Jutranja tabletka

Če te skrbi, da boš po nezaščitenem spolnem odnosu zanosila, obstaja izhod v sili - to je jutranja tabletka, ki jo lahko dobiš tudi v lekarni.

20. 8. 2008

Postkoitalna hormonska tabletka je kontracepcijska metoda, ki lahko prepreči nosečnost v primeru, da si imela nezaščiten spolni odnos ali pa je zaščita 'zatajila' oziroma vama je med spolnim odnosom kondom počil ali se snel.

Kako deluje?

Jutranja tabletka vsebuje veliko dozo hormonov estrogena in progesterona ali samo progesterona, zato podaljša ali prepreči ovulacijo oziroma prepreči sprostitev jajčeca iz jajčnika, spremeni maternično sluznico in s tem zmanjša gibljivost semenčic, ki v ženskem telesu iščejo neoplojeno jajčece.

A pozor: Če si že noseča, ti jutranja tabletka ne bo pomagala!

Tudi v lekarni

Da bi dobila tabletko, ti ni treba obiskati ginekologa ali dežurne ginekološke ambulante, tabletko namreč lahko kupiš tudi v lekarni brez recepta, seveda, če si stara več kot 16 let (če si mlajša, jo izdajo le z belim receptom).

12, 72, 120

Poskrbi, da boš jutranjo tabletko zaužila čim prej - če je le mogoče, v prvih 12 urah oziroma prej kot v 72 urah (časa imaš 3 dni) po nezaščitenem spolnem odnosu; če jo boš zaužila v 120 urah, bo precej manj učinkovita.

Po tem, ko vzameš tabletko, počivaj, saj lahko pride do neprijetnih stranskih učinkov. Zavedaj se, da velika večina žensk, ki zaužije tabletko, začuti slabost ali celo bruha.

Zmešnjava

Ker je metoda učinkovita le v 96 odstotkih, po treh tednih - sploh če menstruacija izostane - opravi še test nosečnosti. A ne zganjaj panike, saj zaužitje jutranje tabletke lahko le zmoti menstruacijski ciklus, ki se bo slej ko prej spet uredil.