Jesti ali ne jesti?

Alenka Košir svetuje, naj hrana ne bo tvoja sovražnica, tudi če bi rada shujšala. To je preizkusila tudi na svojem telesu, ki se ji je za lakoto 'maščevalo' z 'blazinicami zalog za slabe čase'.

Jesti ali ne jesti? (foto: Shutterstock) Shutterstock
16. 8. 2013

Odločila se je, da se bo s hrano spoprijateljila – zdaj jé premišljeno, a še kako okusno. Pripravila nam je slas­ten jedilnik in končno razkrila skrivnosti, kaj in koliko jesti pred tre­nin­gom in kaj po njem.

Ura pred in ura po

"Hrana ti daje energijo za trening in obnavlja tkiva v tvojem telesu. Zato je zelo pomembno, kaj ješ pred treningom, med njim in po njem. Seveda obstajajo manjše razlike glede na tip vadbe, a v osnovi se lahko držiš spod­njih priporočil: jej najpozneje uro pred telesno obremenitvijo.

Priporočljiv obrok pred treningom predvsem vsebuje ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom (npr. jabolko).

Živila med obremenitvijo (če je dolgotrajna)  naj bodo iz enostavnih ogljikovih hid­ratov, ki so zelo hitro prebavljivi in dajo v kratkem času več energije (npr. malo banane, zmešane z izotoničnim napitkom).

Po treningu naj bo obrok sestavljen iz kombinacije ogljikovih hidratov (za polnjenje glikogenskih zalog) in beljakovin (za prenovo tkiva)."

Namesto 'šejkov iz vrečke' Alenka obožuje svojo piñocolado: v mešalniku zmeša 50 g svežega ananasa, zamrznjeno banano, 1 dcl kokosovega mleka, žlico konopljinih semen, doda vodo po okusu in okrasi s kokosovim čipsom.

Dieta za prste obliznit

Pri Alenki nam je zelo všeč, da rada dobro jé. Obenem za kuhanje nima veliko časa, ceni pa hrano, ki ji da veliko energije, ki je zdrava in zelo okusna. Rezultat? Recepti, ob katerih se nam kar smeji (in ki so všeč tudi našim moškim).

Zajtrk, sladica ali obrok po treningu

'Schwarzwald tortica'

Pripravi jo po plasteh – čisto preprosto je:

prva plast:  4 žlice pirinih čolničkov (pirini 'fleksi')

druga plast: v mešalniku zmešaj veliko pest (zamrznjenih) višenj + malo vode + žličko agavinega sladila

tretja plast: 80 g puste skute zmešaj z dvema žlicama jogurta

na vrhu: žlička stopljene kokosove maščobe

●  plus: 2 žlički grenkega kakava + 2 žlički agavinega sladila + višnje

Kosilo

Piščanec asia

piščanec

●     Piščanca popeci na kokosovi maščobi.

●     Skuhaj polnozrnati riž.

●     Sojine kalčke in korenje popraži v ponvi, kjer se je pekel piščanec.

●     Kari omaka za osebo: 1 dcl kokosovega mleka, 2 žlici sojine omake tamari in žlička rdeče karijeve paste.

Večerja

Solata bučka

bučka

●     Bučko nareži na kolobarje in jo popeci v žar pekaču brez maščobe.

●     Očisti solato (npr. rumeni radič).

●     Nareži dva stroka česna in kozji sir.

●     Pečene bučke položi na solato in začini po okusu z olivnim oljem, himalajsko soljo in nekaj kapljicami balzamičnega kisa.

Besedilo: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri