Je moj dom onesnažen?

Ko se koncentracija onesnaženega zraka ujame med štiri stene, je njegov vpliv škodljivejši, kot če bi ves dan preživela ob prometni cesti.

27. 12. 2009

Vsaka malenkost – od vzglavnikov do navad med prhanjem – lahko vpliva na tvoje zdravje, zato upoštevaj naslednje nasvete.

Naj stradajo

Mikroskopsko majhne živalce – pršice, ki lahko izzovejo alergije in astmo, se hranijo z odmrlimi kožnimi celicami. Če bi število nezaželenih ‘podnajemnikov’ rada zmanjšala, jim moraš odvzeti vir hrane. Zamenjaj posteljnino enkrat na teden in jo operi s pralnimi oreščki.

Ventilator proti vlagi

Med prhanjem vklopi ventilator, saj je vlažno okolje, ki ga ustvariš med umivanjem s toplo vodo, odlično gojišče za nastanek hišne plesni. Tvoj pomočnik je lahko tudi okno, zato je najbolje, da ga odpreš že med prhanjem, obvezno pa kopalnico prezrači po njem.

Kemikalije – ne, hvala!

Čistila, ki vsebujejo zdravju škodljive kemikalije, zamenjaj za okolju prijazna – kis in limono. Izogibaj se tudi kemičnim čistilnicam, kajti oblačila, ki jih prineseš domov, so polna kemikalij, nato pa se pomešajo z oblačili v tvoji garderobni omari.

Urejene smeti

V smeteh, potem ko se različne snovi znajdejo na skupnem kupčku, lahko nastanejo vonjave, ki škodijo tvojemu zdravju, zato jih redno odnašaj. Ne pozabi na ločevanje odpadkov: na plastiko, steklo, papir in organske ostanke, v poseben zbirnik pa sodijo baterije in zdravila s pretečenim rokom.

Naj velja prepoved kajenja

Tako kot je treba spoštovati prepoved kajenja na vseh javnih površinah, bi morala spoštovati tudi svoj dom. Ena sama cigareta namreč lahko uniči kakovost zraka za vedno, saj se zažre v tkanine – kavč, blazine, zavese, prte, pregrinjala, preproge … vonja iz njih ne boš spravila niti z osvežilcem prostorov, ki lahko celo prispeva k temu, da dobiš kakšno novo alergijo.

Trdna tla pod nogami

Preproge so odlične za zbiranje umazanije, ki jo je izredno težko odstraniti. Zato namesto iz danes široke ponudbe talnih tkanin izberi tla, ki jih boš lahko očistila hitro in preprosto – na primer leseni pod.

Dimnikarski mojster na obisku

Enkrat na leto se boš lahko držala za gumb, ko bo na obisk prišel dimnikar – pečke in peči namreč morajo biti očiščene. Ko bo opravil svoje delo: očistil peč, dimnik in izmeril emisije dimnih plinov, ti bo v roke predal poročilo o emisijah v zraku in te seznanil z energetsko učinkovitostjo kurilne naprave.