Je PMS nočna mora?

Tri dni pred menstruacijo imate neznanski tek, vaše razpoloženje niha kot gugalnica, počutite se kot z vodo napolnjen balon. Odgovorite na pet vprašanj in odkrijte rešitev za svoje mesečne težave.

27. 9. 2001

Ste se kdaj vprašale, zakaj se teden dni pred menstruacijo počutite debele in popolnoma izčrpane, medtem ko je vaša prijateljica v istem obdobju vsaj tako nesramna kot Ling iz televizijske serije Raztresena Ally? Ali pa vaša sostanovalka, ki takrat postane neznansko zadirčna in jo moti čisto vse, kar jo obdaja? Predmenstruacijski sindrom (PMS) udari v čisto vsako od nas povsem drugače.

PMS je kombinacija telesnih in duševnih sprememb, ki se začnejo v tednu pred menstruacijo in se z njo tudi končajo (pustimo to, da nas takrat začnejo moriti povsem druge težave). Vrsta in izrazitost simptomov pri PMS se spreminjata od ženske do ženske ter od meseca do meseca pri isti ženski. Vsaka ženska proizvaja drugačno količino hormonov, ki uravnavajo menstruacijo. In vsaka ženska se nanje odzove drugače.

Zadnje raziskave so pokazale, da lahko predmenstruacijske simptome razdelimo v štiri skupine ali tipe. Nekatere ženske spadajo le v eno od teh skupin, druge v dve ali tri hkrati (ali, bognedaj, v vse štiri). Torej je pametno ugotoviti, v katero od štirih tipov hormonske nadloge spadate vsak mesec. Zakaj?

Preberite, kaj (in zakaj) se dogaja z vašim telesom in dušo, in ugotovite, kako se te nadloge znebiti za vedno. Ošilite svinčnike in rešite test. Potem preberite, v katero skupino spadate in kaj morate storiti, da vas PMS ne bo obvladoval.

Obkrožite odgovor, ki najbolje prikazuje vaše počutje teden dni pred menstruacijo:

1. Šef dovoli vašemu oddelku, da odide eno uro prej domov. Vi:

a. Takoj stečete na hamburger. Mastno meso + majoneza = mljask!

b. Tavate po mestu, ne da bi v resnici vedeli, kam ste namenjeni.

c. Se pritožite, kako nesramno je, da so vas zmotili med delom.

d. Greste takoj domov in se preoblečete v udobnejša oblačila. So se ta skrčila ali ste se zredili?

2. Zabava, ki ste se je veselili tedne, je nocoj. Vi:

a. Zapodite se k mizi, na kateri so čips in omake.

b. Napotite se h kavču. Niste pri volji, da bi se ukvarjali z drugimi na zabavi.

c. Stopite po pijačo. Morda bo en kozarček odgnal slabo voljo.

d. Greste v kopalnico. Prilagoditi morate naramnice modrčka, ki so se vam prav nesramno zažrle v ramena.

3. Pošiljka pomembne stranke se je izgubila. Vi:

a. Pogoltnete dva aspirina. Glavobol, ki traja že od jutra, se bo zdaj zdaj poslabšal.

b. Bruhnete v jok. Zdaj res nikoli ne boste oddali zadeve pravočasno in po možnosti vas bodo še odpustili.

c. Pokličete oddelek, ki skrbi za pošto, in naderete uslužbenca.

d. S tem se boste ukvarjali jutri. Preveč ste utrujeni, da bi tekali po pisarni.

4. Vaša prijateljica zamuja na kosilo že 15 minut. Počutite se:

a. Slabotno. Kje je natakar? Nujno potrebujete nekaj kosov kruha.

b. Prizadeto. Le kaj ste ji naredili, da tako ravna z vami?

c. Besno. Kolikokrat je že to naredila?

d. Olajšano. Še dobro, da sedite tam sami – tako ste izmučeni.

5. Ste v kinu s svojim fantom. Pred začetkom filma se pritožujete nad:

a. Pokovko. Sploh je ni dovolj.

b. Filmom. Ne morete se spomniti, ali ga je prijateljica popolnoma raztrgala.

c. Sedežem. Sovražite sedeti spredaj (čeprav vedno sedite spredaj).

d. Čevlji. Nekam tesni so nocoj.

Točkovanje

Preštejte, katere odgovore (a, b, c ali d) ste največkrat obkrožile. Potem preberite, v katero skupino spadate, da boste vedele, s kakšnim tipom predmenstruacijskega sindroma se spopadate vsak mesec. Če ste odgovorile na več črk hkrati, si preberite odgovore za vsakega od njih – tako kot pri vsaki ženski najbrž tudi vaš PMS spada v več skupin.

Največ odgovorov A – Požrešno dekle

Telo se na hormone pred menstruacijo odziva z zniževanjem sladkorja v krvi. Ne gre le za to, da si želite koščka čokoladne torte. Potrebujete jo. Nujno. In nič čudnega ni, da potem ne pojeste le enega kosa, temveč kar tri. Take “PMS-požrtije” lahko pripišete znižani količini sladkorja v krvi teden dni pred menstruacijo.

Ko se to zgodi, začnejo možgani oddajati sporočilo, da potrebujejo več “goriva”. Telo to sporočilo spremeni v neznansko željo po sladkarijah in ogljikovih hidratih, saj ta živila hitro dvignejo raven sladkorja v krvi. Nizka raven sladkorja v krvi pa lahko povzroči občutek šibkosti in ubijalske glavobole.

Kaj storiti: namesto treh velikih obrokov na dan pojejte rajši pet ali šest manjših vsaki dve uri in pol. Posegajte po zdravih sestavljenih ogljikovih hidratih (krompirju, testeninah, rižu in stročnicah) namesto po sladkarijah. Sestavljeni ogljikovi hidrati se prebavljajo počasi in s tem zagotavljajo telesu enakomerno zalogo energije. Sladkarije dvignejo raven sladkorja v krvi hitro, čez eno uro pa se počutite še slabše.

Največ odgovorov B – Otožno dekle

Zelo ste občutljivi za visoko raven progesterona. Nenadoma vam gre vse v življenju narobe. Jokate za prazen nič, težko se odločate in imate občutek, da so vam možgani pobegnili na počitnice. Otožno počutje in težave s spominom so posledica dviga progesterona (hormona, ki sproža depresivno počutje) pred menstruacijo. Medtem pa se raven estrogena (hormona, ki vpliva na dobro počutje in dobro miselno delovanje) ne spremeni. Taka kombinacija hormonov vas čisto spravi iz tira.

Kaj storiti: Telovadite. Telesna vadba spodbuja endorfine, ki pozitivno vplivajo na spomin in pozornost. Ne glede na menstruacijski ciklus si vzemite trikrat na teden vsaj pol ure za hitro hojo, tek, kolesarjenje ali aerobiko. Pomaga tudi vitamin B6. Vsebujejo ga jajca, stročnice in oreščki.

Največ odgovorov C – Zlobna ženska

V vašem telesu se pred menstruacijo precej dvigne raven estrogena. Tako ste razočarani in besni na ta svet, da sedaj res veste, zakaj ponekod PMS uporabljajo za olajševalno okoliščino. Zdravniki pravijo, da sta nemir in agresivnost pred menstruacijo posledica visokega deleža estrogena, medtem ko ostane delež progesterona v krvi nizek.

Kaj storiti: za umiritev jejte veliko sadja in zelenjave, saj vlaknine odstranjujejo odvečni estrogen iz telesa. Druga možnost je, da poizkusite s sprostitvenimi vajami. Najprej 10 minut globoko dihajte (položite roke na trebuh in začutite, kako se dviga in spušča, ko globoko vdihnete in povsem izdihnete). Potem poizkusite popolnoma sprostiti mišice – napnite vsako mišico in jo sprostite. Začnite pri glavi in nadaljujte do prstov na nogah.

Največ odgovorov D – Napihnjena mama

Vaše telo se na hormone pred menstruacijo odziva z zadrževanjem vode. Če bi lahko odšli na delo v kopalnem plašču in copatih, bi to z veseljem storili. Vse, kar daste nase, je pretesno – pašček za uro, čevlji, prstani, celo modrček.

Občutek, da ste napihnjeni in da ste se zredili, lahko pripišete zadrževanju vode v telesu. Hitro nihanje ravni estrogena je krivo za ureditev tekočine v vašem telesu – ledvicam sporoča, naj v telesu zadržujejo vodo. Ko se to zgodi, imate občutek napihnjenosti.

Kaj storiti: čeprav se sliši neverjetno, je najboljša preventiva za odvajanje vode iz telesa ta, da pijete velike količine vode. Če ne boste dovolj pili, bodo ledvice še bolj zadrževale vodo, ki je v telesu, in počutili se boste še slabše. Popijte torej vsaj dva litra vode na dan in zmanjšajte količino soli pri jedi, saj sol zadržuje vodo v telesu.

Ne glede na to, v katero kategorijo tečnih ali napihnjenih žrtev predmenstruacijskega sindroma spadate, se v času PMS-a posvečajte predvsem sebi. Vzemite si dan zase. Razvajajte se z malenkostmi, ki vas veselijo: pojdite s prijateljico v kino, kupite si tisti pulover, ki ga že dolgo občudujete, povabite ven nekoga, ki si ga že dolgo želite spoznati, izklopite nadležen telefon, udobno se namestite v naslonjač in v roke vzemite svojo najljubšo knjigo.

Specite si čokoladno torto in jo pojejte same (to naj vam ne preide v navado!). Ne pozabite niti na bolj zdrave priboljške. Postrezite si z obilno skledo solate, grizljajte oreške in semena. Skratka, same sebi bodite v tem času najboljše prijateljice. Zelo pomembna je tudi telesna aktivnost (ne pozabite na seks), zato ležanje na kavču in smiljenje sami sebi ne bosta učinkovala.

Po vadbi se boste počutile veliko manj napihnjene, glavobol bo izginil, bolečine v sklepih in mišicah se bodo zmanjšale pa tudi odvečno negativno energijo lahko sprostite s športom (predlagamo boksarsko aerobiko). Oblecite si čim bolj udobna oblačila, kar pa še ne pomeni, da ne morete biti zapeljive. Če boste lepo oblečene, se boste tudi bolje počutile in boste bolj samozavestne.

Nosite živahne barve in se izogibajte črni. Stresne naloge v službi ali na fakulteti prestavite (če je to mogoče) na dneve, ko boste bolj “pri sebi”. Sproščujoča kopel ob razsvetljavi sveč in masaža bosta iz vas naredili novo žensko. Pa tudi vaš najdražji naj si takrat vzame za vas malo več časa.

Kdaj k zdravniku?

Odgovarja asist. dr. sc. Bojana Pinter, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva:

  • Na kratko, kaj je PMS?

Simptomi PMS so lahko številni: motnje razpoloženja (žalost, jeza), bolečina (napetost dojk, bolečine v sklepih in mišicah, glavobol), motnje v delovanju živčnega sistema (nespečnost, zaspanost, motnje hranjenja, utrujenost, slabost, znojenje, vrtoglavica, motnje koncentracije), zadrževanje vode v telesu (otekanje, porast telesne teže, napihnjenost), spremembe na koži (akne, mastni lasje) in spremembe vedenja (zmanjšana motivacija, zmanjšana učinkovitost).

  • Koliko žensk trpi ob PMS tako zelo, da morajo poiskati zdravniško pomoč?

  • Kdaj je treba poiskati zdravniško pomoč?

Le izjemoma je potrebno usmerjeno zdravljenje motenj razpoloženja, kakršna sta na primer tesnoba in depresija. Odsvetujemo jemanje zdravil za odvajanje vode iz telesa. Negativni stres poslabša simptome PMS, zato je pomembno, da ženska zmanjša vpliv stresa tako, da primerno razporedi delovne in druge obveznosti, da najde dovolj časa za počitek in sprostitev (na primer s sprostitvenimi vajami) ter da v svoje življenje vključi redno telesno aktivnost in ustrezno prehrano.

Za preventivo ni nikoli prezgodaj

Oktober je evropski mesec boja proti raku. Na to vas opozarjamo tudi v naši reviji.

Pri tej zahrbtni bolezni bi radi še posebej opozorili na raka na dojki, bolezen, ki najbolj pogosto prizadene ženske. Tveganje za to bolezen je pri mlajših ženskah sicer manjše kot pri starejših, vendar za preventivo ni nikoli prezgodaj. Raziskave so pokazale, da je z redno telesno vadbo, predvsem v mladostniških letih, in nadzorom telesne teže mogoče zmanjšati tveganje za razvoj raka dojk, zato namenite nekaj več časa rekreaciji.

Najboljši varovalni ukrep je redno mesečno samopregledovanje dojk, ki ga je najbolje opraviti po menstruaciji, ko so dojke najmanj občutljive. Le z rednim pregledovanjem boste svoje dojke dobro spoznale in s tem tudi opazile morebitne spremembe. Če se pojavi kakršnakoli zatrdlina v dojki, pojdite takoj k zdravniku. Pa brez panike – vsaka bula še ne pomeni raka! V znak ozaveščenosti si pripnite rožnato pentljo.

Dejavniki tveganja za raka na dojki:

  • starost (tveganje je največje po 75. letu)
  • preboleli rak na dojki
  • rak na dojki v družini (če ga je imela vaša mati ali sestra)
  • gen za raka na dojki
  • predhodne nerakave bolezni dojk
  • dolgotrajna uporaba kontracepcijskih tablet

Tina Ziherl

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri