Kadilci potrebujejo več pomoči

Britanski zdravniki so mnenja, da bi morali biti nikotinski nadomestki kadilcem bolj dosegljivi.

6. 10. 2007

Statistike pravijo, da uspe le petim odstotkom kadilcev, čeprav si jih menda kar 70 odstotkov njih želi prenehati s kajenjem.

To pomeni, da si več milijonov ljudi prav ta trenutek trudi opustiti to nezdravo razvado, a jih huda odvisnost od nikotina pri tem močno ovira. In to, kar je pri vsem skupaj najbolj zanimivo, je, da ni nikotin tisti, ki bi ubijal ljudi, temveč jih ubijajo substance, ki se skrivajo v toksinih cigaretnega dima.

Žvečilke so premalo

Dosedanja zakonodaja v Veliki Britaniji, odkoder prihaja pobuda zdravnikov, trenutno ni naklonjena razvoju, promociji in marketingu nikotinskih izdelkov, ker bi ti lahko povzročali hudo odvisnost. Nekaj redkih, trenutno obstoječih nikotinskih produktov na trgu, tako ostajajo le nikotinske žvečilke in obliži - ti pa vsebujejo nekajkrat manjše količine nikotina, kot jih je najti v cigaretah.

Zadovoljitev močne želje

Zdravniški krogi v Veliki Britaniji zato pozivajo, da se sprejme takšen zakon, ki bi sprostil trg za izdelke z nikotinom, saj bi takšni nadomestki za cigarete lahko pomagali utišati močno hrepenenje po nikotinu na tisoče tistim, ki imajo še posebno velike težave pri opuščanju kajenja.