na kup (izguba službe, ločitev s partnerjem, smrt v družini, selitev ali izguba premoženja, bolezen – vse od naštetega ali samo kakšna stvar), pomeni, da smo gradili svoje življenje na trhlih temeljih. Zato se nam mora življenje na neki način sesuti, da lahko zgradimo novega, tokrat na trdnejših osnovah, ko veliko bolj vemo, kdo smo in kaj si zares želimo.

Resnica – ali padla domina?

Nemalokrat izguba službe in s tem samozavesti ali dlje trajajoča bolezen pripeljejo do težav v partnerstvu, zmede v identiteti in željah ter včasih tudi do ločitve. To imenujemo učinek domin, ko padcu ene domine sledijo druge. Vendar to ne pomeni, da bodo vse domine popadale, ampak se bo padanje ustavilo na tisti, ki je dovolj trdna in bo zdržala pritisk. Zato je partnerstvo v takšnih primerih pogosto na preizkušnji in se pokaže, kako trdno je v resnici. Ali pa proces poteka v obratni smeri in naše težave v partnerstvu vplivajo na izgubo volje do dela in s tem službe.

Vprašaj srce

V primerih, ko se ti življenje postavi na glavo, nas to le kliče, da pogledamo globlje v svoje srce, v svojo dušo, kdo smo in kaj si v resnici želimo. Kajti takšni pretresi se nikoli ne zgodijo kot strela z jasnega (čeprav se nam lahko tako zdi), saj smo že sproti dobivali znamenja in alarme, da moramo nekaj spremeniti, pa jih nismo želeli videti ali slišati oziroma smo jih preprosto ignorirali.

Pripravila: Petra Arula