Izogni se pikom komarjev!

Topel poletni večer na balkonu je lahko tako prijeten - če le ne bi bilo teh nadležnih komarjev!

Naj ostanejo raje zunaj ;)  (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2014

Otepamo se jih z najrazličnejšimi sredstvi, toda katera resnično pomagajo?

Domači recepti

Limone rezine, prebodene z nageljnovimi žbicami, in drugi recepti naših babic na žalost ne pomagajo v boju proti nadležnim komarjem.

Gorilne spirale

Učinkovita obramba proti komarjem so posebne gorilne spirale (na fotografiji). Prižgemo jih na končku, gorijo približno šest ur in oddajajo posebne insekticide. Uporabljati jih smemo le na prostem.

Oblačila

Zelo razširjeno, a zmotno je prepričanje, da komarji obožujejo sladko kri. Znanstveno pa je dokazano, da obožujejo temne barve, golo kožo in znoj. Zato priporočamo nošenje svetlih in zračnih oblačil in bolje več kot pa manj prhanja.

Losjoni

Obraz, roke, noge in druge nepokrite dele telesa boš najbolje zaščitila s posebnimi losjoni proti komarjem. Njihovo delovanje je običajno omejeno na šest ur.

Električni izparilniki

Medtem ko naprave, ki oddajajo zvočne valove, motijo le ljudi, ne pa tudi komarjev, so električni izparilniki učinkovito obrambno orožje. Te naprave oddajajo substance (piretroide), ki preganjajo insekte. Uporaba, ki je upošteva navodila z embalaže, ne pomeni tveganja za naše zdravje.

Različne mreže

Za stanovanja velja: skozi odprta okna spusti noter svež zrak, toda komarje raje pustite zunaj. V trgovinah lahko kupiš posebne mreže, ki jih izrežeš na poljubno velikost in pritrdiš na okenske okvirje z lepilnim trakom. Za globok spanec brez nadležnega brenčanja komarjev pa poskrbijo posebne gosto tkane mreže.

komar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri